Psiholog Miruna Stănculescu: Nehotărârea adolescentului – simptom sau consecință? - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Psiholog Miruna Stănculescu: Nehotărârea adolescentului – simptom sau consecință?

adolescenti - sfatulparintilor.ro - pixabay_com

Să vorbim acum de alegeri. Sau mai precis de combinația dintre posibilitatea de a alege și numărul de alternative. La prima vedere pare că nu e nimic mai minunat decât să ai de unde alege și să poți alege orice. Doar că, dacă numărul de alegeri crește semnificativ atunci devine direct proporțional de greu să alegi ceva. Marea problemă a adolescenților cu care am stat eu de vorbă este tocmai faptul că ar putea face orice. Pentru că urmează întrebarea… Ce anume din orice? Sunt bombardați de informații. Acest lucru pare că le oferă multiple posibilități. Teoretic așa și este, dar practic îi aruncă într-o fundătură comportamentală în care nu mai pot decide dacă au luat decizia corectă, pentru că au de ales dintre multe prea multe decizii posibile.

Ce e de făcut? În primul rând ar fi de adoptat axioma conform căreia „viața e făcută să te gândești și, dacă e nevoie să te răzgândești”. Acum 50 de ani majoritatea deciziilor erau pe viață. Aveai de decis pentru o mașină, un frigider, o căsătorie și o meserie. Acum și mașina și frigiderul se schimbă de câteva ori într-o viață. Același lucru a devenit valabil și pentru schimbările mai complicate precum cariera sau stilul de viață. Oamenii de azi, și asta include și adolescenții au nevoie să știe că se pot răzgândi. În mod paradoxal, acest lucru îi convinge să se răzgândească în timp ce fac lucruri, fără să rămână blocați de perspectiva răspunsului la întrebarea „ce mă fac dacă am greșit alegerea?”

 

 

Autor: Psiholog Miruna Stănculescu

www.mirunastanculescu.ro

 

 

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 15/05/2015