Aluniţele la copil – când este cazul să-l duci la un control - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Aluniţele la copil – când este cazul să-l duci la un control

Sfatulparintilor » Bebeluși » Sănătate bebelusi » Aluniţele la copil – când este cazul să-l duci la un control

De obicei, aluniţele nu sunt periculoase. Dar o mare proporţie dintre cazurile de melanom încep de la o aluniţă. Este, aşadar, de înţeles de ce apariţia aluniţelor la copii reprezintă un motiv de îngrijorare pentru părinţi, temători că cel mic ar putea fi în pericol să dezvolte o afecţiune gravă a pielii.

Dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, asigură părinţii că alunițele, în marea lor majoritate sunt inofensive, un consult de specialitate anual completat cu monitorizarea aluniţelor la domiciliu sunt suficiente pentru a depista din timp şi trata eventuale probleme.

Alunițele se dezvoltă în timp

Aluniţele, numite şi „nevi”, sunt pete sau excrescenţe, ovale sau rotunde, a căror culoare cauzată de celule pigmentare, numite melanocite, poate varia de la cafeniu deschis până la roz, maro sau negru. Aproximativ 1 din 100 de copii se naşte cu o aluniţă, numită în acest caz nev congenital. Cele mai multe aluniţe se dezvoltă, însă, în primii 20 de ani de viaţă, deşi este posibil ca ele să apară la orice vârstă. Aluniţele, la fel ca şi melanomul, pot apărea oriunde, dar tind să se dezvolte mai ales pe braţe, faţă, scalp, pe partea superioară a spatelui şi piept, astfel încât este important ca acestea să fie monitorizate cu atenţie şi de către părinţi la domiciliu, nu doar în cabinetul medicului dermatolog.

 

Citeste continuarea pe libertateapentrufemei.ro

Data articol: 14/03/2017