Suna la centrul local antiotravire daca:
– Suspectezi ca puiul tau a ingerat o substanta periculoasa. Daca poti identifica exact ce anume a inghitit micutul (gasesti un flacon gol de pastile sau recipientul in care se afla susbtanta), da-le specialistilor cat mai multe informatii, iar ei iti vor spune tot ce trebuie sa faci ca sa-ti ajuti copilul.
– Inainte, parintii erau sfatuiti sa aiba mereu la indemana sirop de ipecac sau carbune medicinal, tocmai pentru cazurile in care micutii inghit ceva otravitor. Acum insa, studiile au demonstrat ca aceste remedii nu sunt eficiente, asa ca nu e bine sa le folosesti. Daca ai acasa sirop de ipecac, scapa de el in conditii de siguranta. (Nu arunca niciodata medicamentele la cosul de gunoi, pentru ca pot fi gasite de copii sau de animalele de companie.)
Cum protejezi bebelusul de deshidratare
Deshidratarea este oricand o problema serioasa pentru bebelusi. Cand micutul are insa si accese de voma, se impun anumite masuri speciale. O metoda prin care iti poti feri copilul de deshidratare atunci cand are varsaturi este sa ii dai o bautura cu electroliti (o poti gasi la farmacie), imediat ce se opresc episoadele de voma.
Nu iti forta micutul sa o bea daca are inca accese de varsaturi frecvente (odata la 5-10 minute). Abia dupa ce i se linisteste burtica si nu mai vomita macar jumatate de ora, poti incepe sa ii dai cateva inghitituri mici – sa spunem, o lingurita la fiecare 10 minute, timp de 2 ore. Apoi, daca micutul tolereaza bine bautura cu electroliti, poti creste cantitatea la 2 lingurite, pana cand inceteaza de tot accesele de varsaturi. (Mai multe informatii despre deshidratarea la bebelusi gasesti aici.)
Cat de indicate sunt medicamentele antiemetice?
Chiar daca este tentata sa ii dai pastile micutului ca sa ii calmezi accesele de voma, nu e bine sa faci acest lucru. Vorbeste mai intai cu medicul pediatru si, daca el iti recomanda un anumit antiemetic, abia atunci il poti cumpara de la farmacie. In niciun caz nu ii administra bebelusului medicamentele antiemetice pe care le folosesti tu sau cele destinate copiilor mai mari! In plus, nu ii da niciodata aspirina sau pastile care contin aspirina, pentru ca acest medicament creste riscul de aparitie a sindromului Reye.
Autor: Alexandra NEDELCU
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie