Shop
Ultimele 100 de articole

Concediu de maternitate 2021: Care sunt conditiile pentru a intra in concediu de maternitate

05 ianuarie 2021, , Vizualizări:
Concediu de maternitate 2021

Concediu de maternitate 2021. Salariatele care urmeaza sa nasca pot intra in concediul de maternitate si pot primi o indemnizatie lunara suportata din bugetul de stat, in termenii si conditiile din legislatia acum in vigoare.

 

Iata tot ce trebuie sa stie despre cum se intra in concediu de maternitate 2021.

Concediu de maternitate 2021 – Durata

Concediul are o perioada fixa de 126 de zile. Aceasta se imparte in mod egal intre concediul pentru sarcina si concediul pentru lauzie (adica 63 pentru fiecare, dar pot exista si exceptii). Regulile de la concediul de maternitate sunt incluse in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Totusi, exista posibilitatea compensarii intre ele. Daca mama isi doreste acest lucru, iar medicul ii permite. Impartirea zilelor de concediu inainte si dupa nastere trebuie sa se faca in asa fel incat durata minima a concediului de lauzie sa fie obligatoriu de 42 de zile calendaristice.

Concediu de maternitate 2021 – Conditii de acordare

Principalele conditii legale pe care trebuie sa le indeplineasca salariatele pentru a beneficia de concediu de maternitate sunt urmatoarele:

Chiar daca nu mai indeplinesc conditiile, femeile care nasc in termen de noua luni de la pierderea calitatii de asigurat au dreptul la acest concediu de maternitate. Totusi, pentru a primi concediul si indemnizatia, mama trebuie sa dovedeasca prin acte oficiale eliberate de angajatori ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile ei.

Concediu de maternitate 2021 – Cuantum indemnizatie

Pe toata perioada concediului de maternitate, mamele au dreptul la o indemnizatie speciala. Valoarea bruta a indemnizatiei reprezinta 85% din media veniturilor din ultimele sase luni.

In acest sens, OUG nr. 158/2005 prevede ca „baza de calcul a indemnizatiilor (…) se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii”.

Nota: Baza de calcul se considera raportat la ultimele sase luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat pentru femeile care au nascut in maximum noua luni de la pierderea acestei calitati.

Stagiul de cotizare reprezinta perioada pentru care s-a achitat contribuatia la concedii si indemnizatii.

De asemenea, se considera stagiu de cotizare si perioadele in care asigurata:

Stagiul minim de cotizare este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul.

Indemnizatia de maternitate se plateste doar pentru zilele lucratoare din duratele de acordare a concediilor. In acelasi timp, la stabilirea numarului de zile platite se au in vedere atat prevederile legislative referitoare la zilele de sarbatoare nelucratoare, cat si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca.

Mai multe informatii despre protectia femeilor insarcinate la locul de munca gasiti aici.

Imagine de Daniel Reche de la Pixabay

Cuvinte cheie:

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.