Cand vorbim despre radiatiile solare, probabil te gandesti deja ca pielea copilului tau este protejata cu crema speciala sau ca buzele lui sunt date cu balsam cu filtru UV, care sa-l protejeze impotriva uscarii si deteriorarii pielii sale sensibile. Te-ai gandit insa vreodata daca ochii – fereastra lui catre lume – sunt protejati suficient de efectele nocive ale acestor radiatii?
Desi radiatiile ultraviolete A si B sunt invizibile ochiului, acestea au constant o influenta negativa, inca din primii ani de viata. Efectele nocive provocate de radiatiile solare sunt cumulative pe perioada vietii si, la maturitate, pot duce la boli ale ochilor precum: cataracta, degenerarea tesutului ocular sau cancerul pleoapelor.
Ultravioletele provoaca ochilor copilului tau arsuri solare similare celor de la nivelul pielii, dureroase temporar, dar cu efecte ireversibile pe parcursul vietii. Trebuie sa tii cont de faptul ca, mai ales daca copilul tau se joaca langa apa sau in nisip, intensitatea razelor UV creste seminificativ datorita fenomenului de reflexie.
E foarte important sa fii atenta la gesturile lui. Arsurile solare de la nivelul ochilor pot da simptome precum inrosirea, lacrimarea sau reflexul de clipire deasa. Cel mic nu stie de ce este deranjat, asa ca, daca il vezi ca se freaca la ochi sau daca are ochii umezi si inrositi dupa o zi de stat in soare, cu siguranta acesta are o problema cu lumina puternica.
Cristalinul micutului nu este suficient opacizat; din acest motiv, in timpul copilariei, ochiul sau absoarbe mai multe radiatii UV decat la maturitate. ,,Copiii au un risc mai crescut la radiatiile UV fata de adulti, deoarece cristalinul lor nu blocheaza acest tip de raze. In plus, copiii petrec mai mult timp afara, in aer liber. Este recomandat ca ochii acestora sa fie protejati de la varste fragede, cu lentile heliomate”, recomanda dr. Horia Pirga, medic oftalmolog, specialist Essilor.
Acest tip de lentile protejeaza pe termen lung sanatatea ochilor copiilor. Ele se inchid la culoare la contactul cu lumina puternica, blocand razele UV. Exista acum pe piata lentile heliomate care au factor de protectie UV 100% si care protejeaza ochiul inclusiv de razele nocive ce vin din lateral sau din spate.
De asemenea, asigura-te ca, in perioada mai-septembrie, cand intensitatea razelor este crescuta, copilul tau poarta palariute sau sepcute cu boruri largi.
Desigur, razele ultraviolete nu sunt singurele care dauneaza vederii puiului tau. Lumina albastra (blue light) de la televizor sau calculator are aceleasi efecte nocive ca si radiatiile solare. Este recomandat sa nu stea la televizor sau la calculator mai mult de doua ore incontinuu si sa pastreze o distanta potrivita fata de acestea.
Ai grija si la manutele murdare. Cat sunt mici, copiii au tendinta sa-si duca manutele foarte des la ochi, nas sau gura. Din acest motiv, sunt predispusi la boli precum conjunctivita sau ulciorul.
Daca vrei niste sfaturi pentru cel mic, dar si pentru prevenirea problemelor oftalmologice, este indicat sa faceti impreuna o vizita la medicul oftalmolog.
Photo credit: pixel pro photography south africa / Foter / CC BY-NC-SA
3 ZODII care se confruntă și depășesc marile PROVOCĂRI în relație în săptămâna 2-8 decembrie 2024
Pluto stă în Vărsător până în 2044. Ce OBSTACOLE depășesc aceste 3 ZODII