Sunt multe mituri legate de alaptare. Cele mai multe dintre ele sunt despre continuarea alaptarii atunci cand mama are o problema de sanatate.
Multe mamici se intreaba “Pot sa alaptez bebelusul daca…?”, iar situatiile sunt diverse: sunt racita, am febra, am varicela etc.?
Desi fiecare caz este particular si e nevoie de sfatul medicului, iata 6 situatii generale in care poti continua alaptarea.
Pot sa alaptez bebelusul daca… sunt racita?
Raspunsul este DA. Oamenii sunt contagiosi inca de dinainte sa se manifeste primele simptome. Deci, cu 12-24 de ore inainte ca mama sa afle ca este bolnava, bebelusul a intrat deja in contact cu virusul.
Din fericire, organismul mamei a produs anticorpi care au ajuns si in lapte. De aceea trebuie sa se continue alaptarea. Cum majoritatea perioadelor de incubatie dureaza 4-7 zile, mama va proteja bebelusul cu anticorpi prin alaptare.
Singurul caz in care bebelusul are nevoie de izolare este in primele trei saptamani de viata, cand sistemul imunitar al copilului este foarte slab. Daca, de exemplu, mama are gripa la nastere, bebelusul este izolat, pana cand mama nu mai este contagioasa. Sau poate intra in contact cu bebelusul numai daca poarta echipament de protectie (halat, manusi, masca). Iar in acest caz nu este recomandat alaptatul.
Citeste si: Pozitii alaptare. Cum se face atasarea corecta la san
Pot sa alaptez bebelusul daca… am gripa?
Raspunsul este DA. Chiar si daca iei medicamente antivirale. Desigur, acestea trebuie luate numai la recomandarea medicului si sa fie compatibile cu alaptarea.
Ca si in cazurile de raceala, corpul mamei produce anticorpi care protejeaza bebelusul de virusuri.
Totusi, mama trebuie sa ia masuri sporite de precautie:
- Sa se spele temeinic pe maini de fiecare data cand ia bebelusul in brate;
- Sa nu tuseasca sau sa stranute in preajma bebelusului;
- Sa limiteze contactul fata-fata cu bebelusul;
- Sa ia in considerare purtarea unei masca de protectie in timpul alaptatului.
O alternativa este folosirea unei pompe, iar cineva sanatos sa ii dea laptele cu biberonul. Trebuie cerut imediat ajutorul medicului daca si bebelusul prezinta semne de gripa.
Pot sa alaptez bebelusul daca… am febra?
Raspunsul este DA. Sunt putine cazurile in care boala se poate transmite prin lapte (HIV si HTLV-1).
In cazurile de febra, continuarea alaptarii protejeaza bebelusul impotriva infectiei. Si, chiar daca se imbolnaveste si el, se va recupera mult mai repede datorita anticorpilor din lapte.
Paracetamolul si ibuprofenul sunt considerate sigure in alaptare si ajuta la scaderea febrei. Atentie, insa, nu lua ibuprofen daca ai probleme cu stomacul sau astm. Este INTERZISA aspirina, intrucat aceasta trece prin lapte, iar copilul risca aparitia sindromului Reye.
Nu lua, niciun medicament, nici macar din cele disponibile fara reteta, inainte sa faci un consult medical.
In cazul intreruperii alaptarii, sanii se vor angorja si apare riscul mastitei. Ceea ce va duce la cresterea febrei. Intreruperea alaptarii pe o perioada mai mare de timp poate duce la reducerea fluxului de lapte, iar bebelusul se poate intarca timpuriu.
Te mai poate interesa si: Plante medicinale interzise mamicilor care alapteaza
Ca si in cazul gripei, ia masuri de protejare a bebelusului daca il alaptezi cand ai febra:
- Spala-te temeinic pe maini cu apa si sapun;
- Poarta masca de protectie;
- Dupa ce stergi nasul, arunca imediat servetelele la gunoi. Nu le refolosi. Daca utilizezi batista, pune-o la spalat imediat;
- Nu baga in gura ta niciun obiect de-al bebelusului, lingurita, suzeta, tetina, jucarie etc;
- Nu-ti saruta bebelusul cat timp ai febra.
Citeste continuarea: 1 2
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua