Cum sa formezi legatura emotionala cu bebelusul tau - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa formezi legatura emotionala cu bebelusul tau

Relatia bebelusului cu taticul

Taticul modern petrece astazi mai mult timp impreuna cu bebelusul decat barbatii din generatiile anterioare. Schimbarea de mentalitate nu poate fi decat de bun augur, pentru ca, asa cum am explicat, sugarul poate face diferenta dintre contactul cu cei doi parinti. Desi barbatii sunt oarecum dezavantajati din start, pentru ca nu pot impartasi cu bebelusul un moment atat de intim cum este alaptarea, relatia pe care o construiesc cu micutul se poate baza pe alte activitati pe care cei doi le fac impreuna.

Iata cateva exemple:

  • – participarea la nastere: asistarea la venirea pe lume a micutului va ajuta taticul sa se ataseze de copil;
  • – hranirea cu biberonul sau participarea, alaturi de mama, la alaptare;
  • – trezitul in timpul noptii pentru a schimba sau a hrani bebelusul: de multe ori, tatii dezvolta o legatura speciala cu bebelusul in astfel de momente;
  • – cantatul sau cititul cu voce tare pentru bebelus;
  • – implicarea in ritualul de baita a sugarului;
  • – imitarea gesturilor pe care le face bebelusul si a primelor incercari de vocalizare: astfel se pun bazele comunicarii verbale si nonverbale cu nou-nascutul;
  • – atingerea si contactul fizic direct: e important ca bebelusul sa atinga fata tatalui si sa simta diferitele texturi ale pielii, barbii, sprancenelor.


Ajutorul familiei

Desigur, atasamentul dintre parinti si bebelusi se produce mai lesne atunci cand si restul familiei se implica si isi ofera sprijinul, intarind increderea cuplului in abilitatile lor de parinte. Iata de ce este indicat ca, in timpul sederii la maternitate, nou-nascutul sa stea in acelasi salon cu mama. Cum responsabilitatile de parinte pot fi coplesitoare in prima faza, in special pentru cei aflati la primul copil, care nu au invatat inca ce trebuie sa faca si cum sa-l ingrijeasca, ajutorul asistentelor si al bunicilor (sau al oricaror alte rude cu mai multa experienta) este binevenit.

La inceput, ingrijirea nou-nascutului iti va ocupa tot timpul, cerand drept pret toata energia de care dispui, cu atat mai mult in cazul mamelor care alapteaza. Si pentru ca atasamentul se produce mai usor daca nu esti epuizata si preocupata de curatenie si gatit, accepta ajutorul parintilor tai pentru toate celelalte lucruri si invata sa imparti responsabilitatile cu partenerii. Cu alte cuvinte, dragi tatici, rolul vostru este de a sprijini emotional mamica si de a-i prelua dintre treburile casnice!

E adevarat, o casa plina de rude saritoare e poate ultimul lucru pe care ti-l doresti atunci cand incerci sa formezi o relatie cu nou-nascutul, insa asta nu inseamna ca nu poti apela la parinti si socri pentru a va aduce caserole cu mancare, a plimba cainele sau a se ingriji de copiii mai mari.

Te mai poate interesa si: 6 lucruri de care nu ai nevoie pentru bebelusul tau. De ce sa renunti la incaltaminte si la hainele care se baga pe cap

Autor: Alexandra NEDELCU

foto

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 15/10/2021