Cand nu e bine sa faci botez. Care sunt exceptiile! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cand nu e bine sa faci botez. Care sunt exceptiile!

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Cand nu e bine sa faci botez. Care sunt exceptiile!
Cand nu e bine sa faci botez
Credit foto: Image by ariesa66 from Pixabay

Vechile randuieli bisericesti recomanda ca botezul bebelusului sa aiba loc la maximum 40 de zile de la nastere, pentru ca Dumnezeu sa-i trimita acestuia cat mai curand ingerul pazitor. Aceasta rigoare nu mai este, insa, respectata in zilele noastre. Afla, in continuare, cand nu e bine sa faci botez. Si in ce conditii poti organiza acest eveniment daca, totusi, alegi sa-l faci intr-o perioada in care, teoretic, este interzis.

Slujba botezului, recomandat a se organiza la 40 de zile de la nastere

Cele 40 de zile de la nastere sunt legate si de mama bebelusului, normele bisericesti interzicand accesul acesteia in biserica in aceasta perioada. Dupa trecerea celor sase saptamani, mama are voie sa intre in biserica. Dar doar dupa ce preotul ii citeste o molifta speciala.

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo
Ghid cuvinte
eBook: Sute de idei pentru o viață armonioasă
Cum să fii cu ADEVĂRAT BINE cu TINE în pielea ta
47 lei
Cumpara Descarca demo

In zilele noastre, randuiala celor 40 de zile nu mai este respectata intrucat organizarea unui botez presupune mult mai multe aspecte. Botezurile de azi nu mai fac referire strict la slujba tinuta de preoti in biserica, ci au devenit aproape sinonime cu petrecerile. De aici provin principalele piedici.

Gasirea unui restaurant disponibil necesita timp. La randul lor, invitatii trebuie sa fie si ei disponibili, iar asta reprezinta o problema reala daca botezul se face in cursul saptamanii. Si nu in ultimul rand, parintii trebuie sa aiba timp sa stranga suma de bani necesara organizarii unui astfel de eveniment.

Prin urmare, botezul se mai organizeaza foarte rar in intervalul de 40 de zile de la nasterea micutului, cutumele vietii cotidiene permitand extinderea acestei perioade la 1 an.

Citeste si: Ce este lumânarea de la botez și la ce este folosită?

Cand nu e bine sa faci botez

Prin prisma faptului ca botezul este aproape intotdeauna urmat de petrecere, nu este bine ca acesta sa fie organizat nici in post, nici in sarbatorile cu cruce rosie. Asta nu inseamna, insa, ca preotii nu crestineaza copii in aceste perioade. Slujba botezului poate fi tinuta fara doar si poate. Dar recomandarea este ca aceasta sa nu fie urmata de o petrecere. Postul este o perioada a intoarcerii catre Dumnezeu, a linistii sufletesti. O perioada in care cei care se considera buni crestini si-o petrec in smerenie si rugaciune. De aici incompatibilitatea cu ideea de distractie.

Exista, totusi, si varianta botezului in post urmat de o masa simpla, la care invitatii sa manance bucate de post. De asemenea sa se renunte la muzica si la dans. Nu este, insa, o varianta agreata de prea multi parinti. Caci botezul copilului este un motiv de bucurie pentru orice familie. Privit din aceasta perspectiva, este lesne de inteles de ce orice parinte isi doreste sa transforme acest moment intr-unul memorabil.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Perioadele de post si sarbatorile in care botezul nu trebuie urmat de petrecere

Iata, in randurile urmatoare, cand nu e bine sa faci botez daca iti doresti neaparat si o petrecere dupa slujba de la biserica:

 • in cele patru posturi mari de peste an: postul Pastelui, postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, postul Adormirii Maicii Domnului, postul Craciunului;
 • de Intampinarea Domnului (1 – 2 februarie);
 • incepand din saptamana lasatului sec de carne;
 • in Saptamana Luminata;
 • de Inaltarea Domnului;
 • de Rusalii;
 • de Adormirea Maicii Domnului;
 • de Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul;
 • de Nasterea Maicii Domnului;
 • de Inaltarea Sfintei Cruci;
 • de la Craciun pana la Boboteaza.

Image by ariesa66 from Pixabay

Data articol: 18/07/2023