Dintre toate simturile de care se bucura omul, vazul este este cel mai important. Copilasul tau a descoperit si va descoperi in continuare minunile din jurul lui cu ajutorul vederii, de aceea sanatatea ochilor este extrem de importanta. Specialistii recomanda ca mamicile sa aiba in vedere buna functionare a ochilor inca din primele zile de viata ale copilasilor, pentru a descoperi din timp eventualele probleme medicale.
De cand bebe are 2-3 luni, incearca sa il asezi confortabil in patut si sa ii plimbi prin fata o jucarie colorata. Observa cu atentie daca micutul urmareste obiectul. Astfel de teste trebuie efectuate periodic, iar pentru cercetarile amanuntite se recomanda o vizita la medicul oftalmolog. Citeste in continuare si vei afla ce probleme de vedere ar trebui sa iti atraga atentia si cand este momentul sa il duci pe bebe la o vizita la medicul oftalmolog.
Semne ca bebe ar putea avea probleme oftalmologice
Cu ajutorul ochilor percepem si intelegem complexitatea lumii din jur. Forme, culori, lumini, miscari, toate aceste lucruri ni se dezvaluie atunci cand le privim. Conform specialistilor, examinarea ochilor bebelusului ar trebui efectuata inca din prima zi de viata si apoi periodic, odata la cateva luni. Iata la ce detalii trebuie sa fii atenta si cand este indicat sa il programezi o examinare oftalmologica pentru copilas:
- Daca bebe a trecut de pragul de 3 luni si nu poate urmari cu privirea o jucarie viu colorata
- Daca una dintre pupilele copilasului devine alba sau sufera alte modificari de culoare
- Daca are deja 5 luni de viata si nu se fereste (inchide ochisorii) atunci cand apropii brusc o jucarie de ochii lui
- Daca plange atunci cand ii acoperi unul dintre ochisori, dar nu reactioneaza la fel in cazul celuilalt ochi
- Daca exista semne de strabism si unul dintre ochi „fuge” in interior sau in exterior
- Daca unul sau ambii parinti poarta ochelari in permanenta sau au suferit de strabism (controlul trebuie obligatoriu efectut in primul an de viata)
- Daca unul sau ambii ochi lacrimeaza in continuu
- Daca ochisorii micutului par usor iesiti in afara
- Daca pare ca bebe este exagerat de sensibil la lumina sau nu suporta lumina deloc
- Daca prichindelul este mai mare si a inceput deja sa vorbeasca, dar pare sa nu inteleaga diferentele dintre culori/nu distinge culorile (aceasta afectiune apare in mod preponderent la baieti).
In concluzie, nu este bine sa astepti ca micutul tau sa treaca de un anisor pentru a-l programa la un control oftalmologic. Exista aparatura speciala, iar medicii sunt pregatiti pentru a descoperi problemele de vedere inca din prima zi de viata a ingerasului. In plus, trebuie sa acorzi o atentie sporita ochilor celui mic, mai ales daca tu sau partenerul tau ati avut sau aveti probleme de vedere. Fii atenta la modul in care bebe reactioneaza la lumina, culori, forme si miscare si iti vei da imediat seama daca ceva nu este in regula. Tu ai fost pana acum cu prichindelul tau la un control oftalmologic?
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!