Shop
Ultimele 100 de articole

Pentru gravide: Afla ce invata bebelusii inca din burta mamei

26 iunie 2014, , Vizualizări:
sfatulparintilor.ro - bebelusi- stockfreeimages.com

Sunt multi copii de cateva luni care arata clar ca recunosc anumite melodii pe care parintii le ascultau sau fredonau cand ei erau in burtica mamei. Este posibil ca ei sa tina minte ce au auzit in viata intrauterina?

 

Multi ani, medicii au presupus ca bebelusii veneau pe lume fara cunostinte despre ce urmau sa gaseasca dupa nastere. Dar cercetari recente au pus la indoiala aceasta supozitie, oferind indicii cu privire la ce inteleg si invata bebelusii cand sunt in uterul matern si cum ii pregatesc aceste informatii pentru lume.

 

Astazi, medicii realizeaza ca cei mici incep sa isi dezvolte multe simturi si sa descifreze tainele lumii in care se nasc inca din timpul ultimului trimestru de graviditate – sau poate chiar mai devreme.

 

 

Ce este cu sunetul care se aude?

Uterul mamei nu este chiar cel mai silentios loc unde se poate sta. Nu doar ca bebelusul poate auzi sunetele din corpul mamei ei – activitatea stomacului, bataile inimii ei, cate un sughit sau miscare din intestine – dar el poate auzi si sunetele din mediul exterior. Daca mama merge la un spectacol de opera sau trece pe langa un santier in constructie, probabilitatea ca bebelusul sa auda sunetele si sa reactioneze cu mici suturi in burta este foarte mare.

Sigur, nu toate sunetele sunt la fel. Cel mai important sunet pe care el in aude din uter este vocea mamei. Intre luna a saptea si a opta, bataia inimii fetusului incetineste ori de cate ori mama lui vorbeste, semn care indica faptul ca vocea mamei are un efect calmant.

 

La momentul nasterii lor, bebelusii recunosc vocea mamei. Intr-un anumit studiu, bebelusii conectati la un dispozitiv ce le emitea vocea mamei versus o voce de femeie necunoscuta, au recunoscut vocea mamei in proportie de 80% dintre ei, ceea ce indica nu doar iubirea lor pentru mama dar si abilitatea unica a lor de a invata foarte repede.

Interesant, nu exista dovezi ca bebelusii au o slabiciune pentru vocea tatalui sau a unui frate sau sora mai mare, oricat de mult li se vorbeste de catre acestia cand sunt in burta mamei. Diferenta, spun medicii, este data de faptul ca vocea materna ajunge la fat in doua moduri: ca sunet ambiental prin abdomen sau intern prin vibratia corzilor vocale. In contrast, vocile externe si alte sunete sunt auzite doar ca sunete ambientale indepartate si oricum nu la fel de des ca vocea mamei.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Cuvinte cheie: , , , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.