Alimentaţie bebeluşi: 4 lucruri pe care trebuie să le ştii despre începerea diversificării - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Alimentaţie bebeluşi: 4 lucruri pe care trebuie să le ştii despre începerea diversificării

Sfatulparintilor » Bebeluși » Alimentație bebelusi » Alimentaţie bebeluşi: 4 lucruri pe care trebuie să le ştii despre începerea diversificării
Alimentaţie bebeluşi

Dacă în primele luni de viaţă alimentaţia bebeluşilor este simplă (lapte matern sau lapte formulă), când se apropie timpul începerii diversificării alimentaţiei bebeluşilor apar grijile la mame. Ce să-i dea de mâncare, cum, când? De unde ştiu că bebeluşul e pregătit? Iată numai câteva întrebări care macină mintea mamelor în perioada începerii alimentaţiei diversificate. Cu siguranţă vă regăsiţi în aceste exemple şi prezentăm mai jos câteva sfaturi care vă pot fi de folos în ceea ce priveşte alimentaţia bebeluşului.

Alimentaţie bebeluşi: Caută semnele că bebeluşul este pregătit

Nu toţi bebeluşii sunt la fel. Fiecare are “programul” său. Aşa că unii sunt pregătiţi mai devreme, alţii mai târziu pentru începerea alimentaţiei diversificate. Pediatrii recomandă începerea diversificării la 4 luni, în timp ce alţii recomandă amânarea acestui lucru până după 6 luni.

Urmăriţi semnele pe care bebeluşul vi le transmite. Poate să vă privească insistent în timp ce mâncaţi o supă sau ronţăiţi un biscuite, poate să întindă mâna pentru a lua ceva din farfuria voastra. Dacă bebeluşul poate sta singur în funduleţ, acesta este un semn că îşi poate controla capul şi muşchii.

Puteţi încerca şi următorul test: într-o linguriţă puneţi puţine cereale pentru bebeluşi amestecat cu lapte matern sau formulă. Dacă îl înghite bucuros, atunci sunteţi pe calea cea bună în ceea ce priveşte diversificarea. Dacă îl scuipă supărat, atunci este cazul să mai amânaţi puţin momentul.

Sunt şi legende care spun că dacă bebeluşul este mai mic decât media normală, este cazul să începeţi diversificarea pentru a primi mai multe calorii. Ei bine, este un mit fals. De fapt, bebeluşii iau mai puţine calorii din mâncarea solidă decât din lapte (matern sau formula).

Citeste si: Cum sa stimulezi creierul copilului tau prin alimentatie

Alimentaţie bebeluşi: Începeţi cu cereale specifice vârstei

Cerealele pentru bebeluşi ar trebui să fie prima opţiune. Le puteţi amesteca cu lapte matern sau lapte praf, iar gustul va fi familiar. După vârsta de 6 luni, copiii încep să piardă din rezervele de fier, iar laptele matern are din ce în ce mai puţin acest nutrient. De aceea, spun specialiştii, este importantă începerea diversificării cu cereale, întrucât acestea sunt îmbunătăţite. După aceea se poate trece lejer la fructele, legumele şi carnea pasate (fără sare sau alte condimente). Dacă observaţi că cel mic refuză cerealele, încercaţi cu fructele şi legumele pasate.

Alimentaţie bebeluşi: Când s-a săturat?

Bebeluşii ştiu foarte bine când să se oprească. Instinctele lor funcţionează foarte bine şi ar fi indicat să le respectaţi. Dacă observaţi că bebeluşul întoarce capul şi nu mai vrea să mănânce, nu-l forţaţi. Refluxul poate fi un semn că bebeluşul a mâncat prea mult, la fel şi faptul că scuipă mâncarea.

Te mai poate interesa si: Probleme de crestere la bebelusi si solutiile lor. Ce sunt puseele de crestere care sperie parintii

Alimentaţie bebeluşi: Răbdare!

Elementul cheie al reuşitei, indiferent de activitate, este răbdarea. Chiar dacă micuţul refuză un aliment, nu vă descurajaţi. Continuaţi cu alte şi alte fructe şi legume. Gustul se formează, dacă-l obişnuiţi de mic cu alimente sănătoase, aşa va fi toată viaţa.

La voi cum a fost trecerea la alimentaţia diversificată? Ce aliment i-a plăcut cel mai mult copilului vostru?

foto: Depositphotos.com

Data articol: 08/09/2022