Ca ne dorim sau nu, conflictul face parte din viata noastra chiar si din a celor mai pasnici dintre noi. Instantele nu au dus lipsa vreodata de cazuri. Din pacate, perioada pe care o traversam nu aduce vesti linistitoare (nici) din acest punct de vedere caci potrivit specialistilor s-ar parea ca odata ce masurile restrictive se vor relaxa vom avea parte de un numar crescut de conflicte: familiale, scolare, de munca, cu furnizorii ori partenerii de business.
Astfel, in ciuda sperantei ca situatia prin care trecem ne face sa intelegem adevaratele valori ale acestei vieti, precum toleranta, cooperarea, prietenia, respectul, se pare ca, de fapt, relatiile familiale si profesionale sunt puse la grea incercare de situatia creata de aceasta pandemie. Ca exemple concrete, in ceea ce priveste relatiile de familie, China a inregistrat deja o rata ridicata a cererilor de divort in perioada de carantina, iar avocatii din New York, specializati in divorturi, spun ca numarul clientilor a crescut si cu 50%.
La noi, instantele de judecata si-au suspendat activitatea. Viata, insa, nu poate fi suspendata, iar conflictele trebuie solutionate. Si iata cum, la fel ca in toate domeniile (educatie, administratie, business), avem parte de schimbari majore rapide si in zona justitiei, metodelor traditionaliste alaturandu-li-se cele odata considerate avangardiste, dar care, pe fondul izolarii la nivel global, isi demonstreaza din plin eficienta. In ceea ce priveste solutionarea conflictelor, pe langa traditionala instanta de judecata, procedura de mediere prinde avant dovedindu-si randamentul in termeni de rapiditate si posibilitate de solutionare online!
In timpuri in care instantele asteapta, medierea rezolva!
Pana la iesirea din starea de urgenta, cu exceptia cauzelor de maxima urgenta, instantele si-au suspendat activitatea. Oamenii se intreaba, pe buna dreptate ce pot face, in afara de a astepta, daca se afla intr-o situatie conflictuala a carei rezolvare nu mai poate fi amanata? Raspunsul se concretizeza in procedura de mediere!
Prin mediere partile dintr-un conflict/neintelegere/disputa pot ajunge la o solutie multumitoare pentru toti cei implicati. Apeland la procedura de mediere partile isi dau sansa ca, prin sustinerea si coordonarea mediatorului, sa caute si sa-si gaseasca solutia pentru rezolvarea conflictului intr-un timp scurt, dupa un program liber stabilit, intr-un cadru confortabil si fara a fi nevoite sa renunte la puterea lor de decizie, asa cum se intampla intr-un proces. Mai mult, medierea este o procedura foarte flexibila ce poate fi realizata si online, fara a-i afecta intr-un fel substanta.
Un alt fel de a rezova dispute
Medierea este benefica in caz de conflict/neintelegere/disputa deoarece prin aceasta procedura lucrurile au toate sansele sa se linisteasca. In mediere, sub atenta supraveghere a mediatorului partile reusesc sa comunice, cel putin cu privire la situatia conflictuala.
Cu ajutorul mediatorului, partile reusesc sa se puna si in locul celuilalt, acceptand ca exista perspective diferite de a percepe o situatie. Nu inseamna ca trebuie sa fie de acord cu ea, ci sa accepte ca exista motive pentru care cealalta parte vede lucrurile diferit. Odata ce partile ajung in acest punct, mediatorul, prin tehnici si metode specifice, le va sprijini in cautarea si gasirea de solutii care sa puna capat conflictului.
Daca o negociere poate esua din lipsa unui conducator al procedurii, o cauza adusa in fata instantei poate reprezenta un esec la nivel uman avand in vedere ca prin judecata partile unui conflict nu fac altceva decat sa creasca nivelul tensiunii, uneori la cote inspaimantatoare, traind un adevarat razboi personal.
Medierea nu amplifica tensiuni, ci, dimpotriva, le diminueaza.
O diferenta substantiala intre metodele traditionale, in special instanta de judecata, si mediere este faptul ca partile nu renunta la puterea de decizie si nici nu sunt obligate sa accepte o solutie cu care nu se simt confortabil. Mediatorul nu impune o varianta de solutionare, ci asista partile in gasirea propriilor solutii. La intrebarea fireasca “daca partile isi gasesc singure solutia in mediere de ce ar reusi mediatorul ceea ce partile nu au reusit tot singure inainte de mediere?” raspunsul sta tocmai in asistarea de catre mediator.
In mediere partile isi gasesc singure solutia, dar nu sunt singure! In tot acest proces, ele sunt indrumate, supravegheate si ajutate de mediator, iar acest sprijin permanent al unui specialist care stie cum, cand si cat sa intervina este diferenta esentiala care face din mediere o procedura de succes! La fel ca in cazul antrenamentului la sala comparativ cu gimnastica de acasa. De ce un antrenor reuseste sa te duca la kilogramele dorite desi ai incercat si singur sa reduci din greutate?
Raspunsul e valabil si in cazul medierii: chiar daca tu singur, prin efortul propriu, ajungi la rezultate, acestea vin in urma unor indrumari, a sustinerii si a unor intrebari si motivari ce ti se ofera la momentul potrivit de catre specialist.
Rezolvarea conflictelor post-pandemie
Medierea nu este solutia optima doar in situatii de urgenta cum este cea pe care o traversam. Modul in care lucrurile se modifica acum va crea noua normalitate dupa iesirea din izolare care va include tot ceea ce s-a acumulat. Oamenii vor fi invatat atat de multe lucruri in aceasta perioada incat vor fi profund schimbati si vor dori altceva de la viata.
Aceasta pandemie a dat un avant puternic omenirii care s-a vazut nevoita sa gasesca extrem de rapid solutii care poate, in conditii de normalitate, ar fi fost primite cu reticenta, poate chiar cu rezistenta si cu siguranta intr-un timp mult mai lung. Ceea ce a acumulat, insa, omenirea in acesta lupta cu COVID-19 este un plus la care nu se va mai renunta.
Noua normalitate va contine multe din metodele folosite acum ca raspuns la izolarea sociala. In materie de rezolvare a conflictelor, oamenii vor intelege necesitarea solutionarii rapide si a aducerii linistii in sufletul lor in detrimentul necesitatii de a demonstra ca au dreptate si a cresterilor tensiunilor din viata lor. Vor cunoaste importanta oferirii de timp pentru ceea ce-i implineste si nu pentru batalii de orgolii. Vor sti de ce medierea este metoda optima pentru majoritatea situatiilor conflictuale, instanta ramanand situatia exceptionala.
Autor: Mediator Dana Barbu
office@db-mediators.ro
https://www.facebook.com/mediereBarbu/
Imagine de mohamed Hassan de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?