Menstruatia la adolescente. Cand e cazul sa te ingrijorezi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Menstruatia la adolescente. Cand e cazul sa te ingrijorezi

Sfatulparintilor » Adolescenți » Educație adolescenti » Menstruatia la adolescente. Cand e cazul sa te ingrijorezi
Menstruatia la adolescente
Credit foto: Imagine de lisa runnels de la Pixabay

Menstruatia la adolescente. Ciclul menstrual este diferit de la femeie la femeie. Se considera „regulata” menstruatia care apare la fiecare patru saptamani, insa majoritatea femeilor nu au sangerarea lunara dupa fix acelasi numar de zile fata de ultima.

Menstruatia la adolescente. Ce este ciclul menstrual

Majoritatea fetelor au prima menstruatie in jurul varstei de 10-15 ani, insa la unele poate aparea mai devreme sau mai tarziu. Prima menstruatie poarta numele de menarha. Desi 28 de zile se considera durata medie a unui ciclu menstrual, fetele au cicluri menstruale diferite ca lungime de la luna la luna, in special in primii ani de la prima penstruatie.

Prima zi de menstruatie va fi considerata Ziua 1 a ciclului sau menstrual. Inainte de asta, glanda pituitara a dat comanda ovarelor sa pregateasca un ovul pe care sa-l elibereze. Ovulul se maturizeaza complet, iar in acelasi timp captuseala uterului va incepe sa se ingroase pentru a pregati „cuibul” rezervat ovulului eventual fecundat, care sa genereze sarcina.

Citeste si: Secretii vaginale la adolescente. Ce inseamna culoarea diferitelor tipuri de scurgeri. Cand e cazul sa te ingrijorezi!

In jurul Zilei 14 din cele 28, ovulul se elibereaza (ovulatie) prin trompele uterine si calatoreste spre uter.

Menstruatia la adolescente.Daca ovulul este fecundat de spermatozoizi, acesta se va prinde de captuseala uterului, iar fata va fi insarcinata. Daca nu, doua saptamani mai tarziu, captuseala uterului si ovulul vor fi eliminate prin ceea ce noi numim „menstruatie”. Iar totul se va repeta lunar.

Desi totul pare limpede, corpul fetei nu va urma acest scenariu simplist. In primii doi ani de la prima menstruatie, pot fi luni in care fata sa nu aiba sangerari sau durata ciclului menstrual sa fie mai mare sau mai mica. Stresul, boala, schimbarile bruste de greutate pot contribui la iregularitatea ciclului menstrual.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Ciclul menstrual normal nu trebuie sa fie regulat

Daca la unele fete ciclul menstrual este „ceas”, la altele menstruatia poate aparea la date diferite. Cum am mentionat mai sus, unele fete pot „sari” peste o menstruatie, in timp ce altele pot avea doua sangerari in aceeasi luna, totul fiind influentat de stres, boala etc. Toate acestea sunt perfect normale, la inceput.

De asemenea, mai poate diferi durata sangerarii. Daca la unele fete dureaza 2-3 zile, la altele poate fi de o saptamana. Acest lucru este influentat de nivelul hormonilor care dicteaza cantitatea si durata menstruatiei.

Daca o fata nu are ciclul regulat isi poate da seama daca se apropie sau nu menstruatia dupa urmatoarele indicii:

– dureri de spate

– tensiune in sani

– dureri de cap

– eruptii acneice

– tulburari de somn

– tulburari de dispozitie

– balonare.

Te mai poate interesa si: Totul despre prima menstruatie la fete

De cele mai multe ori, dupa 3 ani de la prima menstruatie, ciclul se regleaza si devine regulat.

Cu toate acestea, mai sunt si exceptii si femeile au ciclul neregulat toata viata. Aceasta problema este cauzata de fluctuatia hormonala generata de tulburari ale glandei tiroide.

Unele femei pot avea tulburari ale ciclului menstrual din pricina productiei masive de androgen, un hormon care masculinizeaza corpul femeiesc (cresc masa musculara, parul facial, se schimba vocea etc.). De aceea, daca ciclul este neregulat si dupa 3 ani de la prima menstruatie, este indicat sa consulti un specialist. Acesta poate prescrie tratament hormonal.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Cand ar trebui sa mergi la doctor

Daca esti activa din punct de vedere sexual si menstruatia nu si-a facut aparitia intr-o luna, mergi la medic. Sansele sa fii insarcinata sunt destul de mari. De asemenea, este indicat sa ceri sfatul medicului si daca sangerarea dureaza mai mult de 7 zile, daca sangerarile sunt masive si insotite de dureri abdominale si crampe severe. O alta problema pentru care ar trebui sa mergi la un consult sunt sangerarile intre doua menstruatii.

Sursa: kidshealth.org

Imagine de lisa runnels de la Pixabay

Data articol: 12/04/2024