Fa o schimbare de atmosfera
1. Pune-i muzica bebelusului tau
Stii deja ca muzica e importanta pentru dezvoltarea armonioasa a micutului. Iti poate veni si acum in ajutor, asa ca pune-i un CD cu catece de leagan sau canta-i chiar tu ca sa-l linistesti. Un alt truc util de calmare a bebelusilor agitati este sa le recreezi fondul sonor din uter, cu sunete de intensitate joasa si constanta, folosind melodii linistitoare, de relaxare. Exista pe piata CD-uri speciale, concepute sa redea micutilor senzatia calmanta din uter. De asemenea, s-ar putea sa ajute si alt gen de zgomote constante, asa ca poti porni masina de spalat, aspiratorul sau chiar un ventilator in preajma bebelusului.
2. Urca la volan
S-ar putea sa constati ca o plimbare cu masina e cel mai bun remediu pentru colicile micutului tau. Miscarea, zgomotul de fundal si vibratiile il vor calma imediat, asa ca instaleaza-l cu grija in scaunul auto si mergeti amandoi intr-o mica plimbare, ca sa schimbi peisajul (oricum, si tu ai nevoie de o pauza!).
3. Iesi la o plimbare cu caruciorul
Daca ati stat multa vreme in casa, e momentul sa iesiti la o gura de aer. O plimbare in carucior s-ar putea sa fie exact ce are nevoie – privelistile si sunetele noi, chiar si mirosurile, il vor distrage, iar miscarea ritmica a caruciorului si aerul proaspat il vor relaxa. Eventual, poti pune bebelusul in marsupiu, iar apoi sa mergi la cumparaturi sau sa-ti clatesti ochii in vitrina magazinelor. Tine minte insa ca s-ar putea sa-i placa mai mult in banduliera, pentru ca asa sta mai aproape de pieptul tau si iti poate asculta bataile inimii.
4. Fa putina liniste
Pe de alta parte, daca ati fost prin oras toata dimineata, putina liniste acasa si un somnic bun e tot ce ii trebuie. In timp ce unii bebelusi se calmeaza atunci cand sunt stimulati si au parte de activitate, miscare, zgomot, altii au nevoie de putina tihna si reactioneaza mai bine daca in camera e liniste si intuneric.
5. Apeleaza la aromaterapie
Unii bebelusi apreciaza foarte mult mirosurile noi. Cere sfatul unui specialist, care iti poate recomanda un ulei esential cu proprietati de alinare, pe care sa-l arzi intr-o candela speciala in camera bebelusului. Exista, de asemenea, uleiuri esentiale special create pentru a usura tot felul de simptome si chiar boli, incepand de la dureri de orice tip si pana la oboseala si anxietate. Cauta uleiuri concepute pentru calmarea bebelusilor, ca de exemplu cel de musetel sau de lavanda (daca nu functioneaza pentru el, macar te va relaxa pe tine).