Tratament raceala copii. Ambele sunt remedii eficiente cu proprietati analgezice si au calitatea de a calma febra si simptomele de raceala. Ca parinte, e bine sa stii insa care e diferenta dintre acetaminofen si ibuprofen, cu atat mai mult cu cat cele doua medicamente au structuri chimice distincte si pot produce efecte secundare diferite. Poate cea mai importanta deosebire dintre ele este ca ibuprofenul e contraindicat bebelusilor sub 6 luni. Atentie, NU da copilului niciun medicament, fara ca in prealabil sa fi fost consultat de un medic specialist.
Cand cel mic e bolnavior, principala ta grija este sa-i usurezi disconfortul. Primul lucru pe care il faci? Te gandesti sa mergi repede la dulapiorul cu medicamente ca sa alegi de acolo tratamentul potrivit. Totusi, nu orice remediu e indicat copiilor de anumite varste, asa ca poti gresi usor, administrand micutului un sirop sau picaturi destinate fratiorilor mai mari. Ca sa eviti astfel de situatii, care uneori pot prezenta un pericol, e intelept sa ceri mai intai sfatul medicului si abia apoi sa incerci sa tratezi raceala bebelusului.
Tratament raceala copii. Cand se administreaza ibuprofen
Ibuprofenul actioneaza prin limitarea productiei de prostaglandine in organism – acizi grasi responsabili de aparitia durerilor. In mod obisnuit, se foloseste la alinarea febrei si a mai multor tipuri de dureri, inclusiv cele in tot corpul care insotesc de regula o raceala. Pe langa aceste efecte, ibuprofenul reduce inflamatia, adica tot ce inseamna umflaturi si inrosiri ale tesuturilor.
Pentru ca este ceva mai puternic decat acetaminofenul si are o actiune mai de durata, pediatrii nu il recomanda bebelusilor mai mici de 6 luni, deoarece poate fi dificil sa iti dai seama exact cat de bolnavior e micutul daca iritabilitatea si temperatura ii sunt „controlate“ pe termen lung prin administrarea de ibuprofen.
Chiar daca puiul e suficient de mare cat sa ii poti da acest medicament, apare insa o noua problema: in cazul in care nu se hraneste cum trebuie si ia ibuprofen regulat, tratamentul ii poate irita stomacul, si asa delicat. De aceea este foarte important sa ceri sfatul medicului pentru a determina dozajul corect in functie de varsta copilului, greutatea lui si starea de sanatate in care se afla. Chiar daca medicul pediatru i-a mai recomandat cu alta ocazie medicamentul, pentru fiecare afectiune in parte poate exista un alt dozaj.
Tratament raceala copii. Ce trebuie sa stii despre acetaminofen
La fel ca ibuprofenul, si acetaminofenul (paracetamol) reduce febra si durerile, insa nu are acelasi efect si asupra inflamatiei. Pe de alta parte, este mai bland cu tractul digestiv al copilului. Cu toate acestea, in doze mari, acetaminofenul este foarte toxic pentru ficat. De aceea, este nevoie de recomandarea si consultul medicului inainte de a-i administra acest medicament. Mai mult, trebuie sa-i reamintesti daca cel mic mai ia si alt tratament in paralele, intrucat este posibil ca substantele sa interfereze intre ele. Sau unele dintre medicamente sa contina acetaminofen, si o astfel de supradoza administrata din neatentie ii poate fi fatala micutului.
Tratament raceala copii. Atentie la dozaj!
E foarte usor sa-i administrezi copilului doze nepotrivite, mai mari decat ar avea nevoie, daca nu esti atent la indicatiile medicului. Chiar daca in prospect sunt alte specificatii, urmeaza-le pe cele ale medicului. El stie mai bine situatia in care se afla copilul tau. Unii parinti ignora pipetele, seringile si capacelele speciale de masurare a dozajului. In graba, aleg sa administreze picaturile si siropurile cu lingurita, lucru foarte gresit. Picaturile pentru bebelusi trebuie date intotdeauna cu pipeta care se ambaleaza impreuna cu flaconul, pentru ca daca le masori cu lingurita vei gresi cu siguranta doza, punandu-ti micutul in pericol. In plus, trebuie sa tii cont de faptul ca unele medicamente sunt mai puternice decat altele, si prin urmare doza optima difera si nu poate fi masurata in acelasi mod.
Pentru ca poate fi destul de complicat sa calculezi doza exacta, e mai bine sa ceri sfatul pediatrului, inainte de a-i da bebelusului ibuprofen sau acetaminofen. E foarte important sa nu depasesti indicatiile lui si sa-i administrezi medicamentul la intervale corecte. Cu atat mai mult cu cat bebelusul tau nu a implinit inca 3 luni.
Autor: Alexandra NEDELCU
Imagine de Myriam Zilles de la Pixabay
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie