Urticarie la copii. Ce este. De ce apare si cum se trateaza urticaria la copii
Urticarie la copii. Urticaria este o afectiune alergica manifestata la nivelul pielii si caracterizata prin aparitia de zone umflate si inrosite, insotite de prurit (mancarimi). Aceste eruptii pot afecta orice regiune a corpului, inclusiv scalpul, buzele, palmele si talpile. Ele apar sub forme si dimensiuni diferite. Cu toate acestea, sunt usor de recunoscut dupa nucleul palid si usor ridicat, inconjurat de o margine rosie.
Aceasta afectiune este destul de frecventa la copii, insa nu e contagioasa. Asa ca micutii nu se pot imbolnavi unul de la altul. Eruptiile dureaza, de regula, incepand de la cateva ore si pana la cateva zile. Totusi, e posibil ca ele sa persiste si timp de cateva luni. Orice parinte trebuie sa fie insa pregatit si pentru situatii in care urticaria dispare dintr-o anumita zona doar ca sa reapara in alt loc pe corpul copilului.
Urticarie la copii. De ce apare?
Natura alergica a acestei afectiuni face ca urticaria sa apara atunci cand organismul produce histamina, o substanta secretata de sistemul imunitar atunci cand detecteaza prezenta in corp a unui alergen. Cum tipurile de alergeni sunt atat de variate, exista mai multe posibile cauze ale acestor eruptii. Ceea ce face uneori ca „vinovatul“ sa fie greu de depistat. Cele mai frecvente cauze ale urticariei sunt urmatoarele:
– Intepaturi de insecte
Copiii alergici la veninul de albina, de exemplu, sau la acidul formic al furnicilor pot face urticarie ca reactie la intepatura insectelor.
– Alimente alergenice
In acelasi timp, urticaria poate aparea atunci cand micutul are o alergie alimentara. Principalele alimente alergenice la care sa fii atenta sunt laptele, ouale, nucile (de orice fel, inclusiv alunele si migdalele), soia, graul, pestele si crustaceele. Chiar si anumiti aditivi si conservati din alimente pot declansa aparitia urticariei.
Eruptia se instaleaza fie pentru ca micutul este alergic la proteinele din mancare.Fie deoarece organismul lui reactioneaza la o alta substanta din compozitia alimentelor si incepe sa secrete histamina. Nu este insa obligatoriu ca puiul tau sa manance un aliment alergenic pentru a se imbolnavi. E suficient un simplu contact cu pielea. In unele cazuri, copiii fac urticarie si daca, sa spunem, se murdaresc pe maini cu suc de capsuni.
– Alergeni din aer
Polenul, sporii de mucegai, parul animalelor, acarienii si praful raman in aer si sunt usor de inhalat de catre micutii alergici la astfel de substante. Cei mici pot face, asadar, urticarie daca mangaie o pisica sau un catel.
Daca se joaca in gradina in plin sezon de polenizare, cu frunzele cazute toamna pe jos, in camere incalzite si neventilate pe timp de iarna sau in cotloane umede si intunecate. Cu alte cuvinte, in locuri in care se pot ascunde astfel de alergeni. Odata patrunsi in organism, acestia sunt identificati de catre sistemul imunitar ca fiind „invadatori“, fapt ce declanseaza secretia de histamina.
– Infectii virale
Exista situatii in care copiii se imbolnavesc de urticarie in urma contractarii unei infectii virale (gripa, raceala, gastroenterita, varicela). Eruptia apare in urma reactiei organismului la virusul respectiv, iar in cazuri rare poate fi declansata si de o infectie bacteriana.
– Oscilatiile de temperatura
Cateodata, urticaria apare in urma expunerii la frig sau daca are loc o schimbare brusca de temperatura, adica daca pielea micutului se incalzeste rapid cand acesta revina in casa dupa ce s-a jucat in aerul rece de afara.
– Anumite medicamente
Tratamentele cu antibiotice, precum si cu alte tipuri de medicamente, pot cauza aparitia urticariei la copii.
Citeste si: Cele mai comune probleme de piele la copii
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?