Cum comunica bebelusul? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum comunica bebelusul?

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Cum comunica bebelusul?
Cum comunica bebelusul

Cu siguranta te-ai intrebat inainte de a avea un copil cum comunica bebelusul. Cum stii ce simte cand este departe de a rosti primele cuvinte? Din fericire, bebelusul comunica inca din primele zile de viata. Un strigat moale inseamna ca are un scutec umed sau ca i se face foame? Ce zici de un tipat puternic? Si uita de plans pentru un moment – ceea ce inseamna atunci cand copilul isi freaca urechile sau isi tine bratele in jurul sau?

Potrivit specialistilor, „bebelusii se nasc cu capacitatea de a-si exprima multe emotii, inclusiv primejdie si mulțumire”.

Cand citim indiciile lor si raspundem rapid la nevoile lor copiii se simt in siguranta iar legatura parinte-copil este intarita. Desigur, este mult mai usor de zis decat de facut pentru ca nu toti copiii transmit aceleasi semnale si, uneori, este nevoie de cateva luni de „practica” inainte de a te simti cu adevarat in ton cu copilul tau. Totusi, exista cateva principii generale. Iata cateva moduri in care poti decoda ce vrea sa iti spuna puiul tau.

Citeste si: De ce plang bebelusii? Top 12 cauze si ce ai de facut

Expresiile faciale

Micul se incrunta iar fruntea i se increteste? Aceasta expresie poate fi trecatoare si usor de ratat, admit specialistii pediatrii. Comparativ cu plansul, expresiile faciale sunt cu siguranta mult mai subtile, insa uita-te mai atent vei prinde rapid aceste expresii familiare:

Privirea

Un copil care isi intoarce fata de la tine are nevoie de o pauza de la contactul cu ochii. Uneori, copilul isi va intoarce capul intr-o parte, aproape cu incapatanare, sau se va juca cu degetele de la picioare, ori chiar va incepe sa planga.Totul pentru a rupe contactul cu adultul.

Ce sa faci: Parintii sunt de cele mai multe ori prea entuziasti atunci cand interactioneaza cu copilul lor. Acesti parinti vor incerca sa intoarca fata bebelusului chiar daca micutul si-a intors capul sau pot continua sa vorbesca, sa ii gadile sau sa ii stranga in brate pentru a castiga din nou atentia copilului lor.  Respecta nevoia copilului tau si asteapta cu rabdare si liniste pana cand acestea isi va intoarce capul din nou spre tine.

Te mai poate interesa: Cand vorbeste bebe. Cum vorbeste un copil in primul sau an de viata. Ce poti face tu pentru el

Zambetul

Primul zambet adevarat apare de obicei intre sase si opt saptamani. La aceasta varsta frageda, zambetul este probabil un semnal de multumire. Primul zambet al copilului poate fi declansat, de exemplu, de confortul unui prosop cald dupa baie. Dar, in curand, zambetul devin mai controlat, iar micutul va zambi atunci cand in jurul sau se afla oameni dragi lui.

Ce sa faci: Incurajeaza-ti copilul sa zambeasca! Reactia ta pozitiva la primul zambet al puiului tau poate sa ii ofere micutului tau incredere si sa il faca sa zambeasca din ce in ce mai des.

Limbajul corpului

Studiile sugereaza ca aproximativ 90 % din comunicare dintre copii si adulți este nonverbala. De exemplu, multi copii fac pumnii mici atunci cand le este foame, iar odata ce sunt multumiti mainile lor se relaxeze iar pumnii se deschid.

Alte indicii comune ale limbajul corpului:

Arcuirea spatelui

La cateva saptamani dupa nastere, bebelusii incep sa isi arcuiasca spatele atunci cand au un disconfort. Aceasta ar putea insemna ca are reflux, mai ales atunci cand arcuirea spatelui este combinata cu plansul micutului. Copilul se va agita pentru a incerca sa ajunga la o pozitie mai confortabila. Un copil de 4 sau 5 luni poate executa aceasta miscare pentru motive diferite – spre exemplu atunci cand copilul incearca sa se rostogoleasca pentru prima oara.

Ce sa faci: Bebelusul tau are nevoie, probabil, doar o schimbare de pozitie. Daca e intr-un scaun auto bebe sau carucior , incearca sa il iei pe cel mic in brate pentru cateva minute.

Imagine de Pexels de la Pixabay

Data articol: 22/11/2021