Tranzitia catre laptele de vaca – cele mai importante intrebari ale mamicilor - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Tranzitia catre laptele de vaca – cele mai importante intrebari ale mamicilor

Cum il pot determina sa bea laptele daca nu vrea?

Unii copii accepta din prima incercare laptele care le este oferit. Dar, din cauza ca laptele de vaca are o alta textura, un alt gust si chiar o alta temperatura decat laptele mamei, unii micuti ezita sa faca tranzitia. In acest caz, incearca sa combini laptele de vaca cu lapte praf sau cu lapte stors cu pompa pentru sani. In timp, poti renunta gradat la celelalte doua tipuri de lapte, pentru a-ti determina copilul in final sa bea doar lapte de vaca.

In eventualitatea in care bebelusului nu-i place absolut deloc laptele, va fi dificil sa-i dai 2 cani pe zi. Totusi, exista diverse modalitati de a-i introduce in dieta acest lichid: adauga laptele in cereale, da-i micutului iaurt, branza cottage sau budinci si sarlote preparate cu lapte, precum si shake-uri sanatoase in loc de gustare. In plus, poti folosi laptele – in loc de apa – la gatit, cand faci supe sau sosuri pentru piureurile bebelusului.
 

Suntem vegetarieni si bebelusul nu mananca deloc lactate. Ce fac atunci?

Daca puiul tau nu tolereaza deloc produsele lactate sau ati decis in familie sa renuntati complet la ele in favoarea vegetarianismului, exista sanse mari ca bebelusul sa nu aiba un aport normal de calciu si vitamina D. In astfel de cazuri, medicul pediatru iti va recomanda niste suplimente alimentare de calciu si vitamina D pe care i le poti da fara probleme micutului.

 
Ar trebui sa cumpar lapte organic sau fara hormoni?

Nu exista dovezi clare ca aceste tipuri de lapte sunt mai benefice copiilor, dar nici nu le pot dauna. Informeaza-te despre hormonii de crestere din lapte si alimentele organice, pentru a putea lua o decizie in acest sens. Totusi, expertii sustin ca nu ar trebui sa-i dai copilului lapte crud sau nepasteurizat. Fara pasteurizare, laptele ar putea contine bacterii daunatoare sau paraziti ce pot provoca afectiuni grave sau chiar decesul copilului.

 

Ce risc exista ca bebelusul sa faca o alergie la laptele de vaca?

Adevaratele alergii provocate de laptele de vaca sunt destul de rare. Numai 2-3% dintre copii sunt alergici la acest gen de lapte, iar cei mai multi micuti trec peste acest impediment pana la varsta de trei ani. Daca micutul a baut lapte praf pe baza de lapte de vaca si nu a avut vreo reactie negativa, inseamna ca nu va avea probleme legate de tolerarea laptelui de vaca.

Chiar si bebelusii alaptati exclusiv la san in primul an de viata se pot adapta perfect la tranzitia catre laptele de vaca. Asta deoarece au fost expusi in tot acest timp la proteinele din laptele de vaca, transmise micutilor de catre mame, prin alaptare (exceptie fac cazurile in care mama e vegetariana si nu a consumat deloc lapte de vaca in aceasta perioada).

Daca, in schimb, i-ai dat bebelusului doar lapte praf pe baza de soia, pentru ca asa i-a recomandat pediatrul, ar trebui sa ceri sfatul medicului inainte de a-i da micutului lapte de vaca. Probabil ca specialistul iti va sugera sa incepi cu lapte de soia fortificat cu calciu si vitamina D.
 

 

Ce fac daca bebelusul are intr-adevar o reactie alergica la laptele de vaca?

Principalele simptome ale unei alergii legate de consumul de lapte sunt sangele din scaun, diaree si stari de voma. Daca micutului ii apare o eczema, are urticarie, face vreo iritatie in jurul gurii si al barbiei, daca are nasul infundat mai tot timpul, tuseste constant, respira greu sau are o respiratie suieratoare (wheezing), sistemul respirator ii poate fi afectat de o alergie. In acest caz, trebuie sa discuti cu medicul pediatru. Daca observi ca bebelusul are dintr-o data probleme severe de respiratie sau la inghitire, mergi cu el imediat la Urgente, pentru ca poate fi in soc anafilactic iar viata ii este in pericol.

In cazul in care puiul tau este intr-adevar alergic la laptele de vaca, va trebui sa ai mare atentie si sa eviti cu totul orice gen de alimente ce pot contine lapte de vaca. Acestea includ: branza cottage, lapte condensat, inghetata, iaurt, margarina, unt, ciocolata, lapte praf.

Autor: Alexandra NEDELCU

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 26/01/2014