Cum sa iti ajuti bebelusul in dezvoltare. Venirea pe lume a unui bebelus este pe cat de coplesitoare, pe atat de frumoasa. Micutul tau creste vazand cu ochii si se dezvolta armonios daca are toate conditiile necesare. Iata 12 moduri prin care iti ajuti copilul sa creasca echilibrat din toate punctele de vedere.
Cum sa iti ajuti bebelusul in dezvoltare. In prima luna
Stai cat mai aproape, la modul fizic, de bebelusul tau. De ce? Pentru ca, in primul rand, nu vede la o distanta mai mare de 20-30 cm. Ochii bebelusului continua sa se dezvolte, iar celor mici le place foarte mult sa vada fete. Asa ca, atunci cand nu doarme, iti ajuti copilul daca stai cat mai aproape de fata lui.
In a doua luna
Tine-i manutele bebelusului si “aplauda” cu ele, in timp ce-i canti cantecele vesele. In acest fel, iti stimulezi bebelusul sa se miste, sa auda si sa vada. El va incerca sa imite ceea ce vede, iar acest lucru va contribui la dezvoltarea sinapselor din creier care coordoneaza miscarea, vederea si limbajul. Apoi, mai tarziu, bebelusul va incepe sa-ti imite expresiile faciale.
Cum sa iti ajuti bebelusul in dezvoltare. In a treia luna
Bebelusul va incepe sa se joace cu mainile. Incurajeaza coordonarea ochi-mana aducandu-i jucarii colorate din diverse materiale. Si pentru ca bebelusul incearca sa-si ridice capul, il poti ajuta punandu-l pe burta. Ofera-i oglinzi in care sa se vada si sa nu se plictiseasca stand pe burtica. Va incerca sa ridice capul si mai sus pentru a se vedea in toata splendoarea lui.
In a patra luna
Sunt in formare abilitatile de vorbire, locomotorii si sociale. Bebelusii isi vor arata emotiile zambind si gangurind cand vad ceva frumos sau plangand furiosi daca ceva nu le convine. In aceasta luna incepe “gadilarea”. Pana la 14 saptamani, copilul nu are acest reflex.
Cum sa iti ajuti bebelusul in dezvoltare. In a cincea luna
Ochii si urechile bebelusului functioneaza la fel ca ale unui adult. El va incepe astfel sa exerseze vorbitul, pe limba lui. Invata-l cuvintele corect, repeta-i-le fara sa le pocesti. De asemenea, ii poti citi din carti, aratandu-i imagini cu cuvintele pe care le pronunti.
In a sasea luna
In curand, bebelusul va incepe sa stea in fundulet si sa mearga de-a busilea. Il poti ajuta sa-si intareasca muschii, punandu-l pe burta. Apoi asaza jucaria preferata pe podea, incurajandu-l sa ajunga la ea. Pentru ca la aceasta varsta, bebelusii au tendinta sa bage orice in gura, ai grija sa inlaturi din preajma lui orice obiect este mai mic decat gaura de la tubul sulului de hartie igienica.
Citeste continuarea: 1 2