Conjunctivita la copii este o boala foarte comuna. Ea se manifesta prin ochi rosii, lipiciosi si durerosi. Sugarii si copiii foarte mici sunt cei mai predispusi acestei boli. Desi neplacuta si datatoare de panica mamelor, rareori conjunctivita este o boala foarte grava, care sa lase sechele pe termen lung.
De regula, ea trece la cateva zile dupa aplicarea picaturilor de ochi potrivite, indicate de medicul oftalmolog. In urma unui control, el apreciaza tipul de conjunctivita pe care copilul o are (virala, bacteriana sau alergica). El poate chiar sa schimbe tratamentul daca exista dubiu intre cea alergica si cea virala.
Cel mai important lucru pe care il poti face pentru copilul tau ca sa evite imbolnavirea de conjunctivita este sa il inveti sa se spele foarte des pe maini, sa nu foloseasca alt prosop decat cel personal si sa nu duca mana murdara la ochi.
Conjunctivita la copii. Ce este conjunctiva
Conjunctiva este membrana subtire si transparenta care acopera partea alba a ochiului si captuseste suprafata interna a pleoapelor. Inflamatia ei se numeste conjunctivita. De regula, conjunctiva este destul de rezistenta la infectii. Lichidul lacrimal contine proteine ce au proprietati antibacteriene, iar pleoapele, inlaturand mecanic lacrimile reduc numarul bacteriilor ce s-ar putea cuibari acolo. Din pacate, aceste bariere nu sunt intotdeauna de nepatruns. Agentii patogeni ai conjunctivei pot fi bacteriile (stafilococi, streptococi, pneumococi, etc) sau virusurile (virusul gripei, al pojarului, al herpesului, adenovirusurile).
Exista si conjunctivite cauzate de polen, praf, substante iritante.
Conjunctivita la copii. De cate tipuri este conjunctivita si cum se manifesta?
Exista trei tipuri de conjunctivita:
- conjunctivita virala – copilul are febra, nu are pofta de mancare, are dureri de cap, ochii rosii, iar ganglionii limfatici din fata urechii se maresc.
- conjunctivia bacteriana – incepe intai la un ochi, apoi se extinde si la celalalt ochi. Ochii sunt foarte inrositi si secretiile sunt abudente si purulente. Ea cedeaza imediat la tratament cu picaturile antibiotice indicate de medic.
- conjunctivita alergica – e specifica inceputului de primavara din pricina conditiilor meteo schimbate, polenului, sau atunci cand plecati in concediu si copilul devine sensibil/alergic la alti factori: nisip, soare, briza marina, polenul plantelor din alta regiune geografica fata de cea cunoscuta de el, etc. Copilul acuza mancarimi puternice ale ochilor, acestia sunt foarte rosii, nu are secretii la ochi ca la cea bacteriana, iar ochii lacrimeaza mult.
Citeste si: Ochi lipiciosi la bebelus? Iata ce e de facut
Conjunctivita la copii. Cum iti dai seama ca cel mic poate avea conjunctivita?
Confruntat cu senzatia de durere, un copil va reactiona diferit de un adult. Somnul si apetitul ii vor fi perturbate, va deveni capricios, refuzand chiar si mancarurile preferate.
Simptome generale :
– pleoape lipite dimineata la trezire si formarea de cruste galbui pe pleoape
– ochi inrositi, lacrimare abundenta
– secretie apoasa sau purulenta
– sensibilitate la sursa de lumina (fotofobie)
– senzatie de durere si disconfort la nivelul ochilor
– se poate vedea conjunctiva inrosita, inflamata, atunci cand se rasfrange pleoapa inferioara a copilului
– copiii mai mari se plang de senzatia de corp strain in ochi, de usturime sau durere, uneori de mancarime. Copilul se poate plange ca vede neclar.
Conjunctivita la copii. Cum se trateaza conjunctivita?
Copiii nou nascuti si foarte mici sunt in mod deosebit sensibili si deci se pot imbolnavi de conjunctivita din pricina faptului ca inca nu au lacrimi ca cei mai mari. De aceea e fundamental important ca cei ce ingrijesc copilul sa aiba mainile foarte curate.
