Conferinta IACB 2018 – cel mai mare eveniment din Romania dedicat specialistilor si parintilor care traiesc cu autismul zi de zi
Conferinta Internationala IACB 2018, este evenimentul dedicat familiilor si specialistilor din domeniul autismului ce s-a desfasurat in 19 – 21 octombrie la Bucuresti, aducand impreuna peste 400 de participanti, intr-un loc si un cadru cald, plin de informatii, de umanitate, intelegere si resurse, atat pentru specialistii cat si pentru parintii veniti la eveniment.
Conferinta organizata de catre AITA – Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism, a adus la Bucuresti parinti, specialisti, persoane cu autism, reprezentanti ai ONG-urilor din tara, peste 40 de lectori din tara si din strainatate, desfasurandu-se pe parcursul a 3 zile si aducand in discutie terapiile de care au nevoie persoanele cu autism, servicii, identificand nevoi, solutii, resurse, in lucrari complex documentate dar care au adus prin abordarea lectorilor, atat dovezi stiintifice cat si emotie si, mai ales inspiratie.
In deschiderea evenimentului a fost alaturi de noi Nicolae al Romaniei, un om minunat care a adus emotie si a sprijinit evenimentul pe tot parcursul sau, fiind alaturi de parinti, sustinandu-l pe Andrei, elev in clasa a IX, care a prezentat o lucrare minunata despre viata cu autism, cu care a legat o frumoasa relatie de prietenie. Nicolae al Romaniei este nepotul regelui Mihai. Nicolae a urmat pasii familiei sale si a venit in Romania in 2012 pentru a continua misiunea inaintasilor sai. Din anul 2012 activeaza in mediul educational, social si cultural organizand si patronand diferite initiative si proiecte.
Invitata speciala a evenimentului a fost Dr. Hanna Alonim din Israel, care a prezentat cu rigurozitate si emotie teoria atasamentului si metoda Mifne iar doamna psih. Gabriela Vilhelmsen din Norvegia, psihopedagog cu vasta experienta in lucrul cu copiii cu autism ne-a prezentat pe larg metode de lucru validate stiintific si folosite cu succes in Norvegia.
Prezentarea Danielei Gavankar, coordonatorul stiintific al conferintei, si presedinte AITA a adus in discutie alternativele de terapie accesibile in Romania pentru copiii cu autism si a facut o invitatie la parteneriat tuturor celor implicati in domeniu. “Terapia autismului nu presupune o singura abordare, nu are o solutie universal valabila, si uneori aflarea celei mai potrivite abordari nu este usoara. A avea informatiile potrivite despre alternativele in educatie si terapie la momentul in care ai nevoie de ele reprezinta un avantaj de care parintii pot profita atunci cand inteleg ca exista multiple abordari. Atunci cand una sau alta dintre abordari nu este potrivita, exista si alte optiuni valoroase care pot fi luate in discutie.”
Subiectele aduse la conferinta de catre lectorii asociatiilor partenere au fost extraordinar de apreciate de catre public, specialisti si parinti deopotriva. Psih. Marius Zamfir, din partea Asociatiei de Sanatate Mintala Sf. Serafim de Sarov a prezentat studii recente pe tema autismului virtual ridicand semnale de alarma parintilor din sala.
Psih. Andrei Ionel Mocanu, din partea Asociatiei Activity a venit cu o tema de mare actualitate, si anume aceea a jurnalelor folosite in povestile sociale.
Psih. Roxana Clinciu, din partea Asociatiei Uite cum cresc din Brasov a incantat publicul cu teme din logopedie, atat de necesare in terapia copiilor cu autism.
Toate cele trei zile au fost incarcate de emotie, de marturii si declaratii ale persoanelor cu autism sau ale familiilor copiilor cu autism, care au facut ca evenimentul sa fie unul valoros, axat pe problemele reale, autentice ale vietii cu autism. Temele abordate au adus in discutie terapia tulburarilor de limbaj la persoanele cu autism, invatarea scris-cititului, terapia si suportul parintilor, terapia de cuplu si individuala, terapia si abordarea fratilor copiilor cu autism, terapiile senzoriale, kinetoterapia, abordarile cu pictograme, teme referitoare la adultii cu autism.
Evenimentul a fost acreditat de catre Colegiul Psihologilor din Romania.
Această ZODIE va avea cele mai multe SATISFACȚII în 2025
Horoscop IANUARIE 2025. Ce zodii începe ANUL NOU în FORȚĂ