Ochii sunt cele mai complexe organe ale corpului uman, dupa creier. Cu ajutorul lor, vazul, considerat cel mai important simt al omului, este posibil. Tocmai de aceea, trebuie sa avem grija de ei si sa nu neglijam simptomele care apar si care persista in timp.
De cele mai multe ori, simptomele aparent inofensive sunt semnele unor afectiuni pe care nu ar trebui sa le ignoram. Pentru ca micutii nu stiu sa identifice aceste simptome ca fiind semnele unor boli, iata ce ar trebui sa ne dea de gandit noua, ca parinti:
1. Conjunctivita la copii
Daca observam ca, dintr-odata, ochii lor sunt mai rosii, lacrimeaza prea mult sau ca se depune o secretie in exces la nivelul ochilor, mai ales dupa somn, mai mult ca sigur s-au ales cu o conjunctivita. Conjunctivita este o boala care poate fi luata prin contactul cu alti copii care sufera de aceasta boala sau prin atingerea ochilor cu mainile murdare. Boala poate trece de la sine sau in urma administrarii unui tratament antibiotic. Pentru orice eventualitate, este indicat sa mergem cat mai repede la medicul oftalmolog.
2. Arsuri cauzate de radiatiile UV
Copiii sunt mai sensibili la razele UV intrucat petrec mai mult timp in aer liber, iar ochii lor nu sunt dezvoltati suficient pentru a filtra o cantitate cat mai mare de radiatii. De aceea, ei sunt mai predispusi la arsuri cauzate de radiatiile UV decat un adult, de exemplu. Astfel, daca acestia se plang ca ii ustura ochii, ca ii inteapa sau ii dor sau daca observati ca lacrimeaza in exces, cel mai bine ar fi sa programati un control oftalmologic, pentru ca este foarte posibil sa sufere de arsuri cauzate de radiatiile UV.
,,Indiferent de ce varsta avem, indiferent de cat timp petrecem afara sau inauntru, trebuie sa fim constienti ca ochii au nevoie de protectie constanta impotriva factorilor externi care provoaca numeroase afectiuni, adesea cu efect ireversibil. Cel mai recomandat ar fi sa le protejam ochii cu o pereche de lentile de ochelari heliomate, care au o protectie de 100% impotriva acestor radiatii nocive si care elimina senzatia neplacuta data de lumina foarte puternica”, spune dr. Luminita Teodorescu, medic oftalmolog Essilor.
3. Ulciorului (sau orjeletului)
Deoarece copiii petrec foarte mult timp afara si iau contact cu numeroase obiecte, este foarte posibil sa contacteze si virusul care duce la aparitia ulciorului (sau orjeletului), pentru ca la joaca, din neatentie, pot atinge ochii cu mainile contaminate.
Cand observati ca ochii micutilor sunt rosii, ca le-a aparut o umflatura mica si rosie la nivelul ochilor sau cand ei se plang de senzatia de arsura sau intepatura in ochi, cel mai probabil un ulcior tocmai isi face aparitia. Tratamentul ulciorului consta in administrarea de picaturi anti-inflamatorii si picaturi antibiotice, la recomandarea medicului. Ulciorul poate duce si la afectiuni mai grave, cum ar fi cicatrizarea corneei, adica reducerea vederii si chiar orbire, de aceea nu trebuie sa neglijam vindecarea lui.
Asa cum spune si faimoasa zicala, „Nu lasa pe maine ce poti face azi”, la fel va recomandam si noi. Nu trebuie sa amanam controalele oftalmologice, in special ale copiilor si ale batranilor. In cazul in care observam si aparitia unor noi simptome, medicul oftalmolog trebuie sa devina o prioritate.
Photo credit: dulcelife / Foter / CC BY-NC-ND
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?