COVID-19. Cum se transmite si cum sa previi imbolnavirea. SFATURI de la medicul timisorean Virgil Musta - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

COVID-19. Cum se transmite si cum sa previi imbolnavirea. SFATURI de la medicul timisorean Virgil Musta

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » COVID-19. Cum se transmite si cum sa previi imbolnavirea. SFATURI de la medicul timisorean Virgil Musta
virgil musta - sfatulparintiilor.ro - facebook - 90765276_114306940197918_4566488935110279168_n

Medicul timisorean Virgil Musta a devenit celebru datorita muncii sale in prima linie pentru combaterea si tratarea COVID-19. De asemenea, dr. Musta a contribuit la vindecarea celor mai multi pacienti de coronavirus. Dr. Musta a publicat in comunitatea City Doctors ample materiale in folosul tuturor, astfel incat sa avem acces la sfaturi de calitate care sa ne ajute sa prevenim infectarea cu COVID-19, cel mai temut virus al momentului.

Cum este mai important sa previi decat sa vindeci, iata ce trebuie sa stim si sa facem pentru a evita intersectarea cu virusul COVID-19.

1. Contagiozitate foarte mare

Virusul are o contagiozitate foarte mare, adica se poate contamina un numar mare de persoane care intra in contact cu o persoana cu COVID-19. Din acest motiv, este estential in primul rand sa evitam contactul cu diverse persoane in aceasta perioada.

2. Purtati masca

Dar trebuie sa stiti ca masca nu va protejeaza foarte mult impotriva contaminarii cu Covid-19, ci mai degraba impiedica transmiterea de la persoanele ce poarta masca la celelalte, dar este foarte important si acest lucru pentru ca nu stim care suntem contaminati si care nu. Masca chirurgicala (acea albastra) este de unica folosinta, adica puteti sa o purtati maxim o zi, de preferat sub 4 ore. Daca insa o scoateti sau o umeziti, trebuie sa o schimbati.

Insistati ca oamenii pe care ii cunoasteti sa poarte masca pentru a se proteja pe ei si pe voi.

Daca nu se gasesc masti, puteti improviza. Puneti in fata gurii si nasului (pe care trebuie sa le acoperiti pentru ca protectia sa fie eficienta) un sal, fular, guler de schi, baticuri etc. Si nu le purtati tot timpul, ci doar cand sunteti intr-o zona in care exista posibilitatea sa trasmiteti sau sa primiti virusul. Cand ajungeti acasa spalati masca improvizata , iar daca puteti, ar fi ideal sa o fierbeti si sa o calcati la temperatura mare (depinde de material). Daca nu aveti aceasta posibilitate, folositi mai multe masti improvizate si lasati masca care este posibil sa fie contaminata la aer sau in saci, cateva zile, timp in care virusii pot muri.

Model ADEVERINTA ANGAJATOR situatie de urgenta. SANCTIUNI pentru cei care nu au aceste 3 DOCUMENTE! Lista completa a AMENZILOR!

3. Distantare sociala

Nu stati fata in fata cu cineva la o distanta mai mica de 2 m si nu stati mai mult de 15 minute ca durata.

4. Aerisiti bine

Aerisiti bine camera in care locuiti sau va desfasurasi activitatea de cat mai multe ori posibil. Astfel scadeti concentratia virusului in aer.

5. Tusiti sau stranutati la nivelul cotului.

6. Cum se poarta manusile

Manusile te protejeaza, dar reprezinta si o mare capcana, deoarece crezi ca daca ai manusi nu te contaminezi. Daca manusa este contaminata si pui mana pe fata, te contaminezi. Manusa te protejeaza daca o porti in zone potential contaminate, iar cand iesi din aceste zone, sa o scoti, o arunci si te speli bine pe maini. Daca nu o arunci, devine sursa de contaminare. Ai grija si unde o arunci, pentru ca poti contamina acea zona.

De fapt, masura principala este sa nu duci mana la fata (cu sau fara manusa) si sa te speli de cat mai multe ori pe maini cu apa si sapun, cel putin 20 sec, astfel incat sa frecati bine toata suprafata ambelor maini si intre degete.

Carantina totala pe teritoriul Romaniei. Anuntul facut MARTI de PRESEDINTELE Klaus Iohannis

7. Dezinfectati clantele

Dezinfectati des manerul usii de la intrarea in casa sau din incaperile unde lucrati.

8. Schimba hainele

Pentru a evita contaminarea prin haine, cand ajungi acasa, dupa ce te-ai spalat pe maini, te dezbraci de hainele de strada, le pui pe balcon sau intr-un loc prestabilit, care sa poata fi dezinfectat si poti face un dus sau dupa ce te speli din nou pe maini, te imbraci in hainele de casa.

Hainele de strada este bine sa le lasi 24-48 de ore, daca nu le poti dezinfecta sau calca la temperatura mare.

9. Pentru a evita contaminarea prin talpa pantofului

S-a constatat mai nou ca acest virus este rezistent pe sol, iar in zonele unde sunt multe persoane contaminate sau unde se scuipa pe jos, pe sol se gasesc o cantitate mare de virusuri. Este unul din motivele pentru care apar noi si noi cazuri, deoarece talpa pantofului este contaminata. Din acest motiv recomand ca la intrarea in casa sa aveti doua presuri, unul in exterior si altul in interior. Cel din exterior sa fie imbibat in solutie de clor. De pe primul pres treci pe al doilea, te descalti s iti pui pantoful in acelasi loc zilnic, undeva langa intrare, pe o suprafata ce poate fi dezinfectata cu clor. NU UMBLA IN ACEIASI PANTOFI AFARA SI IN CASA!

10. Pasi recomandati cand ajungem acasa

a. Inainte de a intra, daca avem manusi, le dam jos si le punem intr-o punga pe care o sigilam si aruncam la cosul de gunoi de afara.

b. Stergem talpa pantofului de presul din exterior imbibat cu clor

c. Intram in casa

d. Ne descaltam si punem pantofii de strada in acelasi loc, dar sa nu fie acela in care tinem pantofii de casa

e. Luam pantofii de casa

f. Ne spalam bine mainile

g. Ne schimbam hainele si le izolam pe cele de strada

h. Dezinfectam clanta sau intrerupatoarele, cheile, telefonul sau alte obiecte folosite

i. Ne spalam din nou pe maini

j. Aerisim des incaperea

Daca ne cream un automatism pentru a urma acesti pasi, ne va putea feri de boala, sa nu uitam ca poate fi o batalie pe termen mai lung si orice amanunt poate conta.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 24/03/2020