Cand ai un copil in casa, totul pare sa se invarta in jurul somnului sau – si toata lumea te pistoneaza cu fel de fel de sfaturi grijulii pe aceasta tema. Multe dintre ele sunt insa gresite, asa ca e bine sa stii cum sa le triezi.
1. „Sa nu trezesti niciodata un bebe care doarme”
Probabil ai auzit asta de mii de ori si poate ca ai si incercat sa si aplici sfatul cu bebelusul tau, dar nu ar trebui sa-l iei in considerare. „In primele saptamani, micutul tau are nevoie sa fie hranit in mod constant, la fiecare 2-3 ore. Asa ca vor fi momente in care chiar trebuie sa-l trezesti usor, ca sa-i dai sa manance“, spune dr. Tanya Remer Altmann, autoarea cartii „Mommy Calls“ (American Academy of Pediatrics, 2008). Odata ce copilul ajunge la o greutate optima, potrivit dr. Altmann, este in regula sa lasi sa doarma mai mult.
2. „E musai sa ai aparatori pentru patut”
Aparatorile pentru patut par sa-l protejeze pe bebelus de vanatai, dar acestea pot fi uneori chiar periculoase, deoarece pot reprezinta un risc de sufocare. „N-am vazut ca vreun copil sa sufere o rana serioasa din cauza lemnului patutului. Insa am auzit de micuti care s-au sufocat din cauza aparatorilor“, spune dr. Altmann.
3. „Nu fa vreun zgomot in camera lui”
Sigur, bebe are nevoie de liniste totala pentru a adormi, dar celor mai multi copii chiar le place putin zgomot de fundal pana sa adoarma, pentru ca le recreeaza auditiv mediul cu care s-au obisnuit in uter. In plus, linistea deplina amplifica eventualele zgomote din afara casei, care ii pot intrerupe somnul micutului tau.
4. „La 12 saptamani, ar trebui deja sa doarma toata noaptea”
Ar fi frumos ca el sa doarma toata noaptea, dar lucrurile nu vor sta deloc asa. „Daca il hranesti bine in timpul zilei si e obosit, exista posibilitatea ca el sa doarma toata noaptea, de la varsta de 12 saptamani“, spune dr. Altmann, dar asta e in functie de micutul tau (si de cat de norocoasa esti tu). La fel de bine, se poate ca bebe sa nu doarma pe tot parcursul noptii in primele trei luni de viata, dar asta nu inseamna ca e ceva in neregula cu el. Ce poti face ca sa-l incurajezi sa se odihneasca mai bine (si mai mult) in timpul noptii? Stabileste-i o rutina de somn, lasa-l sa adoarma singur si, odata adormit, abtine-te sa dai fuga in camera lui de fiecare data cand face un zgomot – trebuie sa invete ca poate adormi de unul singur.
5. „Culca-l mai tarziu, ca sa nu se scoale cu noapte in cap”
Suna destul de logic, dar in realitate e doar un mit si nu e indicat deloc sa faci asa ceva. Cand il tii treaz pana tarziu, bebelusul devine foarte obosit si-i va veni mai greu sa adoarma – iar, de trezit, tot devreme se va trezi, pentru ca asa e obisnuit organismul lui. De fapt, ar trebui sa faci exact contrariul: ca sa-l determini sa doarma mai mult, culca-l devreme.
Citeste continuarea: 1 2