OFICIAL! MASURILE Ministerului Educatiei cu privire la RELUAREA SCOLII! Ce se intampla cu BAC-ul si Evaluarile Nationale?
Actualizare 7 aprilie 2020, ora 15:00. Ministerul Educatiei si Cercetarii a agreat cu partenerii educationali (reprezentanti ai elevilor, studentilor, parintilor, cadrelor didactice si cei ai Consiliului National al Rectorilor) masurile care se impun in vederea reluarii cursurilor si a finalizarii anului scolar 2019-2020.
Reluarea cursurilor in luna iunie
In contextul informatiilor detinute pana in prezent privind evolutia pandemiei de SARS-CoV-2, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor in invatamantul preuniversitar si universitar in decursul lunii iunie. In functie de evolutia pandemiei de coronavirus, aceste masuri pot suferi modificari.
In cadrul intalnirii cu partenerii educationali, s-au mai stabilit urmatoarele masuri:
- In functie de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale Evaluarii Nationale si ale examenului national de Bacalaureat ar putea fi organizate in luna iulie.
- Programele de examen pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat nu vor cuprinde materia aferenta semestrului al II-lea.
- Evaluarile pentru clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, olimpiadele si concursurile scolare, precum si simularile pentru examenele nationale vor fi anulate.
- Sesiunea speciala a examenului national de Bacalaureat pentru olimpici va fi anulata.
- Situatia scolara a elevilor se va incheia cu minimum doua note, carora li se adaugă nota din teza, acolo unde este cazul.
- Subiectele pentru tezele din semestrul al II-lea vor fi concepute doar din ce s-a studiat pana la data de 11 martie 2020.
- Calendarele pentru inscrierea in clasa pregatitoare, gradinita si cel de mobilitate a personalului didactic vor fi decalate.
Calendarele aferente proceselor amintite mai sus vor fi anuntate imediat ce va fi stabilita data reinceperii cursurilor.
In invatamantul superior, activitatile se vor desfasura in mediul online.
Activitatile care impun interactiunea „fata in fata” vor fi recuperate modular, intensiv, dupa incetarea starii de urgenta.
Admiterea la ciclul de licenta in invatamantul superior se va organiza dupa sustinerea examenului national de Bacalaureat, iar admiterea la masterat sau doctorat se va organiza dupa sustinerea examenului de licenta sau disertatie.
Actualizare 6 aprilie 2020, ora 14:00. Presedintele Klaus Ionannis a anuntat luni prelungirea starii de urgenta cu inca 30 de zile. „Am cerut guvernului sa vina cu propuneri pentru a fi incluse in decret, in cursul acestei saptamani voi elabora textul, iar decretul va fi emis saptamana viitoare, pentru prelungirea starii de urgenta cu inca o luna”, a declarat presedintele.
Situatie de urgenta – Rectificare bugetara
„Prin aceasta epidemie avem o criza care nu e doar una de sanatate, ci este o criza care afecteaza intreaga economie. Va fi nevoie sa se declare o crestere probabil semnificativa a deficitului bugetar. E nevoie de bani mai multi pentru sănătate, pentru șomaj”, a adaugat presedintele.
Potrivit Constitutiei Romaniei, starea de urgenta nu mai poate fi prelungita, aceasta fiind singura data cand se mai poate prelungi. Totusi, conform specialistilor, daca situatia se agraveaza, se poate institui STAREA DE ASEDIU!
Actualizare 16 martie, ora 15:30. Presedintele Klaus Iohannis a instituit luni, 16 martie 2020, starea de urgenta pentru o perioada de 30 de zile. Seful statului a anuntat inchiderea tuturor institutiilor de invatamant, atat preuniversitare, cat si universitare. Daca pana acum se specifica „suspendarea” cursurilor, presedintele vorbeste exlicit depre INCHIDEREA scolilor.
ATENTIE!
MODEL declaratie pe proprie raspundere situatie de urgenta. Ce pot face cei care nu au imprimanta
Model ADEVERINTA ANGAJATOR situatie de urgenta – CLICK AICI!
“Scolile vor fi inchise pentru protejarea copiilor, elevilor si studentilor. Activitatea din invatamantul preuniversitar si universitar se suspenda pe perioada starii de urgenta“, a declarat presedintele Klaus Iohannis.
Actualizare 16 martie, ora 10:00. Ministrul Educatiei, Monica Anisie, a declarat pentru Hotnews.ro ca scolile ar putea ramane inchise cel putin pana dupa Sarbatorile Pascale. Scopul este oprirea raspandirii coronavirusului, in conditiile in care Romania este in STARE DE URGENTA incepand de LUNI, 16 martie 2020. „Deocamdata nu avem niciun termen pentru perioada de inchidere a scolilor, dar in perioada de stare de urgenta scolile or sa fie inchise. In perioada asta este clar ca o sa avem scolile inchise. Pana dupa Paste scolile sunt inchise”, a metionionat Anisie.
Actualizare 10 martie, ora 10:00. Toate scolile si gradinitele din tara se inchid de miercuri, 11 martie, pana duminica, 22 martie 2020. Perioada poate fi prelungita, in functie de situatie. Decizia a fost luata in secinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.
Ministrul Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie a explicat ca decizia suspendarii cursurilor in invatamantul preuniversitar incepand de miercuri s-a luat pentru a da posibilitatea parintilor sa gaseasca solutii pentru a tine elevii acasa. „Nu puteam sa luam decizia de astazi pe maine si sa lasam o posibilitate parintilor de gasi solutii sa nu ramana copiii singuri acasa”, a afirmat Monica Anisie.
Actualizare ora 20:00. Scolile si gradinitele vor fi inchise o saptamana incepand de miercuri, 11 martie, iar elevii stau acasa, din cauza pericolului reprezentat de coronavirus. Membrii din Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta au decis inchiderea scolilor si gradinitelor, in contextul epidemiei de Coronavirus. Ramane de vazut ce se va intampla cu examenele de Evaluare Nationala si Bacalaureat.
Actualizare ora 19:00. Toate scolile din Romania ar putea fi închise începand de miercuri, 11 martie, timp de o saptamana, au declarat surse din Comitetul National pentru Situatii de Urgenta pentru Digi24.ro. Masura ar putea fi prelungita saptamana viitoare, daca situatia o impune, au precizat aceleasi surse. Decizia urmeaza a fi anuntata intr-o conferinta de presa la finalul sedintei Comitetului National pentru sittuatii Speciale de Urgenta.
Școlile din România vor închise începând de miercuri, 11 martie, timp de o săptămână. Măsura urmează să fie anunțată într-o conferință de presă, la finalul ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgenta.
Primarul Capitalei – Gabriela Firea – a propus inchiderea scolilor si gradinitelor din Bucuresti
Luni, dimineata, ca masura impotriva raspandirii virusului Coronavirus (Covid-19), primarul general al Capitalei – Gabriela Firea – a propus inchiderea scolilor si gradinitelor din Bucuresti. Declaratia vine in contextul în care primarul nu are puterea de a decide suspendarea cursurilor in scoli si gradinite, iar propunerea a fost înaintata Comitetului national pentru situatii de urgenta (CNSU), potrivit edilului.
Firea a anuntat si suspendarea activitatilor celor 14 teatre, pana pe 31 martie. “Anunt, ca primar general, urmatoarele decizii valabile pe teritoriul municipiului Bucuresti: suspendarea activitatilor celor 14 teatre pana la 31 martie (…), suspendarea concertelor, manifestarilor de orice tip de catre opera Comica pentru Copii, Centrul municipal pentru seniori si tineret, ARCUB, Creart, PROEDUS, Palatele Brancovenesti, Muzeul Literaturii si Muzeul Municipiului Bucuresti“, a comunicat Gabriela Firea.
Într-o conferinta de presa, primarul general al Bucurestiului a declarat ca “mai bine prevenim, decat sa ajungem într-o situatie mai delicata“. Gabriela Firea a anuntat ca, “avand în vedere confirmarea celor 2 cazuri de coronavirus si avand în vedere ca avem deja 8 persoane în carantina si tinand cont de faptul ca sunt 870 de persoane izolate la domiciliu în Bucuresti, avand în vedere ca vin foarte multi oameni din Italia în Bucuresti si Ilfov si tinand cont de toate recomandarile Comitetului National de Urgenta, anunt, ca primar general, urmatoarele decizii valabile pe teritoriul municipiului Bucuresti:
- suspendarea activitatilor celor 14 teatre pana la 31 martie – actorii, regizorii si personalul tehnic vor fi platiti, dar se vor realiza doar repetitii si pregatirea proiectelor.
- suspendarea concertelor, manifestarilor de orice tip de catre opera Comica pentru Copii, Centrul municipal pentru seniori si tineret, ARCUB, Creart, PROEDUS, Palatele Brancovenesti, Muzeul Literaturii si Muzeul Municipiului Bucuresti.
- vor fi luate în continuare masuri sporite pentru dezinfectare si decontaminare în toate mijloacele de transport în comun.
- meciurile de handbal ale CSM se vor desfasura fara spectatori“.
Declaratiile au fost facute în cadrul Comandamentului de urgenta convocat la Primaria Municipiului Bucuresti.
Coronavirus (Covid-19) – Raspunsul Ministrului Educatiei
La randul sau, ministrul Educatiei, Monica Anisie, a facut la Antena 3, apel la calm pentru parinti si cadre didactice, pentru ca “nu exista motivul inchiderii scolilor”. “Am participat aseara la Comitetul national pentru situatii speciale de urgenta, unde s-a luat decizia ca astazi sa mai avem o întalnire. În aceasta dimineata am o videoconferinta cu inspectorii scolari generali, tocmai pentru a discuta problemele din teirtoriu si a ma asigura ca în fiecare unitate exista sapun, dezinfectant, pentru chiar daca închidem astazi scolile, copiii tot vor circula. Nu pot sta închisi în casa”, a spus ministrul. Declaratiile Monicai Anisie vin dupa ce primarul general al Capitalei – care nu are putere de decizie în privinta închiderii scolilor – a cerut în aceasta dimineata Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta sa închida scolile si gradinitele din Bucuresti, pentru limitarea raspandirii coronavirusului.
Vom reveni cu noi informatii pe aceasta tema!
Imagine de Wokandapix de la Pixabay