Cand este Inaltarea Domnului 2023. Cand se vopsesc ouale si ce se da de pomana. Acatistul Inaltarii Domnului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cand este Inaltarea Domnului 2023. Cand se vopsesc ouale si ce se da de pomana. Acatistul Inaltarii Domnului

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Cand este Inaltarea Domnului 2023. Cand se vopsesc ouale si ce se da de pomana. Acatistul Inaltarii Domnului
cand este inaltarea domnului 2023

Inaltarea este o sarbatoare importanta in credinta crestina. Pentru ca de fiecare data isi schimba data, oamenii se intreaba cand este Inaltarea Domnului 2023.

Potrivit credintei ortodoxe, la 40 de zile de la Invierea lui Iisus Hristos, romanii sarbatoresc Inaltarea Domnului. Se inrosesc oua, se pregatesc bucate, intocmai ca la masa de Pasti, iar salutul este “Hristos s-a inaltat! – Adevarat s-a inaltat!”.

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo
Ghid cuvinte
eBook: Sute de idei pentru o viață armonioasă
Cum să fii cu ADEVĂRAT BINE cu TINE în pielea ta
47 lei
Cumpara Descarca demo

Anul acesta Inaltarea Domnului se praznuieste joi, 25 mai 2023.

Inaltarea Domnului 2023. Cand se vopsesc ouale

Spre deosebire de Pasti, cand ouale se inrosesc in Joia Mare, pentru Inaltarea Domnului, ouale se vopsesc chiar in ziua sarbatorii. Este ultima zi din an in care se mai vopsesc si se impart oua rosii. Ouale se duc la Biserica, iar la sfarsitul slujbei se dau de pomana saracilor.

Inaltarea Domnului 2023. Ce se da de pomana

In ziua Inaltarii Domnului se da de poaman pentru cei trecuti in nefiinta. Se imparte paine calda, pasca, placinte, branza, ceapa verde, dar si rachiu. Se spune ca cerurile sunt deschise pana in ziua de Inaltare, iar sufletul mortilor care au venit acasa in ziua de Pasti se reintord din nou in Rai, iar bucatele date in aceasta zi de pomana sunt merindele pe care mortii le iau la intoarcerea in ceruri.

Inaltarea Domnului 2023. Acatistul Inaltarii Domnului

Condacul 1

Tie Domnului si Imparat al cerului si al pamantului, ca unui biruitor al mortii iti aducem cantare de lauda, ca dupa prealuminata Inviere din morti cu slava la ceruri Te-ai inaltat si cu Preacinstit Trupul Tau ai sezut de-a dreapta lui Dumnezeu, ca si firea noastra cea cazuta sa o inalti impreuna cu Tine si sa ne slobozesti de patimi din vesnica moarte. Noi, insa, praznuind Dumnezeiasca Ta Inaltare, din suflet, impreuna cu ucenicii Tai, cantam: Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat de la noi la cer, nu ne lasa pe noi singuri.

Icosul 1

Cetele Arhanghelilor si ale ingerilor stand in fata Ta, Imparate al tuturor, pe muntele Maslinilor, cu frica, Te-au vazut suindu-Te cu trupul la inaltimile ceresti si proslavind marea Ta iubire de oameni Ti-au cantat:

Iisuse, Imparate al slavei, inalta-Te, la ceruri in strigate si in glas de trambita.
Iisuse, Doamne al Puterilor, inalta-Te pe Heruvimi si zboara pe aripile vantului.
Iisuse, Dumnezeule Preavesnic, da glasului Tau tarie si putere, ca sa cutremure tot pamantul.
Iisuse, Lumina Cea Preainalta, arata-Ti puterea Ta pe nori, si foc din FataTa sa se aprinda.
Iisuse, Rascumparatorul fapturii, gateste-Ti in cer Scaunul Tau si imparatia Ta sa fie fara de sfarsit.
Iisuse, Facatorul cerului si al pamantului, sezi de-a dreapta Tatalui, ca sa fii Dumnezeul tuturor intru toate.
Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat de la noi la cer, nu ne lasa pe noi singuri.

Condacul 2

Vazandu-Te Apostolii inviat din morti, in timpul celor patruzeci de zile, cand Te-ai aratat lor, Stapane Doamne, vorbindu-le despre tainele Imparatiei lui Dumnezeu si primind porunca sa nu se departeze de Ierusalim, ci sa astepte fagaduinta Tatalui, pana cand se vor imbraca cu putere ce va veni de sus, petreceau impreuna intr-un cuget, in rugaciune, cantandu-Ti cu o singura gura si cu o singura inima: Aliluia!

Icosul 2

Intelesul vederii de Dumnezeu dezlegandu-l Iisuse, ai dus pe ucenicii Tai afara spre Betania si i-ai urcat pe muntele Maslinilor, incepand sa-i gatesti pentru taina marii Tale Inaltari la cer zicand: S-a apropiat, o, prietenii Mei, timpul inaltarii; mergand, deci, invatati toate neamurile cuvantul pe care l-ati auzit de la Mine, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Acestia gandind inca pamanteste, Te-au intrebat: Doamne oare, in acest timp vei aseza din nou imparatia lui Israel? Tu insa le-ai zis lor: nu este in puterea voastra sa socotiti vremurile si anii caci acestea le-a luat Dumnezeu in puterea Sa. Iar noi pregatindu-ne de intampinarea cerescului Mire cantam:

Iisuse, Pastorul Cel Bun, nu Te desparti niciodata de noi, ci sa fii pururea cu noi.
Iisuse, Invatatorul Cel Bun, trimite-ne noua pe Duhul Sfant Mangaietorul, ca sa petreaca cu noi neschimbat.
Iisuse, Luminatorul nostru, lumineaza sufletele noastre prin Inaltarea Ta la cer.
Iisuse, Mantuitorul nostru, izbaveste-ne pe noi, prin mijlocirea Ta, de furtuni si de intristare

Iisuse, Povatuitorul nostru, indrepteaza-ne cu cuvantul gurii Tale spre a-Ti sluji Tie.
Iisuse, Ajutatorul nostru, aminteste-ne prin Duhul Tau Cel Sfant fagaduintele Tale.
Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat de la noi la cer, nu ne lasa pe noi singuri.

Condacul 3

Vrand sa-i imbraci pe Apostolii Tai cu putere de sus, Iisuse, le-ai fagaduit pe muntele Maslinilor pe Duhul Sfant Mangaietorul si le-ai poruncit sa fie martori in Ierusalim si in toata Iudeea si chiar pana la marginile pamantului, zicand: veniti si intrati prin portile Mele, pregatiti-Mi cale Mie si oamenilor Mei, faceti semne intru neamuri ca toti credinciosii sa cante cu voi: Aliluia!

Icosul 3

Avand adanc de milostivire, Preadulce Iisuse, pe ucenicii Tai si pe femeile ce Te urmau si, mai ales, pe Maica ce Te-a nascut, i-ai umplut de bucurii nenumarate prin Inaltarea Ta la cer, cand, deja despartindu-Te de dansii, Ti-ai intins mainile si i-ai binecuvantat, zicand: Iata, eu sunt cu voi in toate zilele pana la sfarsitul veacului, iar ei plini de frica fiind au proslavit inaltarea Ta, zicand:

Iisuse, Datatorul milei, ai venit pe muntele Eleon, ca sa mantuiesti neamul omenesc.
Iisuse, Inveselitorul celor necajiti, ai vrut sa mangai pe prietenii ce erau impreuna cu Tine.
Iisuse Nadejdea celor deznadajduiti, prin binecuvantarea Ta la Inaltare de intristare ne-ai pazit pe noi.
Iisuse, Limanul celor inviforati, prin inaltarea Ta ne-ai daruit si noua cale la Tatal ceresc.
Iisuse, Mangaietorul Cel Bun, Tu ai fagaduit sa ne trimiti un alt Mangaielor de la Tatal.
lisuse, Marele Pastor, Tu ai binevoit ca turma Ta credincioasa sa nu se risipeasca.
Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat de la noi la cer, nu ne lasa pe noi singuri.

