Cum sa pregatesti creierul copilului ca sa invete sa citeasca mai rapid - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa pregatesti creierul copilului ca sa invete sa citeasca mai rapid

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Cum sa pregatesti creierul copilului ca sa invete sa citeasca mai rapid
Cum sa pregatesti creierul copilului
Credit foto: © Cerlobea | Stock Free Images

Stiintele care studiaza creierul uman au dovezi concrete si sustin raspicat ca un creier de copil poate fi incalzit si pregatit sa invete sa citeasca mai repede si mai bine. Noi cercetari folosind tehnici neurologice moderne dezvaluie faptul ca parti din creierul unui copil mic se dezvolta si devin pregatite pentru informatia citirii inca din cea mai frageda varsta a copilariei.

O parte anume a din zona stanga a creierului devine foarte puternic excitata de ritmul si repetitiile de cuvinte pe care oamenii importanti din viata unui bebelus le rostesc zilnic in preajma lui.

Citeste si: 5 carti motivationale care iti pot schimba viitorul

Pe masura ce bebelusii citesc si inmagazineaza parti din limba vorbita in jurul lor, ei isi dezvolta ceea ce se numeste notorietatea fonologica.

Aceasta este un ingredient important pentru invatatul citirii pentru ca ii pregateste pe copii sa conecteze micile sunete in cuvinte si litere pe care vor incepe sa le vada ca copilasi mici si prescolari.

Un studiu din Finlanda arata ca numarul cuvintelor pe care un copil le recunoaste chiar de la varsta de un an are legatura directa cu acele expresii pe care le va folosi la varsta de trei ani. Aceasta inseamna ca, cu cat ne ajutam mai mult bebelusii sa auda si sa invete litere si cuvinte – chiar daca aparent ei nu dau semne ca inteleg ceva – cu atat mai mult ei isi vor dezvolta abilitatea de a citi ulterior, la o varsta mai frageda.

In primii trei ani din viata copilului, parintii si ceilalti ingrijitori pot creste aceasta notorietate fonologica a sa prin multa joaca verbala, pe baza de sunete, replici spuse, joaca de-a cuvintele, citit mult cu voce tare, conversatii lungi, povestit, cantat si rime speciale.

Asadar, tine minte, parinte – cartile pentru copii mici care repeta sunete, ritm, cadenta sau tipare de sunet ii sunt foarte utile pentru a-i incalzi si stimula creierul bebelusului pentru anii ulteriori in care el va invata sa citeasca cu usurinta si placere.

Nu rata nici: Trucuri sa iti faci copilul sa isi doreasca sa citeasca

© Cerlobea | Stock Free Images

Data articol: 30/11/2023