Alimentatia bebelusului intre 9 si 12 luni. Cele mai bune 6 sfaturi pentru mamici
Pana la prima lui aniversare, puiul tau se va fi obisnuit deja foarte bine cu hrana solida – de fapt, aceste alimente vor avea o pondere de 50% in nutritia bebelusului. Drumul pana aici e insa presarat cu multe aventuri, atat pentru el, cat si pentru tine. Cum il obisnuiesti pe micut cu fiecare aliment in parte, cum ii formezi gustul pentru hrana sanatoasa si, mai ales, cum il convingi sa manance tot din farfurie? Ei bine, raspunsul il vei afla in cele ce urmeaza, din sfaturile pretioase (si indelung testate) pe care ti le pun la indemana specialistii site-ului AskDrSears.com.
Ca regula generala, cele mai multe dintre alimentele solide e indicat sa i le oferi micutului cu lingurita. Asa ai sanse mari sa ajunga chiar la el in gurita, si nu pe jos. Totusi, daca puiul tau e mai aventuros din fire si ii place sa descopere singur texturi si gusturi noi, poti apela cu incredere la „finger foods” – acele cubulete de fructe si legume zemoase (sau chiar carnita moale) pe care le poate apuca in manuta. Iata 6 alte sfaturi pentru noile mamici, care te vor ajuta sa faci cat mai usor tranzitia la mancarea solida, fara mofturi, nervi, frustrari (de ambele parti), ci prin joaca si cu voie buna.
1. Hraneste-ti puiul cate putin si des
Nu uita ca bebe are stomacelul mic si nu poate inghiti o portie mare de mancare. Cel mai bine este sa-l hranesti mai des, dar sa-i dai cate putin. De fapt, bebelusii nu iau la o masa decat o lingurita – cel mult doua – de mancare, asa ca nu-i aglomera farfuria cu prea multe lucruri. Incepe cu o singura lingurita si, doar daca micutul mai vrea, ofera-i-o si pe a doua.
2. Da-i din cand cate un os
Cand gatesti pui, da-i bebelusului sa roada ocazional cate un os – bineinteles, curatat de toate aschiile si cu putina carnita pe el. Nu te ingrijora ca nu e elegant sau ca micutul va incepe sa spuna „Ham-ham!”. Bebelusii trecuti de pragul de 9 luni adora sa se joace cu cate un os de pui, sa-l roada ca sa-si linisteasca gingiile, sa-l transfere dintr-o manuta in alta, sa bata cu el de masa s.a.m.d. Pentru ei e distractiv sa faca asta, iar avantajul e ca, uneori, vor manca si din carnita de pui de pe os.
3. Nu il forta sa manance
Rezista tentatiei de a te impune si de a-l obliga sa manance anumite alimente sau tot din farfurie, pentru ca asa spun altii ca „e sanatos”. Sigur, copilul trebuie sa manance, dar numai atat cat simte el nevoia. Orice tactica bazata pe forta va naste in timp probleme alimentare serioase (bulimie sau anorexie), izvorate dintr-o atitudine gresita fata de hrana. Rolul tau, ca mamica, este sa-i alegi cele mai nutritive alimente (calitate nutritionala mare intr-o cantitate mica de mancare), sa i le gatesti cu gust si sa i le servesti cat mai creativ, bazandu-te evident pe preferintele micutului si pe capacitatile pe care si le-a dezvoltat pana la aceasta varsta. Nu trebuie sa fii nici exagerat de protectoare si sa-l cocolosesti, dar nici sa-i impui prea multe restrictii. Lasa-l sa exploreze singur alimentele din fata lui, sa experimenteze si sa faca si putina mizerie – e cel mai bun mod in care poate invata. Mai presus de toate, arata-i micutului ca mancarea trebuie savurata cu bucurie si ca ora de masa nu trebuie sa fie un chin si un prilej pentru cearta si suparari.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie