Obezitatea la bebelusi: cele mai bune sfaturi de prevenire - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Obezitatea la bebelusi: cele mai bune sfaturi de prevenire

obezitatea la bebelusi - sfatulparintilor.ro - pexels_com - close-up-photo-of-a-person-carrying-a-baby-2505110

4. Inlocuieste sucul cu fructe proaspete

E adevarat ca sucul de fructe (vorbim de cel natural, preparat acasa la storcator) contine vitamine si ii da puiului tau energia de care are nevoie. Pe de alta parte, prea mult suc ii va umple burtica repede, privandu-l de alte alimente, mai hranitoare: de pilda, fructele proaspete si laptele matern sau praf pe care continui sa i-l dai. Iata de ce e bine sa limitezi consumul de suc dupa urmatoarea schema:
– pentru bebelusii intre 6 si 12 luni – nu mai mult de 120 ml de suc pe zi;
– pentru copiii intre 1 si 4 ani – maximum 180 ml pe zi.
Daca ii cumperi sucul din comert, cauta intotdeauna sortimentele pe care scrie „100% suc de fructe“ si evita produsele pentru copii denumite „cocktail“, „punch“, „drink“, oricate fructe ar fi desenate pe ambalaj.

Acestea din urma contin tone de zahar si doar foarte putin suc de fructe. De asemenea, nu cumpara nimic cu indulcitori artificiali, coloranti sau aromatizanti alimentari. Chiar si sucul facut in casa poate fi uneori prea dulce, asa ca n-ar fi rau sa il diluezi cu putina apa. Totusi, cea mai buna politica este sa-i dai micutului apa atunci cand ii e sete si un fruct proaspat, taiat cubulete, cand are pofta de dulce.

5. Alege intotdeauna grasimile „bune“ si scapi de obezitatea la bebelusi

Nu e un secret sa bebelusii (ca noi toti, de altfel) au nevoie si de grasimi in dieta lor. Grasimile sunt alimentul cel mai nutritiv, oferind o concentratie mare de calorii intr-o cantitate mica de hrana. Ele sunt foarte importante pentru dezvoltarea creierului si a sistemului nervos, a inimii si a imunitatii. Motiv pentru care micutii ar trebuie sa manance proportional mai multe grasimi decat adultii.

Bineinteles, e vorba de grasimi sanatoase („bune“), de tipul celor gasite in laptele matern sau in laptele praf imbogatit cu DHA (acizi grasi esentiali Omega-3) si ARA (acizi grasi esentiali Omega-6). In ce priveste hrana solida, grasimile sanatoase se regasesc in somon, galbenus de ou si avocado – trei alimente care se preteaza grozav la mancaruri pasate. Include-le in dieta bebelusului cat de des se poate. Iar mai tarziu, cand va mai creste si ii vor aparea dintisorii, ii poti da sa rontaie miez de nuca, alune sau telina cu unt de arahide.
Nu ii cumpara alimente procesate care poarta eticheta „light“ – chiar daca tu crezi ca ii faci un bine. Acestea ascund de fapt multe pericole. Grasimile sunt cele care dau gust alimentelor. In momentul in care producatorul renunta la ele, trebuie sa compenseze cu mult zahar sau sare, pentru ca altfel ramane cu un produs fad.

Nici lapte degresat nu te grabi sa cumperi: bebelusii au nevoie de lapte integral incepand de la varsta de un an si pana la 2 anisori (ai grija sa nu dai lapte de vaca sugarilor mai mici de 12 luni). Dupa acest prag, adica dupa ce implineste 2 ani, ii poti introduce treptat in dieta lapte cu un continut redus de grasimi (sau fara grasimi, daca aveti cazuri de obezitate in familie).

6. Obisnuieste-l cu carbohidrati sanatosi

La fel ca grasimile, carbohidratii sunt o parte importanta din alimentatia puiului tau. Ii dau energia pentru joaca si pentru o crestere armonioasa, dar sunt benefici doar daca au o valoare nutritionala adecvata. Cand treceti la hrana solida, ii poti asigura aportul de carbohidrati daca ii dai cereale integrale, paine din faina integrala, fructe proaspete si legume.

Acestia sunt carbohidratii „buni“, sanatosi, pentru ca alimentele respective contin in plus fibre si proteine, spre deosebire dulciuri, foietaje si alte produse procesate, carora le lipsesc nutrientii necesari pentru a satisface foamea.
Modul in care acesti carbohidrati te ajuta sa previi obezitatea este urmatorul: pentru ca sunt bogati si in alti nutrienti, sunt satosi, asa ca puiul tau se satura cu putin si nu mai are tendinta de a manca in nestire. Pe langa asta, e foarte important sa-i educi paleta gustativa si sa il inveti sa aprecieze mai mult gustul natural al carbohidratilor sanatosi.

Prin urmare: fructe si legume, paine, orez, paste, cereale pentru micul-dejun, toate din cereale integrale, si nu biscuiti, snacks-uri, chips-uri, paine alba sau cereale cu ciocolata. Ca sa iti dai seama care dintre produsele de pe raf contin carbohidrati sanatosi, verifica pe eticheta proportia de fibre si proteine (trebuie sa fie macar 3 grame de fiecare la un gram de carbohidrati).

Te mai poate interesa: Alimentele interzise copiilor mici, in functie de varsta

7. Faceti mereu miscare impreuna, ca sa previi obezitatea la bebelusi

Din momentul in care descopera cat de flexibil si de mobil este propriul lor corp, bebelusii nu mai vor decat sa se miste fara pauza. Nu sta pe margine, ci participa activ la ora de joaca, transformand-o in timpul vostru special, in care sa consolidati legatura puternica dintre voi.

In acest mod, puiul tau va invata sa iubeasca miscarea si va ocoli mai tarziu un stil de viata sedentar – unul dintre factorii de risc ai obezitatii, atat la copii, cat si la adulti. Intinde-te pe covor alaturi de el si lasa-l sa se catere pe tine, mergi cu el in patru labe si fugariti-va asa prin casa. Cand incepe sa mearga, iesi zilnic la plimbare, doar voi doi sau cu toata familia.

Chiar si privitul la desene animate poate fi transformat intr-o joaca activa. Urmariti personajele si faceti si voi ce fac ele. Sariti si dansati cu ele. Alergati si asa mai departe. Atat timp cat va distrati, vei avea toata atentia lui si il vei putea invata sa se bucure de miscare.

Autor: Alexandra NEDELCU

Sursa: Parenting.com

Photo by Rene Asmussen from Pexels

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 31/08/2022