Regulile de baza ale alaptatului la san
- Vorbeste si coopereaza cu medicul pediatru ca sa te asiguri ca bebelusul creste suficient in greutate si inaltime. Fii atenta la hopurile de crestere la sugari ca sa intelegi cum poate creste el.
- Stabileste-ti un obiectiv de genul “Voi alapta pana cand va avea cel putin 2 luni” sau ce alta tinta este confortabila cu tine. Aceasta disciplinare a mintii te va ajuta mult la implinirea dorintei tale si chiar depasirea ei.
- Gaseste o comunitate de mamici (indicat online) cu care sa te sfatuiesti cu privire la provocarile prin care treci. Vei avea intrebari de pus si ai nevoie de suport.
- Ai rabdare, laptele va veni in cantitate suficienta, aproape mereu cand incetezi sa te stresezi si lasi corpul sa lucreze linistit fara bariera si frana gandurilor de teama.
- Ai grija de tine! Daca tu nu ai grija de tine, cine va avea grija de copil?
- Fii dispusa sa faci sacrificii, alaptatul este prioritar in agenda ta ceva vreme.
- Gaseste un colt confortabil unde sa alaptezi, ca sa te simti cat mai bine, un fotoliu comod, un scaun balansoar si stai unde iti este cel mai bine cat mai mult timp. Bebelusul va asocia acea zona cu tine si cu hrana la san si va fi linistit de cate ori te duci acolo cu el ca sa manance.
Pregateste-te si de surprize neasteptate
In prima saptamana se poate intampla ca sanii sau doar unul dintre ei sa te doara ingrozitor de tare si sa fie foarte tari, timp in care alaptatul este dureros, copilul simte acest lucru si plange nefericit iar tu crezi ca nu o vei scoate la capat niciodata. Este comun sa se intample asa, nu te teme. Fa bai fierbinti si lasa apa sa curga peste sanii tai. Asta va ajuta ca laptele sa circule mai bine in sani si te va si relaxa. Mai poti folosi comprese reci cu pungi de legume de la congelator, dar pentru multe mame dusul fierbinte functioneaza cel mai bine.
Uneori este necesar sa iti ajuti sanii sa elibereze in mod constant si cursiv laptele, mulgandu-i cu pompa speciala. Acest lucru va stimula productia de lapte, mai ales daca in acest timp copilul suge puternic.
Alte posibile probleme sau dureri care pot aparea in perioada de inceput a alaptarii: sfarcurile sanilor se pot crapa, sanii pot sangera sau copilului i se pare dificil sau neinteresant sa suga la ei (da, exista si aceste situatii). Cu determinare si rabdare, vei depasi aceste obstacole, iar in acest timp tine legatura cu medicul tau.
Nu rata nici: Pentru gravide: Afla ce invata bebelusii inca din burta mamei
Alaptatul la san cand pleci de acasa
Multe mame devin specialiste in alaptatul in deplasare, desi implica anumite dificultati inerente. Intai de toate, fii pregatita. Trebuie sa iei o patura la tine mereu, mai subtire vara si mai grosuta iarna.
Trebuie sa iti intre in rutina ca atunci cand pui scutecele in bagaj sa pui si paturica de alaptat. Poti pune una si in masina, ca sa fii sigura. Cand o ai la tine, poti transforma orice loc cu un scaun in coltul tau de alaptat.
Alt sfat important – investeste intr-un sutien special de alaptat, este o necesitate. Cand te imbraci ca sa pleci cu copilul mai multe ore si stii ca il vei alapta in deplasare, ai grija cu ce te imbraci ca sa ai acces usor la sani. Evita orice este complicat, cum ar fi un sarafan. Poti folosi tricouri, topuri pe care le poti trage in jos sau chiar haine speciale de alaptat.
Daca incepi sa alaptezi copilul inainte sa se agite si sa planga de foame, nu vei atrage atentia asupra ta sau deranja locul in care esti. Cat timp ai patura de alaptat care te ajuta sa acoperi cea mai mare parte a copilului si sanului, nu ai de ce sa te jenezi. La urma urmei, tu oferi hrana, confort si dragoste copilului tau in cel mai natural mod posibil.
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie