Niciun medicament nu ar trebui luat fara sa consulti inainte medicul, insa restrictia ar trebui sa fie cu atat mai importanta cu cat este vorba despre medicamente pentru copii.
NU-i da niciodata aceste medicamente copilului tau. Ii poti face mult rau din dorinta de a-i face un bine.
- Aspirina
Aspirina nu este pentru copii si cu atat mai mult pentru bebelusi. Nici macar adolescentilor nu le este recomandata. Cum la inceputul unei boli nu stii daca este de natura virala sau bacteriana, aspirina nu face decat sa agraveze situatia, crescand riscul aparitiei Sindromului Reye. Sindromul Reye este o boala rara, dar foarte grava, precedata de o infectie virala, asociata cu administrarea de aspirina sau medicamente care contin acid acetilsalicilic in timpul infectiei virale.Verifica tot timpul ingredientele medicamentelor pentru copii, astfel incat sa fii sigur ca ele nu contin aspirina.
- Medicamente antidiaree si antigreturi
Unele medicamente impotriva diareei si impotriva greturilor contin substante similare acidului acetilsalicilic si pot dauna grav bebelusilor, copiilor mici si chiar adolescentilor, mai ales in timpul unei infectii virale. Aceste medicamente nu se recomanda niciunei persoane sub 18 ani, in perioada in care este racit sau are una din bolile copilariei.
- Medicamente antigripa, tuse si raceala
Adultii sunt obisnuiti ca la primele semne de grija si raceala sa dea fuga la dulapiorul de medicamente si sa ia ce mai gasesc pe acolo. Totusi, copiilor sub 2-3 ani nu trebuie sa li se dea medicamente impotriva tusei, racelii sau gripei, fara un control medical prealabil.
Opteaza, in schimb, pentru remedii naturale (supe, umidifcator, lichide, fructe etc.) si nu ezita sa ceri sfatul medicului.
- Miere
Mierea este naturala, nimic de zis. Doar ca ea poate fi toxica pentru copiii sub un an. Ai grija la toate medicamentele care contin miere sau derivate din miere. Desi este foarte eficace in durerile de gat, in imbunatatirea calitatii somnului la copii, la bebelusi mierea poate declansa botulismul, o afectiune severa ce pune in pericol viata copilului.
- Siropul de ipeca
Siropul de ipeca (utilizat pentru a produce varsaturi) a fost recomandat parintilor, chiar de catre medici, sa fie folosit in cazul in care copilul inghite accidental ceva otravitor. Studiile ulterioare, insa, nu au gasit niciodovada clara ca acest sirop este eficace. A fost doar o presupunere ca voma ar scoate din stomacul copilului materialul otravitor. Asadar, in cazul in care copilul inghite ceva periculos, cel mai bine este sa suni la salvare si sa lasi medicii sa-si faca datoria, fara sa apelezi la alte remedii.
- Antibiotice
Antibioticele sunt medicamente bune DOAR atunci cand sunt luate cu recomandarea medicului, dupa un control medical prealabil. Nu lua niciodata antibiotice si, mai ales, nu-i da copilului antibiotice daca ele nu ti-au fost recomandate, chiar daca vecina/prietena/mama te-au asigurat ca au facut minuni in cazul altei persoane.
In plus, antibioticele nu sunt eficace in cazul bolilor virale, iar dozajul corect pentru infectii il poate face numai medicul, in functie de diagnostic si istoricul pacientului.
Tratamentul cu antibiotice luate dupa ureche cresc rezistenta la medicamente a germenilor.
- Medicamente care par sigure
Poate ca ai vazut o cutie de medicamente draguta, colorata, pe care scrie “pentru copii” si ti se pare in regula sa i le dai copilului tau mai ales ca se elibereaza fara prescriptie medicala. Totusi, nu este recomandat sa ii dai copilului tau orice tratament, fie el si naturist, fara sa ceri mai intai sfatul medicului. Unele medicamente nici macar nu au fost testate pe copii, deci nu se stie exact cat de sigure sunt sa fie consumate de copii. De exemplu, pe unele cutii scrie ca sunt recomandate copiilor sub 2 ani, insa pe prospect exista atentionarea de a nu se da copiilor sub 2 ani fara consultarea medicului. Numai ca adultul este influentat de fotografiile de pe ambalaj, de scrisul colorat, de etichetele “recomandat de” si nu mai consulta prospectul.
Sursa: mamiverse.com
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?