- O optiune este aceea de a nu trata deloc o conjunctivita blanda. Lacrimile contin substante care pot lupta cu bacteriile. Multe forme de conjunctivite trec de la sine in 2-4 zile fara tratament. Daca simptomele se inrautatesc, atunci trebuie sa mergi la doctor cu copilul.
-
Spala ochii copilului cu apa proaspata, dupa ce te asiguri ca si tu si el aveti mainile curate.
- Picaturile de ochi cu antibiotic sunt prescrise des. Ele nu omoara virusurile, insa deseori nu se poate vedea imediat diferenta intre o conjunctivita virala sau bacteriana. Un antibiotic local omoara bacteria si evita infectii secundare unei conjunctivite virale. Insa medicul decide ce tip de picaturi trebuie aplicate.
- Conjunctivita infectioasa este extrem de contagioasa. Ca atare, pentru a nu o da mai departe, foloseste pentru copil prosop propriu, la fel perna proprie sau orice alt element de igiena personala care ii atinge ochii.
- Ori de cate ori copilul pune mana la ochi trebuie sa se spele pe maini.
Nu rata nici: Acesti copii au puteri incredibile! Cum reusesc sa citeasca legati la ochi? – VIDEO
Oricum, un ochi sanatos de copil este limpede si curat.
In momentul in care vezi orice modificare la nivelul ochilor si nu ai rabdare 2-3 zile ca sa vezi daca nu dispar de la sine simptomele, este bine sa te duci cu copilul la cabinetul oftalmologic. Vizita la medicul oftalmolog este indicata si daca:
– simptomele nu dispar dupa 2-3 zile folosind doar igiena de mai sus
– simptomele se schimba (de exemplu, pe copil incepe sa il deranjeze lumina)
– durerea devine mai puternica (la o conjunctivita normala exista o jena suportabila, nu neaparat durere. Daca copilul acuza durere, trebuie mers la medic)
– ápar pete sau bubite in vecinatatea ochilor
– vederea este afectata
Uneori inrosirea ochiului poate fi si semn de inflamare a mucoaselor oculare interne sau al altor afectiuni oculare care i-ar putea pune in pericol vederea, insa acest lucru il apreciaza medicul. Desi conjunctivita trece repede si nu prezinta mari pericole pentru sanatate, este bine pentru copil sa inceapa tratamentul corect indicat de medic. Nu ii pune tu picaturile pe care le ai in casa caci este posibil ca ele sa fie bune pentru conjunctivita bacteriana, iar copilul sa aiba conjunctivita alergica, caz in care nu faci decat sa ii pui antibiotic in ochi inutil.
Daca dupa ce incepe un tratament simptomele nu se diminueaza in maxim 2 zile, inseamna ca nu este bun tratamentul. Sunt unele bacterii care opun rezistenta la unele antibiotice, caz in care respectiva picatura este inutila pentru copilul tau. Discuta acest aspect cu medicul care iti va schimba picaturile.
Te mai poate interesa si: Cele mai intalnite boli de ochi la copii
Atentie!
Nu te lua dupa metodele babesti care mai spun sa pui copilului comprese sterile cu ceai de musetel sau apa oxigenata. Nu ii pune nicio compresa pe ochi inainte de a primi sfat corect de la medic, dupa ce vede ochiul copilului. Pe cat de repede trece conjunctivita tratata corect, pe atat de greu trece daca mergi pe bajbaite cu metode empirice. Sub compresa se creeaza conditii de caldura si umiditate care favorizeaza extinderea infectiei si aparitia complicatiilor. Si oricum compresa nu se aplica inainte de curatarea impecabila a ochiului asa cum iti indica medicul. Atentie cand ii cureti ochii: nu folosi niciodata acelasi tampon steril de la un ochi la celalalt ochi, altfel ii extinzi cu mana ta infectia de la un ochi la altul sau intarzii vindecarea.
foto: Pixabay.com
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!