Primele sase saptamani cu bebelusul tau nou-nascut. Tot ce trebuie sa stii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Primele sase saptamani cu bebelusul tau nou-nascut. Tot ce trebuie sa stii

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Primele sase saptamani cu bebelusul tau nou-nascut. Tot ce trebuie sa stii
primele sase saptamani cu bebelusul tau

Lunga asteptare a luat sfarsit. Nou-nascutul tau este in siguranta in bratele tale. Poate ca nu arata cum ti-ai imaginat, dar sentimentele tale de entuziasm si fericire pot domina pe cele de oboseala, durere si stres post-nastere.

Cu toate acestea, este bine sa stii ca primele sase saptamani cu bebelusul tau sunt atipice si te vor confrunta cu experiente unice pentru care este bine sa fii pregatita. Pe cat de solicitanta este perioada, pe atat de repede va trece!

 

 

Iata tot ce trebuie sa stii despre primele sase saptamani cu bebelusul tau.

 

 

Prima impresie

Asteptarile tale sa intalnesti acel bebelus superb, rozaliu in obraji nu se vor materializa pana cand copilul nu are cateva luni. La nastere, micutul tau poate arata diferit decat te-ai gandit: poate avea capul alungit (din cauza trecerii prin canalul nasterii), nasul turtit, picioarele mai strambe, chipul incretit sau inrosit si un puf care ii acopera fata. Pe masura ce trec cateva zile si saptamani, puful va cadea si copilul va incepe sa arate asa cum ai visat.

 

Citeste si Bebelusi. Ghid complet pentru parinti in primul an de viata al bebelusului. Tot ce ai nevoie sa stii

 

 

Stari de oboseala

Nu dispera in fata a ceea ce se poate numi un roller coaster de emotii. Zilele si saptamanile dupa nastere vor fi cel putin haotice. Vei fi mereu obosita si dornica dupa un somn bun de o noapte intreaga.
A te simti obosita, stresata, dezamagita si coplesita de noile raspunderi din viata ta pot duce la o forma blanda de depresie. Aceasta se mai numeste si “depresia post-partum” sau “baby blues”. Ea afecteaza o parte din noile mame. Poti simti anxietate, tristete, lipsa de valoare, iritabilitate, poti avea dureri dese de cap si iti poate veni sa plangi.

Aceasta stare poate aparea la o zi sau doua dupa nastere sau peste cateva saptamani. Alti factori care pot duce la aceasta stare de depresie sunt dezamagirea ca ai avut o nastere grea, ingrijorare pentru starea de bine a copilului si neputinta ta sau o continuare a unor dureri de la nastere.

Specialistii spun ca partea cea mai grea a depresiei post-natale dureaza aproximativ sase saptamani dupa nastere. Tot acesta si timpul necesar uterului sa revina la dimensiunea sa de dinainte de a ramane gravida. Cu toate acestea, nu te astepta la miracole. Nu vine nimeni cu bagheta magica in prima zi dupa cele sase saptamani ca atunci sa ai toate fortele fizice si psihice la cote maxime pentru tine si copilul tau.

Copilul va incepe sa isi ajusteze programul de somn si mancat, asa incat incepi si tu sa iti intri in ritm. Tot atunci, medicul ginecolog iti va confirma ca revii la starea fizica de dinaintea sarcinii.

 

 

Medic pediatru pentru copil

Este indicat sa gasesti un bun medic pediatru inainte sa nasti. Dupa ce vei fi acasa cu nou nascutul, la ce program strans vei avea nu iti va ramane timp sa cauti medici buni. Medicul iti va examina copilul la greutate, inaltime. Il va asculta la inima si plamani si il va palpa abdominal. Iti va da schmea de vaccinuri precum si lista cu cele optionale.

El va urmari evolutia copilului in inaltime si greutate in perioada care urmeaza. E bine sa stii ca in zilele dupa nastere, copiii pierd 10% din greutatea cu care se nasc, dar o recupereaza repede daca sunt hraniti bine.

Aceste masuratori sunt importante pentru ca medicul isi va da seama daca copilul asimileaza suficient din laptele de san; daca acesta nu e suficient de consistent si copilul nu creste in greutate conform graficului, iti va recomanda lapte formula sau alte metode de stimulare a lactatiei proprii.

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 15/07/2019