Multi parinti iubesc sentimentul de apropiere pe care il au atunci cand isi poarta copilul atasat de ei, intr-un marsupiu pentru bebelusi, si prefera acest mod de plimbare cu cel mic in locul caruciorului. Marsupiul iti tine bebelusul lipit de corpul tau, lasandu-ti mainile libere, acest lucru fiind un avantaj pentru tine, dar si pentru micut. Astfel, te poti misca in voie, poti „naviga“ prin locuri aglomerate si-ti poti rezolva problemele zilnice in timp ce bebelusul doarme sau se relaxeaza langa tine.
Expertii sustin ca „purtatul bebelusului“ poate linisti un micut cu colici sau iritat, poate ajuta mamica sa scape de depresia post-natala si promoveaza apropierea.
Multi tatici lauda marsupiile deoarece le dau sansa de a petrece perioade lungi de timp impreuna cu micutii. Unii parinti folosesc marsupiile doar in primele luni, considerandu-le inconfortabile odata ce bebelusul ajunge la o greutate de aproximativ zece kilograme. Alti parinti prefera sa-si poarte micutii mult timp dupa ce ei iau in greutate – chiar si pana la varsta de patru ani. Unele modele mai noi de marsupii sunt destul de sigure sa sustina o greutate de 20 de kilograme si fac aceasta sarcina mai confortabila, dozand presiunea mai mult catre soldurile parintelui, decat catre umeri si spate.
Ce tipuri de marsupiu exista?
Un marsupiu frontal consta in doua bretele pentru umeri care sustin un scaun facut dintr-un material textil. Marsupiul – si, implicit, bebelusul! – este purtat foarte aproape de pieptul parintelui. La inceput, micutul trebuie sa stea cu fata la tine, pentru a te vedea aproape mereu. Odata ce micutul va avea control asupra capului si va putea sta drept, adica pe la cinci-sase luni, il poti intoarce, astfel incat el sa vada lumea inconjuratoare.
Unele marsupii frontale pot fi purtate si pe spate, fiind mai confortabil pentru tine in momentul in care copilasul va lua in greutate si conferindu-i micutului o priveliste mai interesanta. Un neajuns al marsupiilor frontale consta in faptul ca unele nu permit alaptarea la san in timp ce-ti cari micutul. De asemenea, un marsupiu frontal ar putea fi prea mare si greoi pentru bebelus.
Citeste si: Cum alegem un marsupiu pentru bebe?
O banduliera este o bucata lata de material textil purtata pe torace si peste un umar.
Aceasta este captusita sau necaptusita, avand (sau nu) inele de reglare a distantelor. Daca alaptezi la san, o banduliera este numai buna, deoarece materialul textil generos iti va permite sa-ti hranesti micutul in mod discret. Insa tot acest material va fi greoi, mai ales pentru femeile mai scunde. De asemenea, sprijinul pe un singur umar poate deveni incomod, mai ales daca bebelusul atinge greutatea considerabila.
O invelitoare este, de asemenea, o bucata lata de material textil purtat de obicei de jur-imprejurul corpului, peste ambii umeri.
Astfel de marsupii sunt populare, deoarece sunt atat de versatile – poti purta o invelitoare in orice configuratie si o poti ajusta doar tragand de materialul textil. Ca si bandulierele, invelitorile pot face simpla alaptarea la san, in timp ce iti cari micutul. Partea mai proasta este ca dureaza destul de mult sa o pui pe tine si sa o scoti mai apoi. Totodata, ca si bandulierele, acestea nu sunt la fel de confortabile cand vine vorba sa cari bebelusi mai grei, deoarece nu au captuseala si nici sustinerea oferita de marsupiile frontale.
Cum alegi marsupiul pentru bebelusul tau
In alegerea marsupiului ideal pentru tine si puiul tau trebuie sa tii seama de cateva criterii:
Tip:
Vei descoperi ca unele marsupii functioneaza mai bine decat altele, in functie de corpul tau, dar si de bebelusul tau. Daca ai posibilitatea, incearca mai multe tipuri inainte de a cumpara unul.
Versatilitate:
Unii parinti prefera o invelitoare sau o banduliera pentru un bebelus mai mic, dar trec la un marsupiu frontal cand vine vorba de copii mai mari. Totusi, multe marsupii sunt facute in asa fel incat sa se adapteze in functie de greutatea micutului.
Confort pentru tine:
Cauta bretele mai largi, bine captusite si material textil mai rezistent, pentru a distribui in mod egal greutatea bebelusului pe umeri, gat si partea superioara a spatelui tau.
Confort pentru micut:
Cand vine vorba despre marsupiile frontale, cauta ca gaurile pentru picioruse sa fie captusite si destul de largi pentru a nu opri circulatia sanguina a micutului. Totusi, ele nu trebuie sa fie nici foarte largi, pentru ca bebelusul sa nu poata aluneca prin ele. Probabil ca micutul tau va dormi in marsupiu, astfel ca vei vrea sa ai unul cu un suport captusit pentru cap, pentru a-i sustine capul si gatul bebelusului. La invelitori si banduliere, ai grija ca materialul sa fie catifelat si sa se poata respira prin el, astfel incat bebelusul sa nu se supra-incalzeasca.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?