Cum sa inveti bebelusul sa adoarma singur. Ponturi despre calmarea bebelusului si rutina somnului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum sa inveti bebelusul sa adoarma singur. Ponturi despre calmarea bebelusului si rutina somnului

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Cum sa inveti bebelusul sa adoarma singur. Ponturi despre calmarea bebelusului si rutina somnului
Cum sa inveti bebelusul sa adoarma singur- sfatulparintilor.ro - pixabay_com - sisters-4147351_1920

Multe mamici iti vor spune ca metoda cea mai potrivita este sa-ti duci micutul in patutul lui cat inca este treaz (in loc sa-l lasi sa adoarma la tine in brate, si abia apoi sa-l culci in camera lui), pentru ca astfel va invata sa adoarma fara tine langa el. Suna bine, dar cum procedam mai exact?

Daca stai de vorba cu un pediatru specialist in tulburarile somnului la copii, iti va explica urmatorul lucru: in realitate, nu iti prea poti invata bebelusul sa se aline singur inainte de culcare si sa adoarma linistit fara companie (nu ai ceva concret de facut). Singurul mod in care il poti ajuta este sa ii creezi ocazia sa invete singur. In conditiile potrivite si in stadiul propice de dezvoltare, de obicei intre 3 si 6 luni, acest lucru se va intampla de la sine. E ca atunci cand bebelusul invata sa mearga de-a busilea: daca il tii mereu in brate, nu va avea ocazia sa descopere cum e sa mergi de-a busilea.

Acelasi lucru se intampla si in cazul de fata: daca il alini mereu inainte de culcare, nu va avea sansa de a invata cum sa se linisteasca singurel si sa adoarma singurel.

Rutina de dinainte de culcare

Primul lucru care va ajuta sa faceti tranzitia este rutina de dinainte de somn. Bebelusii invata cel mai bine prin repetitie, asa ca asigura-te ca micutul tau are o ora fixa de culcare, ca doarme mereu in acelasi loc (nu ii muta „cuibul” noapte de noapte, chiar daca ti-ar fi tie mai usor sa-l aduci in dormitorul tau cand plange) si ca activitatile de dinainte de somn (rutina propriu-zisa) sunt de fiecare data aceleasi.

De ce e important sa procedezi asa? In primul rand, daca iti culci copilul la ore fixe, asta ii declanseaza „ceasul” intern natural, ajutandu-l sa se acomodeze cu un program de viata. Apoi, rutina de dinainte de somn are rolul ei bine definit. Aceasta rutina cuprinde, de obicei, trei sau patru activitati menite sa il calmeze si sa il pregateasca de culcare, ca de pilda o baita buna, o poveste, leganatul in brate, cateva cantecele de leagan – si este cea care ii semnaleaza ca a vebit timpul pentru somn.

Citeste si: 6 lucruri pe care nu le stii despre somnul bebelusului

 

Doua lucruri insemnate pe care trebuie sa le retii:

– rutina de dinainte de somn (adica toate aceste activitati pe care le faci cu micutul inainte de a-l adormi) trebuie sa se desfasoare in camera in care vrei sa-l si culci, si nu in alta parte;
– in fiecare seara, dupa ce ai epuizat toate aceste activitati cu care l-ai obisnuit, pune bebelusul in patut cat inca e treaz, dar somnoros; lasandu-l sa adoarma in brate la tine, iti va fi mai greu sa il inveti ca locul lui de somn e in patut.

E posibil sa ai noroc si micutul sa adoarma imediat, fara prea multe proteste. La fel de bine, s-ar putea sa-i trebuiasca mai mult timp pentru a se obisnui sa adoarma singur, mai ales daca e mai maricel si a ajuns sa depinda de leganatul tau. Ce trebuie sa tii minte este ca, la fel ca in cazul mersului de-a busilea, bebe are nevoie doar de timp si de conditiile potrivite. Cat priveste aceste conditii, e la latitudinea ta sa alegi cum procedezi. Fie il inveti intreaga rutina deodata si apoi il lasi singur in patut si astepti cu urechea lipita de usa sa vezi ce se intampla (sperand ca va merge totul bine), fie lasi lucrurile sa decurga treptat si ramai langa patutul lui, indepartandu-te putin cate putin in fiecare seara.

Un ultim pont:

Daca micutul tau e obisnuit sa fie alaptat la san sau cu biberonul inainte de somn, in bratele tale, ar trebui sa-i intrerupi aceasta rutina. Ii poti muta ora de masa mai devreme sau poti reduce numarul de minute alocat alaptarii. Ori, daca vezi ca incepe sa atipeasca in timp ce papa, opreste alaptatul si termina restul rutinei de somn inainte ca bebelusul sa adoarma.

Nu rata nici: Probleme de somn la bebelusi

Ce faci daca bebe nu vrea sa se adapteze

Incearca sa descoperi de ce se intampla acest lucru. Poate ca e prea mic si nu intelege inca modul in care ar trebui functioneze rutina de dinainte de culcare. In acest caz, asteapta cateva zile (sau o perioada mai mare, daca e nevoie) si incerca din nou. De asemenea, e posibil sa fie prea obosit (si deci iritat) ca sa se poata calma singur si sa adoarma in liniste. In acest caz, incearca sa-i muti ora de culcare mai devreme. Telul tau este sa-ti ajuti micutul sa-si dezvolte capacitatea de a se linisti singur inainte de somn, pentru ca sa poata adormi singur si sa se poata odihni mai bine. Pentru asta e nevoie de multa rabdare si afectiune, ba chiar si de cateva nopti nedormite, dar sacrificiul merita la final.

Autor: Alexandra NEDELCU
Sursa: Baby Center.com

Imagine de Tim Kraaijvanger de la Pixabay

Data articol: 26/11/2021