COVID-19. Cum se transmite si cum sa previi imbolnavirea. SFATURI de la medicul timisorean Virgil Musta - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

COVID-19. Cum se transmite si cum sa previi imbolnavirea. SFATURI de la medicul timisorean Virgil Musta

virgil musta - sfatulparintiilor.ro - facebook - 90765276_114306940197918_4566488935110279168_n

Virusul se elimina din organismul omului bolnav prin:

– aerul expirat

– materiile fecale (scaun)

Deci trebuie sa intrerupem aceste 2 verigi din lantul de transmitere.

Boala evolueaza sever in special la persoanele cu risc

In categoriile de risc se incadreaza batranii peste 65-70 ani, persoanele cu boli cronice care nu sunt tinute sub control, cum ar fi diabet zaharat, obezitate, boli cronice de plamani  astm bronsic, BPCO), boli cronice cardiace (HTA, cardiopatie ischemica etc.), boli cronice de ficat (ciroza hepatica), boli autoimune, neoplazii. Procentul de deces la aceste persoane poate fi mare.

Marea majoritate a persoanelor sub 60 ani, care nu au patologii asociate fac forme usoare sau, chiar daca fac forme mai severe, procentul de deces la acestea este foarte mic. De aceea, este justificata sa fim ingrijorati pentru persoanele cu risc. Trebuie sa ne concetram sa-i protejam pe acestia cu actiuni concrete.

Acest virus este unul nou

Pandemia a aparut datorita faptului ca acest virus este unul nou, pentru care oamenii nu au imunitate (deci nu au cum sa se apere initial). Epidemia incepe sa se stinga in momentul in care peste 60% din oameni se imunizeaza. Imunizarea se poate face pe doua cai:

1. prin boala (facand boala)

2. prin vaccinare

MODEL declaratie pe proprie raspundere situatie de urgenta. Ce pot face cei care nu au imprimanta

Cum inca nu avem vaccinul, putem avea doua directii strategice de actiune:

1. Sa protejam batranii prin izolare totala, iar restul sa faca boala, se imunizeaza si incetul se stinge epidemia. Aceasta strategie are dezavantajul ca trimitem la lupta tinerii, care in mod normal fac forme mai usoare, dar exista si aici un risc, mai mic, de evolutie nefavorabila.

2. Sa ne protejam cu totii cat mai bine, dar mai ales batranii, ca sa castigam timp pana apare vaccinul, cat si pana apare un tratament dedicat acestei boli.

Foarte probabil ca un vaccin eficient nu va aparea inainte de sfarsitul anului.

Bineinteles ca o strategie de izolare pe termen mai lung are dezavantajul ca produce consecinte economice extrem de negative pentru foarte multe domenii si pentru foarte multi oameni.

Nu este deloc usor sa se gaseasca strategia ideala, important este totusi sa luam masurile necesare pentru a permite sistemului nostru de sanatate sa nu fie coplesit si sa functioneze in parametri optimi, pentru ca toti cei care necesita cu adevarat asistenta medicala calificata sa poata beneficia de ea.

Concret, cu ce putem incepem fiecare dintre noi:

1. Sa ne evaluam riscurile personale si familiale:

– unde si in ce situatie ne putem imbolnavi ?

– cui putem da boala ?

– aplicam masurile de preventie cat mai complet si cat mai corect posibil?

– intram intr-una din categoriile de risc ?

– de unde putem cere ajutor?

– cui putem oferi ajutor?

2. Sa vedem cum ne putem implica la nivel individual cat si colectiv (pentru ca multe masuri colective ne vor proteja si individual)

3.Sa respectam cu strictete regulile si recomandarile.

Factori care slabesc imunitatea

Pentru a ne intari preventiv organismul, in aceasta perioada sunt necesare modificari ale stilului nostru de viata! Chiar daca majoritatea aspectelor la care trebuie sa fim atenti pentru a ne intari rezistenta organismului sunt lucruri deja stiute, banale chiar, acum mai mult ca niciodata e necesar sa le acordam cu adevarat atentie.

In primul rand, iata cativa factori importanti despre care s-a demonstrat ca slabesc imunitatea:

· stresul

· eforturile fizice / intelectuale mari

· alimentatia dezechilibrata si de proasta calitate

· viata dezorganizata

· consumul de alcool zilnic

· fumatul

· bolile asociate

· varsta mai inaintata

Cum sa intaresti imunitatea

1. Nu manca foarte mult. Mananca mai echilibrat, cu fructe.

2. E important sa nu exageram nici cu dulciurile, nici cu carbohidratii, chiar daca pentru multi tipurile acestea de alimente sunt de baza acum (paste fainoase, cartofi, produse de panificatie), deoarece acestea reprezinta un factor ce favorizeaza multiplicarea agentilor patogeni. Nu inseamna sa nu mancam deloc din acestea, doar sa nu mancam numai din acestea, adica sa pastram totusi o alimentatie variata (carne, legume, fruncte etc).

3. Fa exercitii fizice zilnice, in casa. Sunt atatea tipuri de exercitii care se pot face, important este sa vreti!

4. Relaxeaza-te. Fiecare are metodele sale de a se deconecta de la presiunea actuala.

5. Cat mai putin alcool sau deloc.

6. Cat mai putine tigari sau deloc.

7. Asigura-te ca daca ai boli cronice acestea sunt sub control. Toti pacientii astmatici si cei cu boli cronice de plamani sa-si ia medicamentele in aceasta perioada. Diabeticii sa-si controleze glicemia, sa fie in jurul valorilor normale.

8. Fa-ti un plan concret legat de respectarea acestor obiceiuri si respecta-l! Gandeste-te in fiecare dimineata ce ai de facut pentru ziua respectiva legat de aceste aspecte foarte importante, care te pot proteja pe tine si pe familia ta!

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 24/03/2020