Shop
Ultimele 100 de articole

Ai probleme cu somnul? Da vina pe Luna plina in Capricorn. Cum influenteaza Luna plina somnul copiilor si al adultilor

22 iunie 2021, , Vizualizări:
insomnie luna plina - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - good-night-2962714_1920

Somnul poate fi tulburat de multe lucruri: zgomote exterioare, lumini, stres, plansul bebelusilor, latratul cainilor, radiatiile dispozitivelor electronice. Exista insa un element la care nu te-ai fi gandit, probabil, niciodata cat i-ar putea afecta somnul: Luna plina!

Dar oare chiar afecteaza Luna plina somnul? Oamenii de stiinta spun DA! Iata de ce.

Luna plina este mult mai stralucitoare si nu mai este intuneric bezna, ceea ce tulbura somnul REM. Un studiu realizat in Danemarca, cu copii cu varste cuprinse intre 8 si 11 ani, a scos la iveala faptul ca cei mici dormeau putin mai mult in preajma Lunii pline, insa mai putin in timpul lunii pline. La adulti, si perioada de dinaintea Lunii pline si din timpul Lunii pline au fost tulburi in ceea ce priveste somnul. Participantii la studiu au declarat ca au dormit mai putin si mai prost. Studiu a fost confirmat de o alta cercetare, din 2013, care a urmarit 33 de adulti timp de trei ani. S-a descoperit, astfel, ca in timpul perioadelor cu Luna plina, oamenilor le ia mai mult timp sa adoarma, eficienta somnului este redusa, iar, per total, durata somnului este mai mica.

Inainte de aparitia luminii artificiale, Luna era singura lumina pe timpul noptii. Civilizatiile preistorice dormeau predominant afara, fiind afectati de lumina Lunii pline. Ipoteza este ca influenta Lunii este mai degraba interna decat un factor de mediu. Studiul s-a efectuat intr-un laborator in intuneric total si, totusi, oamenii au fost afectati de ciclurile lunii. Desi nu se stie exact cum, cercetatorii au fost de acord ca fazele lunii afecteaza ritmicitatea biologica umana.

Deci, ideea de a pune jaluzele pentru a nu mai “vedea” Luna nu e buna. Pentru ca ceasul biologic “simte” Luna.

Luna plina somn copii

In apropierea Lunii pline, comportamentul copiilor incepe sa devina mai ciudat, mai ales pe timpul noptii. Ai senzatia ca, periodic, copilul tau urla la Luna? Nu esti singurul. Si nu este o legenda. Cercetatorii studiaza de ani buni influenta Lunii pline asupra comportamentului oamenilor si animalelor. S-a descoperit ca fazele Lunii influentaza atat functiile fiziologice, cat si comportamentul animalelor, pasarilor, pestilor si animalelor marine.

Un studiu de amploare la care au participat peste 5000 de copii, cu varste cuprinse intre 9 si 11 ani, din 12 tari diferite a scos la iveala faptul ca obiceiurile de somn ale copiilor sunt influentate de fazele lunii. Cercetarile au utilizat datele unui studiu international privind obezitatea si stilul de viata al copiilor (ISCOLE), efectuat in Australia, Brazilia, Canada, China, Columbia, Finlanda, India, Kenya, Portugalia, Africa de Sud, Regatul Unit si Statele Unite. Tarile participante lSCOLE reflecta diversitatea din punct de vedere geographic, economic si sociocultural.

Activitatea copiilor a fost monitorizata cu ajutorul unor acelerometri si au fost colectate date inclusiv in timpul somnului. S-au urmarit durata somnului, eficienta somnului. De asemenea, s-a urmarit activitatea la lumini de intensitati diferite, de la moderata, la puternica. Datele respective au fost correlate cu trei faze ale Lunii: Luna plina (+/- 4 zile), un patrar (+/- 5-9 zile de la cea mai apropiata Luna Plina), Luna noua (+/- 10-14 zile de la cea mai apropiata Luna plina).

Cercetatorii au descoperit o modificare minora, dar totusi semnificativa din punct de vedere statistic. Astfel, copii dormeau in medie cu 4,9 minute mai putin in timpul Lunii pline, in comparatie cu Luna noua.

Luna plina somn adulti

La adulti, lucrurile sunt mult mai dramatice. Un studiu realizat in Elvetia, in 2013 a scos la iveala modificari semnificative in timpul somnului.

Scaderea duratei somnului

Participantii au raportat o scadere a duratei somnului in medie cu 20 de minute in timpul Lunii pline.

Intarzierea somnului

Participantii au declarat ca au adormit, in medie, cu 5 minute mai tarziu in timpul Lunii pline decat de obicei.

Reducerea nivelului de melatonina

Participantii au prezentat un nivel mai mic al melatoninei (hormonul somnului), in timpul Lunii pline.

Scaderea calitatii somnului

Participantii au declarat ca au dormit mai putin profund in timpul Lunii pline.

Modificari in arhitectura somnului

Participantilor le-a luat mai mult timp sa atinga faza REM a somnului si au petrecut mai putin timp in somnul cu unde lente (nonREM).

Sursa: thesleepdoctor.com, science.howstuffworks.com, huffpost.com

  Imagine de Meine Reise geht hier leider zu Ende. Märchen beginnen mit de la Pixabay

Cuvinte cheie:

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.