Când trecem la ora de vară 2023. Când se va renunța la shimbarea orei - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Când trecem la ora de vară 2023. Când se va renunța la shimbarea orei

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Când trecem la ora de vară 2023. Când se va renunța la shimbarea orei
După toate discuțiile din ultimii ani, probabil te întrebi când trecem la ora de vară 2023 sau dacă și când se va renunța la acest obicei. Vei afla răspunsul în cele ce urmează.
Credit foto: Depositphotos.com

După toate discuțiile din ultimii ani, probabil te întrebi când trecem la ora de vară 2023 sau dacă și când se va renunța la acest obicei. Vei afla răspunsul în cele ce urmează.

Când se va renunța la shimbarea orei

Comisia Europeană a cerut statelor membre să renunțe la schimbarea orei, însă nici până în acest moment nu s-a luat o decizie în acest sens. În februarie 2018, Comisia Europeană a evaluat directiva privind schimbarea sezonieră a orei, primind 4,6 milioane de răspunsuri. 84% dintre respondenți au fost de acord cu renunțarea la schimbarea orei. În 2019, un număr de 410 eurodeputaţi au votat pentru propunere, 192 împotrivă şi 51 s-au abţinut.

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo
Ghid cuvinte
eBook: Sute de idei pentru o viață armonioasă
Cum să fii cu ADEVĂRAT BINE cu TINE în pielea ta
47 lei
Cumpara Descarca demo

Iniţial, Comisia Europeană a dorit să impună la renunţarea la această practică din 2019, dar rapiditatea demersului a întâmpinat rezistenţă din partea unora dintre statele membre, așa că s-a stabilit ca termen final anul 2021. Până la aceste termene, statele membre UE trebuiau să se decidă dacă rămân la ora de vară sau la ora de iarnă, dar discuția a fost suspendată din cauza pandemiei.

România face parte din cele 76 de țări din lume care respectă această schimbare de oră, dar multe altele au ales să nu mai facă acest lucru, din diverse motive. Din cauza contextului economic actual, au apărut din nou dezbateri pe marginea acestui subiect. Oamenii de știință din Italia susțin că prelungirea orei de vară pe tot parcursul anului va reduce facturile la energie electrică, iar acest lucru ar însemna ca țara să economisească aproximativ 500 de milioane de euro, informează antena3.ro.

În acest moment, orice decizie în acest sens este practic blocată, dat fiind că este destul de dificil ca statele membre să ajungă un consens. Președinția suedeză a Consiliului UE, care durează până la 1 iulie 2023, nu a menționat acest subiect. Europarlamentarii au mai făcut în 2021 un apel la Consiliu, argumentând că 20% din populație UE suferă de probleme fizice sau mentale asociate cu schimbarea orei. Potrivit wallstreet.ro, nu a existat, însă niciun fel de răspuns.

Când trecem la ora de vară 2023

Până se va hotărî când și la oră va rămâne România, ne pregătim pentru trecerea la ora de vară. Aceasta va fi în ultimul weekend din martie, adică în noaptea de sâmbătă spre duminica 25-26 martie 2023. Pentru a reveni apoi, la ora de iarnă, în ultimul weekend din octombrie, adică 28-29 octombrie 2023.

Așadar, weekend-ul viitor vom dormi cu o oră mai puțin, ora 3:00 devenind ora 4:00. În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore, la ora de iarnă). Trecerea la ora de vară 2023 se va face la o câteva zile după echinocțiul de primăvară, marcat la 21 martie 2023, când ziua a fost egală cu noaptea. Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 21 iunie 2023, mentionează digi24.ro.

foto: Depositphotos.com

Data articol: 17/03/2023