Iar ca sa relaxezi sau chiar sa obtii un efect sedativ asupra creierului, mananca o masa care este:
- Bogata in proteine cu efect de calmare.
- Bogata in carbohidrati.
- Bogata in calorii.
Iti poti planifica mesele in functie de cum vrei sa iti folosesti creierul pe durata zilei. O masa cu calorii reduse si bogata in proteine te tine in stare de alerta si e perfecta pentru micul dejun si pranz. O masa bogata in carbohidrati complecsi, cu putine proteine, cu indice caloric mai ridicat, dar luata pana in orele 19, te ajuta sa iti domolesti activitatea creierului si sa te relaxezi pentru seara. Daca ai mult de invatat sau de muncit dupa-amiaza, sari peste desertul de pranz. Tinand cont de aceste recomandari, iti poti da seama in timp ce combinatii functioneaza cel mai bine pentru tine ca sa obtii energie si stare de alerta cand ai nevoie sau din contra.
Pentru parinti este foarte important sa observe efectul alimentelor asupra creierului copiilor lor de varsta scolara, care chiar trebuie sa dea randament.
Hraneste creierul cu grasimile corecte.
Exista doua perioade de timp din viata unui om in care creierul este sensibil si receptiv la hrana cu grasimi: primii doi ani de viata si ultimii 20 de ani la o persoana in varsta. Cand creierul creste sau imbratraneste, are nevoie de grasimi nutritive. Cea mai rapida crestere a creierului are loc in primul an de viata cand creierul copilului isi tripleaza dimensiunea pana implineste un an. In acest interval, creierul foloseste 60% din intreaga energie consumata de sugar, iar insusi creierul e alcatuit 60% din materie grasa. Natura stie acest lucru si asigura cantitatea de grasime buna in laptele de mama.
Ia in calcul un supliment de vitamine si minerale pentru copil.
Studiile arata ca scolarii care primesc zilnic un supliment de vitamine si minerale invata mai bine si au un scor ridicat la testele de inteligenta. Suplimentele care au un efect foarte bun asupra comportamentului si procesului de invatare la copii sunt: vitamina C, vitamina B12, vitamina B6, acidul folic.
Asigura-i suficient fier.
Simptomele carentei de fier includ iritabilitate si stare de alerta diminuata. Cand creierul are suficient fier, copilul se concentreaza mai bine si invata mai bine.
Sa nu uiti de calciu.
Calciul este important, atat pentru oase, cat si pentru dezvoltarea creierului. Dr. C. Keith Conners afirma ca acei copii hiperactivi au in organism o cantitate mai mica de calciu decat ceilalti copii. Alte studii arata ca micutii care sar peste micul dejun in mod regulat, devin totusi mai calmi daca beau o cana de lapte dimineata.
Fibrele de aur.
Un mar pe zi tine doctorul departe, ni se spune din copilarie. Fibrele nu au legatura directa cu dezvoltarea creierului, insa ele influenteaza felul in care alte substante nutritive ajuta creierul. Un bol de cereale integrale si o bucata de mar pentru micul dejun tin creierul in forma pana la pranz.
Nu rata nici: Atentie parinti! Cum afecteaza creierul copilului cearta parintilor in fata lui
foto: Pixabay.com
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie