Sex prima data! Toti oamenii trec prin aceasta etapa. Si sunt o multime de lucruri la care sa te gandesti atunci cand faci sex prima data: cand, unde, ce se intampla in timpul, ce se intampla dupa. Care este varsta potrivita? Care sunt implicatiile fizice? Care sunt implicatiile mentale, emotionale? Desi statisticile arata ca varsta la care se face sex prima data scade vertiginos, de la 17-18 ani in anii 2005, la sub 15 ani in 2018, psihologii avertizeaza ca NU varsta ar trebui luata in calcul cand vorbim despre inceperea vietii sexuale.
Ce inseamna sa fii pregatit pentru sex prima data
Un studiu publicat in revista BMJ Sexual and Reproductive Health a chestionat peste 2800 de tineri cu varste cuprinse intre 17 si 24 de ani cu privire la prima experienta sexuala. S-au urmarit date precum varsta partenerilor, experienta sexuala a celuilalt, statusul socioeconomic, nivelul educational, structura familiala, etnia, natura relatiei cu partenerul de sex, precum si cat de multe stiau despre sex la momentul respectiv.
Cercetatorii nu s-au concentrat pe varsta, drept factor decisiv major, ci pe standardele sanatatii sexuale definite de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Potrivit OMS, sanatatea sexuala este o stare fizica, emotionala, mentala si sociala a relatiei sexuale. Acesta include atat abordarea pozitiva si respectuoasa a sexualitatii, precum si posibilitatea de a avea experiente sexuale placute, sigure, fara presiune, violenta sau discriminare”.
Numai cei care au indeplinit aceste criterii au fost considerati “competenti pentru sex” si pregatiti sa faca sex.
Competenti pentru sex prima data
Conceptul de “competenta sexuala” reprezinta o alternativa la abordarea sexualitatii doar din perspectiva varstei. Nu varsta pune in pericol sanatatea sexuala, ci responsabilitatea sau mai bine zis, iresponsabilitatea cand vine vorba de sex.
Iata cele patru mari criterii care determina “competenta sexuala”.
1. Utilizarea mijloacelor de protectie si contraceptie
O persoana care nu doreste sau nu se simte pregatita sa foloseasca mijloace de protectie si contraceptie NU este suficient de matura pentru a face sex prima data. La studiul mentionat mai sus, unul din 10 tineri chestionati nu a utilizat mijloace de protectie si contraceptie.
2. Autonomie
Faci sex pentru ca asta vrei cu adevarat sau pentru ca altcineva te forteaza sau pentru ca, poate, ai baut ceva? Sexul trebuie sa aiba loc NUMAI si NUMAI in acord cu sinele propriu. NU face sex doar pentru ca si colegii au facut-o sau pentru ca partenerul isi doreste.
3. Consimtamant
Ambele parti si-au dat acordul fizic si verbal pentru sex? Daca NU, nu continua. Agresiunea sexuala sau fortarea partenerului sa faca sex este departe de a fi considerata “competenta sexuala”. Cercetatorii nu au luat in calcul si acest aspect la sondajul mentionat anterior. Cu toate acestea, una din cinci femei a declarat ca nu ea a fost cea care a luat decizia atunci cand a facut sex prima data.
4. Momentul potrivit
Simti ca este “momentul potrivit”? Participantii la chestionar au declarat ca atunci cand au facut sex prima data s-au simtit pregatiti. Totusi au fost si tineri care au declarat ca au avut de luptat cu stresul si insecuritatea si ca n-au vrut sa se complice. De asemenea, au fost tineri care s-au declarat foarte excitati si in lipsa de altceva mai bun de facut au trecut la sex. Peste 40% dintre femei au spus ca n-au fost pregatite sa faca sex cand si-au pierdut virginitatea.
Concluzii
Pornind de la aceste criterii si comparand cu datele studiului, se pare ca multi tineri devin activi sexual in circumstante incontestabil incompatibile cu termenul de sanatate sexuala, asa cum este el definit de OMS.
Cifrele spun ca 52% dintre femei si 44% dintre barbati nu erau pregatiti pentru sex atunci cand si-au pierdut virginitatea. Cercetatorii sustin ca varsta cronologica este un indicator simplist al competentei sexuale. Daca esti prea tanar nu inseamna neaparat ca iti pui in pericol sanatatea sexuala, dupa cum daca iti pierzi virginitatea la varsta matura inseamna ca automat stii sa te protejezi. De exemplu, la un studiu realizat anul trecut, 65% dintre adultii participanti au declarat ca au facut sex fara prezervativ macar o data, iar 29% au spus ca nu folosesc niciodata protectie.
Asadar, inainte de a face sex prima data ia in calcul factorii de mai sus. Pune in balanta care sunt plusurile si minusurile inceperii activitatii sexuale. Gandeste-te in primul rand la siguranta sexuala si nu te pune in pericol facand sex neprotejat cu parteneri al caror istoric amoros nu-l cunosti.
Sursa: mindbodygreen.com
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?