Suzete sau supt deget? Argumente pro si contra - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Suzete sau supt deget? Argumente pro si contra

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Suzete sau supt deget? Argumente pro si contra
Suzete sau supt deget- sfatulparintilor.ro - suzeta bebelusi - stockfreeimages.com
Credit foto: © Zanskar | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images

Suzete sau supt deget? Pentru unii parinti, raspunsul la aceasta intrebare controversata este: “nici suzeta si nici suptul degetului”. Cu toate acestea, daca intelegi de ce bebelusul simte nevoia sa suga ceva, vei accepta ideea ca suptul nu trebuie reprimat sau respins. A suge este un instinct natural care este asociat emotional cu senzatia hranitului. Pentru un bebelus, suptul este strans legat cu confortul si cu dragostea, oferindu-i sentimente de caldura si siguranta.

Afla in continuare argumente pro si contra cu privire la suzete sau supt deget.

Afla mai multe despre bolile copilariei aici.

Suzete sau supt deget?  Suptul degetului

Suptul degetului este un mod natural si satisfacator pentru un copil sa se aline singur. Bebelusii isi descopera de regula degetele tocmai bune de supt in jurul a sase saptamani de viata si pot continua acest obicei pana pe la maxim 4 ani.

Suptul degetului atinge un apogeu in jurul varstei de 7 luni cand copilul incepe sa devina mobil si sa exploreze mediul din jur mult mai intens. Degetul mare este un companion constant care nu poate fi pierdut sau uitat undeva si care ii reda sentimentul de securitate atat de necesar.

Desi parintii inteleg rolul emotional al suptului degetului, este bine ca ei sa fie informati si despre anumite probleme ce pot aparea din acest motiv.

Copiii care sug continuu degetele pot avea o intarziere a dezvoltarii abilitatilor de vorbire si sociale dar pot avea si probleme in dezvoltarea corecta a gurii si dintilor. Daca copilul tau suge degetul intr-o maniera compulsiva, poti incerca sa il descurajezi tinandu-i mainile ocupate cu activitati ce i le solicita pe amandoua. Da-i suficienta atentie si asigura-te ca degetul nu este un substitut pentru tine.

Asigura-te ca cel mic doarme suficient.

In incercarea ta de a-l descuraja de suptul degetului, este important sa nu ai o atitudine negativa fata de copil si sa il certi. Incurajeaza-l ca de acum este mare, copiii mari nu isi sug degetele si lauda-l de fiecare data cand da dovada de un comportament matur.

Nu ii spune insa ca este un bebelus ori de cate ori baga degetul in gura. Si mai presus de orice, nu ameninta copilul ca trebuie sa renunte la prima lui sursa de autoalinare. Amenintarile de la un parinte creeaza anxietate, facand copilul sa caute si mai mult confort. In loc sa scape de obicei, e posibil sa i se intareasca.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Suzete sau supt deget? Suzeta

Daca vei introduce suzeta unui bebelus hranit la san, asigura-te ca o faci dupa ce copilul este alaptat, pentru a evita confuzia intre suzeta si sanul mamei.

Pe masura ce bebelusul creste, este intelept sa incerci sa ii limitezi folosirea suzetei ori de cate ori poti. Unii specialisti sugereaza ca suzeta sa fie luata de la copil in jurul varstei de 7 luni, inainte ca bebelusul sa devina atasat de ea. Altii spun ca este in regula sa fie folosita pana la varsta de doua ani dar recomanda sa nu se treaca dincolo de aceasta varsta pentru a reduce riscul problemelor dentare in viitor.

Daca folosirea suzetei copilului este atat de frecventa intai interfereaza cu vorbitul si cu dezvoltarea sociala, il poti ajuta sa renunte la obicei oferindu-i o alternativa. Introdu-i un ursulet sau prieten nou de plus sau o paturica moale si pufoasa care sa ia locul suzetei.

Alta varianta este sa ii limitezi folosirea doar pentru un interval specific de timp peste zi.

Ai nevoie de cooperarea copilului pentru acestea asa ca e important sa fixezi obiective rezonabile si sa ii dai multe recompense si laude cand reuseste ce va propuneti.

Pe piata se gasesc o multitudine de modele de suzete. Cand cumperi una, uita-te sa fie un model foarte bun si solid, care sa nu se rupa in bucati mici ce pot ineca copilul. Trebuie sa aiba o deschidere mare pentru gura si cu gauri de aerisire.

Evita sa folosesti suzete foarte tari si rotunde pentru ca ele pot cauza probleme dentare in viitor.

Nu agata suzeta de un lant sau o ata care sa fie atat de lunga incat sa riste sa se infasoare in jurul gatului copilului.

Sterilizeaza suzeta regulat si controleaz-o de gauri sau rupturi.

Nu inmuia suzeta in miere sau zahar inainte de a o da copilului intrucat asta cauzeaza probleme cu dintii pentru copiii mai mari.

Pentru unele mame, suzetele sunt adevarate binecuvantari care duc la nopti linistite si bebelusi calmi. Alti parinti gasesc ca este un obicei si o dependenta prea puternica si greu de eliminat care duce la celebrele crize ale copiilor de 2 ani si la dureri de cap ale parintilor si regreta ca au lasat copilul sa foloseasca suzeta.

Alti parinti nu suporta sa vada copilul ca-si suge degetul, considerand ca poate avea microbi si ca atunci cand vrea sa il dezvete nu va reusi usor ca in varianta suzeta pentru ca degetul este mereu cu el. In schimb unii parinti considera ca este o alinare naturala suptului degetului fata de suzeta si copilul o va depasi in timp.

Tu decizi daca iti lasi copilul sa isi descopere singur degetele si sa le suga sau nu ori daca ii dai suzeta. Sunt multi copii care nu folosesc nici una nici alta dintre variante. Sunt sanse insa ca oricare varianta o lasi, ea sa devina un obicei solid al sau si sa fie nevoie de un efort ulterior pentru a-l dezvata – insa toate fac parte din procesul de crestere al copilului!

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Suzete sau supt deget? Sfaturi pentru varianta suzeta

Suzete sau supt deget? Asigura-te ca ii oferi copilului tau suficienta atentie. Chiar si mamele pot abuza de utilitatea suzetei, nu doar copiii. Nu te baza pe suzeta ca sa tina companie copilului tau, doar ca il vezi linistit.

Asigura-te ca nu ii indesi suzeta in gura fara sa ii verifici adevaratele nevoi. Poate ca plange pentru ca e ud, flamand, ii e frig, nu se simte confortabil, este bolnav sau doar plictisit! Verifica celelalte optiuni de plans inainte si dupa aceea ii poti da suzeta daca o vrea.

Cand sunteti in afara casei, poate fi delicat sa ai un copil care plange si deranjeaza lumea si multe mame se bazeaza mult pe suzeta in aceste circumstante. O idee mai buna este aceea de a-i lua niste jucarii ca sa aiba preocupare si fii dispusa sa acorzi atentie si afectiune si copilului tau, daca tot te insoteste, chiar daca esti intr-o situatie sociala.

Intotdeauna retine ca suzeta trebuie sa solutioneze copilului nevoile lui, nu pe ale tale.

© Zanskar | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images

Data articol: 07/03/2023