Condacul 4

Furtuna de ganduri indoite avand s-au umplut de lacrimi, cand Te-au vazut pe Tine, Hristoase, purtat pe nori si plangand au zis: Cum ne lasi, Stapane, acum, pe noi, robii Tai, care Te-am iubit? Incotro Te duci, Cel ce tii toate cu mainile? Noi, insa am lasat toate si Ti-am urmat, Tie, Dumnezeule, bucurandu-ne si avand nadejde ca vom fi cu Tine in veci. Nu ne lasa pe noi singuri, dupa cum ne-ai fagaduit si nu Te desparti de noi, Pastorul nostru Cel Bun, ci ne trimite noua pe Preasfantul Tau Duh, care sa ne invete, sa ne lumineze si sa sfinteasca sufletele noastre, ca sa-Ti cantam cu multumire: Aliluia!

Icosul 4

Auzind suspinurile ucenicilor Tai, Stapane Doamne, care se intristasera ca Te-ai despartit de dansii, le-ai dat binecuvantare preadesavarsita prietenilor Tai, zicand: nu plangeti, preaiubitii Mei, va spun adevarul: va este de folos sa Ma duc la Tatal Meu. Caci daca nu Ma duc, Mangaietorul nu va veni la voi, iar daca ma voi duce, Il voi trimite voua. Pentru voi M-am pogorat din cer si pentru voi iarasi Ma urc la cer, ca sa va gatesc voua loc. Nu voi lasa oile pe care l-am adunat si nu voi uita pe cei ce i-am iubit. Iar ei, fiind mangaiati de aceste Dumnezeiesti cuvinte, Ti-au cantat cu umilinta:

Iisuse, Preabunule, Cel ce in locul intristarii si al lacrimilor ne-ai dat bucurie, nu ne lipsi pe noi de vesnica veselie in Imparatia Ta.
Iisuse, Atotbunule, Cel ce ne-ai umplut de bucurie cu Inaltarea Ta, pazeste sufletele noastre in drumetia pamanteasca.
Iisuse, Cel ce ne-ai adunat precum closca puii sai, nu ne lasa pe noi sa ratacim pe caile acestei vieti.
Iisuse, Cel ce ne-ai legat cu legatura dragostei la Cina cea de Taina, nu ne lasa pe noi ca satana sa ne imprastie ca pe boabele de grau.
Iisuse, Cel ce pacea Ta ne-ai lasat-o mostenire, pazeste-ne sa petrecem intru dragostea Ta.
Iisuse, Cel ce ai gatit locasuri multe in rai, gateste-ne si noua loc in Locasul Tau ceresc.
Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat de la noi la cer, nu ne lasa pe noi singuri.

Condacul 5

Un nor izvorator din Dumnezeu a luminat foarte Inaltarea Ta, Datatorule de viata, Doamne, pe care l-au vazut ucenicii, cand, despartindu-Te de dansii, i-ai binecuvantat si, astfel, cu Slava multa, purtat pe aripile Heruvimilor, ai savarsit Inaltarea, care mai inainte era de nepatruns din pricina duhurilor rautatii de sub ceruri si a stapanitorilor puterilor vazduhului. Acum insa, Tu, primit acolo, ca toata faptura vazuta si nevazuta sa-Ti cante cantarea ingereasca: Aliluia!

Icosul 5

Vazand cetele Ingerilor Inaltarea Ta cu trupul la cer, Imparate al Fapturii, s-au spaimantat, zicand puterilor de sus: ridicati portile vesnice, ca vine Imparatul Slavei; deschideti-va, ceruri, si voi, ceruri ale cerurilor, ca sa primiti pe Domnul puterilor si va inchinati Lui, zicand:

Iisuse, Cel ce esti stralucirea Slavei Tatalui, lumineaza-ne pe noi cu lumina Fetei Tale.
Iisuse, Cel ce esti stralucirea mintilor ceresti, lumineaza-ne pe noi in ziua cea neinserata a imparatiei Tale.
Iisuse, Cel ce ai venit cu mare slava, inalta-ne si pe noi cu mintea la ceruri.
Iisuse, Cel Mare si Laudat in muntele Tau cel Sfant, vesteste adevarul Tau peste tot pamantul.
Iisuse, Cel ce ai marit pana la ceruri mila Ta, arata peste tot pamantul slava Ta.
Iisuse, Cel ce ai sezut pe ceruri cerurilor, in veci sa fie cuvantul Tau in inimile noastre.
Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat de la noi la cer, nu ne lasa pe noi singuri.

Condacul 6

Propovaduitorii Slavei Dumnezeiesti, incepatorii cetelor ingeresti, Tronurile, Heruvimii cei cu ochi multi si Serafimii cei cu cate sase aripi, deschizand impreuna toate inaltimile ceresti, Te-au intampinat pe Tine, Stapane al tuturor, si vazand inaltarea Ta cu trupul, unii pe altii cu mirare au intrebat: Cine este Acesta, care a venit in Edom, Drept si Puternic in lupte? Cine este Acesta, care a venit din Vosor in trup? De ce este rosie imbracamintea Lui? Pentru ca a fost inmuiata in sangele Celui ce a purtat coroana de spini. Acesta este cu adevarat Imparatul Slavei, Mielul lui Dumnezeu, Care s-a jertfit si a inviat pentru mantuirea lumii. Acum Acesta vine in trup, ca sa stea de-a dreapta lui Dumnezeu. Acestuia acum sa-I cantam: Aliluia!

Icosul 6

Ai stralucit de slava Dumnezeiasca, Iisuse, cand firea omeneasca s-a imbracat intru aceasta, cu milostivire ai inaltat-o si impreuna cu Tatal ai asezat-o si ai indumnezeit-o. Iar cetele ceresti fara de trupuri, minunandu-se, s-au spaimantat si, cuprinse de frica si de tulburare, au preaslavit iubirea Ta de oameni. Impreuna cu acestea si noi, pamantenii, slavind coborarea si Inaltarea Ta la ceruri, cea pentru noi, ne rugam, zicand:

Iisuse, fiind izvorul vietii, prin Inaltarea Ta la cer ne-ai aratat noua, celor de pe pamant, calea spre viata vesnica in Ierusalimul cel de Sus.
Iisuse, fiind adanc de milostiviri, prin sederea de-a dreapta Tatalui, simturile noastre cele trupesti le-ai indumnezeit.
Iisuse, Cel ce ai luat pe umeri firea noastra cea pierduta, ia asupra Ta si pacatele noastre cele grele.
Iisuse, Cel ce Te-ai ridicat cu Trupul Tau la Tatal, inalta si gandurile noastre ce sunt purtate catre cele de jos.
Iisuse, Cel ce de pe pamant Te-ai ridicat intru cele inalte si ai sezut de-a dreapta lui Dumnezeu si Tatal, da-ne si noua sa sedem de-a dreapta Ta cu cei ce se mantuiesc.
Iisuse, Cel ce din Sion ai aratat stralucirea slavei Tale, invredniceste-ne sa fim partasi fericirii Tale vesnice.
Iisuse, Cel ce Te-ai inaltat de la noi la cer, nu ne lasa pe noi singuri.

Citeste continuarea pe Doxologia.ro

Foto Inaltarea Domnului 2023

Data articol: 24/05/2023