Cum sa formezi legatura emotionala cu bebelusul tau - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum sa formezi legatura emotionala cu bebelusul tau

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Cum sa formezi legatura emotionala cu bebelusul tau

Atasamentul dintre mama si bebelus este una dintre cele mai intense relatii de iubire pe care le vei experimenta in calitate de parinte. Aceasta legatura ii face pe parinti sa-si copleseasca micutul cu afectiune si sa-l protejeze. Tocmai datorita acestei legaturi puternice vei gasi ca nu e sacrificiu pe care sa nu-l poti face pentru copilul tau, trezitul in toiul noptii ca sa-l schimbi si sa-l hranesti nu ti se va parea o corvoada, iar instinctele tale se vor antrena sa discearna intre feluritele tipuri de plans ale micutului, astfel incat sa stii cum sa-l ajuti.

Fiind vorba de o relatie atat de complexa, oamenii de stiinta inca invata despre atasamentul dintre mama si bebelus. Ceea ce se stie pana acum cu certitudine este ca legaturile stranse dintre parinti si copil ii vor servi acestuia drept model in interactiunile sociale si ca afectiunea materna in primii ani de viata e decisiva pentru formarea increderii si stimei de sine atunci cand micutul va creste. De altfel, modul in care parintii raspund la semnalele bebelusului (daca se arata grijulii si il ajuta atunci cand plange, schimbandu-l, alinandu-l sau hranindu-l, dupa caz) dicteaza dezvoltarea sociala si cognitiva a copilului. Un bebelus ignorat sa va transforma intr-un copil introvertit, cu dificultati de relationare si de a-si exprima gandurile si sentimentele.

De ce e importanta aceasta legatura?

Atasamentul emotional este esential pentru bebelusi, iar cei mai multi dintre sugari sunt pregatiti pentru formarea acestei legaturi inca din momentul din care sunt luati in brate pentru prima oara. Pe de alta parte, parintii se pot acomoda mai greu cu schimbarea majora din viata lor si pot avea, cel putin pentru o perioada, sentimente contradictorii despre noul lor statut. Unii dintre parinti se ataseaza instantaneu de micuti si simt o legatura intensa inca din primele minute sau zile de viata ale bebelusului. Pentru altii insa, instinctele parentale se dezvolta mai greu, in special in cazurile in care micutul e adoptat sau a stat o perioada la terapie intensiva, izolat de parinti.

Insa formarea acestei legaturi emotionale cu bebelusul este un intreg proces, asa incat nu te alarma daca treci prin stari confuze. In unele situatii, atasamentul emotional vine de la sine, ca rezultat al activitatilor zilnice pe care le faci impreuna cu bebelusul. E posibil chiar sa nu-ti dai seama ca el s-a produs decat in momentul in care iti vezi copilul zambind pentru prima oara si realizezi ca inima ta e plina de iubire si de bucurie, ca esti un parinte implinit.

Citeste si: Cum alegi paturica perfecta pentru bebelusul tau

Cum se ataseaza emotional bebelusii


Cand esti parinte pentru prima data, e nevoie de timp ca sa-ti intelegi bebelusul si sa inveti cum poti interactiona cu el. Ca sa te poti ghida si sa te bucuri din plin de relatia cu micutul tau, iata cateva indicii despre modul in care relationeaza un sugar:

  • – Atingerea e printre primele forme de comunicare cu bebelusul tau, iar el va raspunde oricarei forme de contact fizic, fie ca il tii in brate, il legeni, il mangai sau il saruti. De asemenea, apropierea fizica de parinti calmeaza micutul si il ajuta sa creasca si sa se dezvolte sanatos.
  • – Si contactul vizual te va ajuta sa comunici cu puiul tau, intarind legatura afectiva dintre voi.
  • – Pentru ca bebelusii pot urmari cu privirea obiectele pe care le misti in fata lor, foloseste orice pretext (o jucarie, suzeta, biberonul) ca sa desavarsesti apropierea dintre voi prin joaca.
  • – De asemenea, bebelusul va incepe, chiar de foarte devreme, sa imite expresiile faciale si gesturile parintilor, tot ca o forma de relationare si de invatare de la ei.
  • – Nu in ultimul rand, sugarul reactioneaza la vocea parintilor si se va bucura sa gangureasca si sa va imite, in prima lui incercare de comunicare verbala. Chiar si simplul fapt de a va asculta vocea, in timp ce vorbiti cu el sau ii prezentati activitatile si noul lui mediu de viata, il ajuta sa se ataseze emotional de voi.



Sfaturi pentru parinti

Relatia cu nou-nascutul este cel mai frumos si mai plin de satisfactie aspect din viata ta de parinte. Poti incepe sa formezi legatura emotionala cu puiul tau leganandu-l in brate si mangaindu-l cat mai des, pentru a-i transmite toata afectiunea ta. Cand ambii parinti se implica activ si tin bebelusul in brate impreuna, mangaindu-l alternativ, in scurt timp el va invata sa faca diferenta dintre atingerea mamei si ce a tatalui, stiind ca ambii sunt alaturi de el. De aceea, contactul fizic direct cu parintii este crucial pentru sugar, facilitand acomodarea reciproca. Nu ezita sa-ti tii puiul lipit de piele in timp ce-l hranesti sau il legeni ca sa adoarma.

O alta modalitate de a inlesni apropierea dintre bebelus si parinti este masajul, recomandat in special in cazul copiilor nascuti prematur sau care au unele probleme medicale. Ai grija insa ca masajul sa fie unul cat mai delicat si informeaza-te din timp despre tehnicile de masaj pe care le poti adopta (vei gasi numeroase carti, filmulete si site-uri specializate pe aceasta tema). Si alaptarea sau hranirea cu biberonul sunt contexte in care relatia cu bebelusul se poate dezvolta natural. Bebelusii reactioneaza foarte bine la atingerea si mirosul mamei, precum si la grija manifestata de parinti in comportamentul cu nou-nascutul.

Nu rata nici: 9 lucruri de care chiar NU ai nevoie pentru bebelusul tau

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 15/10/2021