Cand sa invatam copilul la olita? Pasi de urmat! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cand sa invatam copilul la olita? Pasi de urmat!

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Cand sa invatam copilul la olita? Pasi de urmat!
Cand sa invatam copilul la olita
Credit foto: Photo by Tatiana Syrikova from Pexels

Multi parinti sunt nesiguri cu privire la momentul potrivit in care sa inceapa sa isi invete copilul sa isi faca nevoile la olita sau sa invete sa foloseasca toaleta. Nu toti copiii sunt pregatiti la aceeasi varsta, asa ca este important sa urmaresti semnele pe care copilul ti le da din care deduci ca e pregatit, cum ar fi faptul ca se opreste cateva secunde din activitatea curenta pentru ca in timpul acesta isi face nevoile, deci constientizeaza acest lucru, sau ca se trage de scutec, semn ca incepe sa il deranjeze ce a facut.

Majoritatea copiilor incep sa dea aceste semne intre 18 si 24 de luni, desi la unii procesul e mai devreme. iar la altii mai tarziu. Baieteii de regula invata mai tarziu sa foloseasca olita decat fetitele.

In loc sa folosesti varsta drept un indicator de baza, mai bine cauta alte semne prin care copilul iti transmite ca e pregatit pentru a fi instruit sa foloseasca olita, cum ar fi:

  • poate urma instructiuni simple date de voi
  • intelege cuvintele tale cand ii vorbesti despre toaleta sau olita
  • isi controleaza muschii responsabili eliminarii
  • poate sa exprime verbal nevoia de a face pipi sau caca
  • are scutecul uscat pentru doua ore sau mai mult
  • se duce la olita, sta pe ea apoi se ridica de pe ea
  • isi poate scoate scutecul sau pantalonasii
  • manifesta un oarecare interes in a folosi olita

 

Despre momentul potrivit

Sunt unele momente mai stresante pentru familie si e bine sa eviti sa incerci sa iti inveti copilul sa faca la olita exact in acele momente. De exemplu: cand calatoriti, cand e ziua de nastere a copilului si el e surescitat si emotionat si evident cu gandul numai la asta, cand ii schimbi locul de dormit, din patutul de sugar in patul de copil mic, cand e bolnav copilul (in special daca are diaree). E mai bine sa amani orice incercare de a-l imprieteni cu olita pana cand mediul social si emotional al copilului tau este sigur si stabil.

De asemenea, unii experti sfatuiesc parintii sa inceapa acest proces in timpul verii, intrucat vara copiii sunt imbracati mai sumar. Dar NU este o idee buna sa astepti pana la vara daca copilul tau da semne clare ca e pregatit pentru olita si esti in mijlocul iernii.

Citeste si: Cum sa invatam copilul la olita? Trucuri care chiar functioneaza

Cat dureaza pana invata sa faca la olita?

A invata un copil de doi ani sa isi faca nevoile la olita nu este o experienta care se rezolva peste noapte. Procesul dureaza de regula intre 3 si 6 luni, desi in cazul unor copii poate dura mai mult sau mai putin.

Si desi unii copii reusesc din prima incercare sa isi mentina scutecul uscat peste noapte, fara a uda patul sau imbracamintea si in acelasi timp sa faca peste zi la olita, poate sa dureze un timp suplimentar, in unele cazuri ani de zile, ca sa reuseasca sa ramana noapte de noapte complet uscati.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Tipuri de olite

Exista doua tipuri de vase de plastic tip olita pe care le poti folosi ca sa iti inveti copilul sa nu isi mai faca nevoile in scutec:

o olita de copii, de sine statatoare, cu un vas detasabil care poate fi golit in vasul de toaleta
un scaunel de dimensiune potrivita pentru un copil, care se monteaza pe vasul de toaleta, copilul putand astfel sa stea pe el si sa se simta in siguranta fara teama de a cadea in toaleta.

Daca optezi pentru punctul 2, tine cont sa ai si un scaunel ajutator sau o treapta de scarita pe care copilul sa se poata urca sa ia loc comod pe vasul de toaleta. Aceasta treapta ajutatoare ii este utila pentru ca il ajuta pe copil sa invete sa isi impinga piciorusele in ea in timp ce isi face nevoia mare.

Pentru baietei este mai bine sa invete ca intai sa foloseasca vasul de toaleta stand pe el si dupa aceea sa invete sa faca pipi stand in picioare in fata lui.

Pentru baieteii carora li se pare ciudat ori le e frica sa stea pe un vas de toaleta ca sa faca pipi, e recomandat a se folosi o olita clasica.

Cumpara cate o olita sau cate un scaun ajutator pentru fiecare baie pe care o ai in casa. E bine sa ai o olita in masina, in caz de urgente. Cand calatoresti pe distante mari cu copilul, asigura-te ca iei olita cu tine si ca te opresti la fiecare 1-2 ore ca sa isi faca nevoile, altfel poate lua prea mult timp pana gasesti o locatie discreta cu o toaleta unde sa iti duci copilul, iar in acest timp el sa nu se poata tine.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 10/03/2023