Tot ce trebuie sa stii despre alaptat - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Tot ce trebuie sa stii despre alaptat

Sfatulparintilor » Bebeluși » Alimentație bebelusi » Tot ce trebuie sa stii despre alaptat
Credit foto: Image by Michal Fošenbauer from Pixabay

Cand afli ca esti gravida, te gandesti destul de repede daca vei fi adepta alaptatului la san pentru copilul tau dupa ce se va naste sau vei prefera laptele formula din prima clipa. Sunt multe mamici care aleg din start sa nu alapteze copilul si este optiunea lor. Insa alaptatul la san este cel mai natural si sanatos mod sa iti hranesti nou nascutul, intarindu-i sistemul imunitar, dar si reducandu-ti cheltuielile. Alaptatul la san are si alte beneficii uluitoare pe care este bine ca orice viitoare mama sa le cunoasca.

Ce nu iti spune nimeni despre alaptat

In primele saptamani dupa ce se naste, copilul va suge foarte des la san pentru ca acesta este momentul in care el invata sa suga (activitate noua si obositoare pentru muschii fetei lui) asa ca trebuie sa iti dedici aproape tot timpul acestei activitati, precum si pentru a manca si a te odihni. Cere ajutor, nu te gandi ca e nevoie sa faci tu acea curatenie generala care poate fi amanata sau poate fi facuta de altcineva. Aceasta legatura indestructibila dintre tine si copil nu se poate intampla decat o data, in aceasta perioada, si timpul va trece mai repede decat crezi.

Tine mancare si apa prin apropiere. Aduna perne confortabile si poarta haine comode. Vei dori sa te simti relaxata si in intimitate, tinand cont ca vei petrece mult timp alaptand. Vei dori sa mai iesi din casa, ceea ce este de inteles insa e nevoie sa treaca macar 2 saptamani pana cand sa ai un interval de timp suficient de mare, 2-3 ore, intre doua portii de alaptat, ca sa poti pleca in acest timp cu copilul la plimbare.

Citeste si: Sutienul pentru alaptat si sutienul de maternitate. Sfaturi pentru proaspetele mamici

Regulile de baza ale alimentatiei in timp ce alaptezi

  • bea multa apa; nu doar ca te va mentine hidratata si vei putea slabi, dar te ajuta si la productia de lapte.
  • mananca gustari sanatoase in timpul zilei ca sa iti mentii nivelul de energie ridicat. Incearca cereale, struguri, biscuiti sarati de graham, morcovi mici sau orice care este mic si usor de luat, fara sa iti necesite ambele maini.
  • Gandeste inainte sa mananci. Copilului nu ii va placea lapte cu gust de mancare mexicana, chinezeasca sau mancare picanta, usturoi, ceapa, boia iute, chilli. Nu vrei ca cel mic sa aiba gaze intestinale sau chiar mai rau decat atat.
  • Tine un jurnal cu ce ai mancat, in caz ca nu retii. Te va ajuta sa iti dai seama care dintre alimentele mancate de tine i-au provocat colici sau indispozitie copilului. De exemplu, unii copii au dureri de burtica daca mama mananca mere verzi in timp ce altii nu au.
  • Evita pestele – nu stii ce cantitate de mercur este in pestele consumat iar ea poate fi periculoasa pentru copil.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 20/11/2022