Alocatie copii 2023. Cine beneficiaza de alocatie. Cat este ACUM cuantumul alocatiei de stat pentru copii
Alocatie copii 2023. Copiii si tinerii din Romania cu varsta de pana la 18 ani si, in anumite cazuri, chiar si mai mari au dreptul de a primi lunar o suma de bani din partea statului.
Alocatiile de stat pentrtu copii au crescut de la 1 ianuarie 2022, de la 427 de lei, la 600 de lei pentru copiii cu varsta de pana in 2 ani si copiii cu handicap pana in 3 ani. Pentru copiii cu varste intre 2 si 18 ani, alocatia va fi de 243 de lei, fata de 214 lei cat fusese pana atunci. Adolescentii care implinesc 18 ani, dar inca urmeaza cursurile unui liceu sau ale unei scoli profesionale vor primi alocatie pana la finalizarea acestora.
actualizare 1 ianuarie 2021
Valoarea alocatiei se va modifica din nou. Astfel, de la 1 septembrie 2020 a intrat in vigoare majorarea cu 20% a alocatiilor pentru copii, aceasta fiind o prima etapa din calendarul de crestere. Copiii cu varsta de pana la 2 ani primesc 369 de lei, ceea ce inseamna un plus de 58 de lei, in timp ce copiii si adolescentii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani vor primi 185 de lei, adica 29 de lei in plus fata de cat primesc in prezent.
Pana la finalul anului 2022, alocatiile vor ajunge, in etape, la nivelul de:
- 600 lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani pentru copiii cu handicap
- 300 lei pentru copiii cu varsta cuprinsi intre 2 ani şi 18 ani
Se maresc alocatiile din 2021?
La finalul anului 2020, noul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a anuntat intr-un mesaj pe Facebook ca alocatiile pentru copii vor creste de la 1 ianuarie 2021, conform calendarului stabilit. Astfel, copiii intre 2 si 18 ani, vor primi lunar 214 lei. In tip ce copiii pana in 2 ani si copiii cu handicap (cu varsta de maximum 18 ani), vor primi lunar o alocatie in cuantum de 427 de lei.
❗️Alocațiile pentru copii vor crește cu 20% de la 1 ianuarie 2021, conform calendarului stabilit, exact cum am promis….
Publicată de Raluca Turcan pe Miercuri, 30 decembrie 2020
Alocatie copii – Cuantum
Alocatiile vor fi in cuantum de:
a) 600 de lei pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) 300 de lei pentru copiii cu varsta cuprinsă intre 2 si 18 ani;
c) 600 de lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani, in cazul copilului cu handicap.
Guvernul a amanat, insa, printr-o ordonanta de urgenta, plata alocatiilor dublate, urmand ca marirea alocatiilor sa se faca esalonat.
Alocatie copii 2023- Beneficiari
Potrivit Legii nr. 61/1993, alocatia de stat pentru copii este o forma de ocrotire acordata de catre stat, fara discriminare, tuturor copiilor din Romania. De aceasta alocatie beneficiaza toti copiii cu varsta de pana la 18 ani, dar si tinerii majori, cu conditia ca acestia sa frecventeze cursurile invatamantului liceal sau profesional. In cazul tinerilor care repeta un an scolar, nu se mai acorda alocatia de stat, cu exceptia situatiei in care acestia sunt nevoiti sa repete anul scolar din motive medicale.
Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii si copiii cetatenilor straini, precum si ai persoanelor fara cetatenie rezidenti/rezidente in Romania, in conditiile legii, daca locuiesc impreuna cu parintii.
Te mai poate interesa Indemnizatie crestere copil 2022: Ce modificari sunt anul acesta. Cat este stimulentul de insertie
Afla aici totul despre Concediu de maternitate 2023
Copiii pot primi direct alocatia de stat, dar doar daca au implinit varsta de 14 ani si daca reprezentantul legal isi da acordul. Totodata, tinerii care au varsta de peste 18 ani si care au dreptul la aceasta alocatie o pot primi in baza unei cereri.
Dreptul la acordarea alocatiei de stat pentru copii se stabileste in baza unei cereri si a actelor din care rezulta indeplinirea conditiilor de acordare a acestuia. „Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii. In cazul in care cererea este inregistrata ulterior lunii in care s-a nascut copilul, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face si pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni”, mai prevede actul normativ ce reglementeaza acordarea alocatiei de stat pentru copii.
Alocatie copii 2023: Acte necesare
Cererile pentru stabilirea alocatiei de stat pentru copii si actele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestui drept se depun si se inregistreaza la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti, pe a carei/carui/caror raza teritoriala isi au domiciliul sau resedinta, dupa caz, reprezentantii legali ai copiilor.
- cerere tip;
- copie CI/BI parinti – 1 copie xerox pentru mama si 1 copie xerox pentru tata;
- copie si original – certificat de nastere copil;
- copie si original – livret de familie – actualizat (se trece copilul in livretul de familie la Oficiul de Stare Civila;
- copie hotarare de incredintare, daca este cazul;
- copie hotarare de adoptie, daca este cazul;
- copie acte resedinta, in cazul in care unul dintre parinti sau ambii are/au resedinta intr-una dintre tarile U.E;
- extras de cont pe numele titularului, daca alocatia se va vira intr-un cont bancar
Afla aici cat este stimulent insertie 2023!
- Alte acte solicitate dupa caz: certificat de casatorie; hotarare de divort; hotarare judecatoreasca de incredintare, incredintare in vederea adoptiei, de plasament, de plasament in regim de urgenta, de instituire a tutelei; certificat de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap etc.
- Persoanele carora li se face plata alocatiei de stat pentru copii sunt obligate sa comunice orice schimbare in privinta componentei familiei sau a domiciliului/resedintei care poate determina incetarea sau modificarea acordarii drepturilor de alocatie de stat pentru copii, in termen de cel mult 15 zile de la aparitia acesteia, inclusiv situatia in care cetatenii romani isi stabilesc rezidenta in alta tara impreuna cu copiii lor.
Alocatie copii 2023: Acte necesare pentru acordarea alocatiei de stat pentru copiii nascuti in strainatate, precum si pentru copiii ai caror parinti au nationalitati diferite sau/si domicilii diferite
- ACTE DE IDENTITATE PARINTI COPIL (buletine/carte de identitate, carte de identitate provizorie, pasaport, carte de rezidenta, legitimatie de sedere temporara}+2 copii xerox:
- CERTIFICAT NASTERE COPIL eliberat de autoritatile romane (certificat cu CNP, nu si certificate traduse )+ copie xerox;
- LIVRET DE FAMILIE + copie xerox;
- DECLARATIE NOTARIALA comuna a ambilor parinti, care sa faca referire la:
– data intrarii in tara;
– motivul nedepunerii pana in prezent a cererii de acordare a acestui drept;
– mentiunea ca de la data nasterii si pana in prezent copilul s-a aflat permanenta ocrotire a parintilor si locuieste impreuna cu acestia;
– nu s-a beneficiat de prestatii echivalente de la autoritatile competente de pe teriotoriul tarii unde s-a nascut copilul.
FOTO: pixabay.com
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!