Cum stiu daca am lapte suficient pentru bebelus? Una dintre principalele griji ale mamicilor care alapteaza este “rezerva” de lapte matern. Desi traim intr-o era a informatiilor aflate la indemana oricui, inca mai exista mituri in ceea ce priveste “calitatea” laptelui matern. Inca mai exista mituri legate de faptul ca laptele este “prea slab” sau “prea gras” sau ca nu este suficient pentru bebelus.
Mituri despre cantitatea de lapte matern
Din pacate, multe mame renunta la alaptat intrucat cred ca nu au suficient lapte matern. Adevarul este ca majoritatea femeilor au lapte.
Grija ca nu au suficient lapte la face pe cele mai multe femei sa renunte la alaptat, sustine dr. Nan Jolly, consultat in lactatie. Ele incep suplimentarea cu lapte praf, ceea ce va duce la scaderea productiei de lapte matern.
Daca ai senzatia ca bebelusul nu se satura, nu trebuie decat sa-i oferi din nou sanul bebelusului. Astfel, se va da comanda pentru producerea de mai mult lapte. “Inainte de a trece la lapte praf, cere sfatul unui consultant de lactatie. Exista momente cand, din cauza stresului sau a unei boli a mamei, productia de lapte sa incetineasca putin. Insa, daca in acele momente se ofera copilului cat mai des sanul, lactatia se va autoregla”, explica dr. Jolly.
Motive pentru care rezerva de lapte este mica
- Perioade mari intre mese
- Hranire la program
- Atasare incorecta sau pozitionarea gresita a bebelusului la san.
- Utilizarea suzetei
- Idei preconcepute despre cat de des trebuie hranit un bebelus.
Motive medicale pentru care rezerva de lapte este mica
- Retinere de placenta
- Medicamente precum anticonceptionalele, diureticele, antihistaminele
- Dezechilibru tiroidian
- Sarcina
- Soc emotional.
De retinut ca o scadere a lactatiei este ireversibila. Daca esti de parere ca ai probleme cu rezerva de lapte, cere imediat sfatul unui consultant de lactatie.
Primeste bebelusul suficient lapte
Cele mai multe mamici considera greutatea un factor determinant al cantitatii suficiente de hrana. Insa sunt si alti indicatori care demonstreaza ca bebelusul primeste suficient lapte:
- Uda 5-6 scutece pe zi
- Are ochii aposi, stralucitori
- Atinge toate bornele varstei
- Este energic si alert in momentele de veghe.
- Are cel putin 3 scaune pe zi (in prima luna de viata), de culoarea si consistenta mustarului
- Sanii sunt moi si goi dupa hranire (cand sunt plini de lapte sunt fermi)
Daca te ghidezi doar dupa greutate, s-ar putea sa fii mai stresata decat crezi. Increderea de sine scade, iar acest lucru va ingreuna lactatia.
Citeste aici mai multe informatii despre semnele ca bebelusul a mancat suficient.
Cum sa imbogatesti lactatia
Cele mai multe mamici intra in panica in momentul in care bebelusul cere de mai multe ori la san. Ele considera ca bebelusul nu este satisfacut, ca ii este foame pentru ca ele nu mai au lapte. Totusi, spune dr. Jolly, bebelusul are nevoie de 10-12 mese pe zi. Aceste mese nu sunt deloc regulate, insa, cu timpul se poate forma o rutina aproximativa. “O masa la fiecare trei ore dimineata, la fiecare doua ore – dupa-amiaza, la jumatate de ora seara si, cu putin noroc, la fiecare 5-6 ore noaptea.
Cand simti ca fluxul scade, hraneste mai des. Dar cere sfatul unui consultant de lactatie daca nu isi revine la normal. Verificarea atasarii corecte poate duce la sporirea cantitatii de lapte pe care bebe o consuma.
Ce-ai zice de niste prajiturele pentru cresterea lactatiei? Iata cum se prepara!
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?