Faci prea multe în locul copilului tău? Iată ce rişti - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Faci prea multe în locul copilului tău? Iată ce rişti

Sfatulparintilor » Adolescenți » Educație adolescenti » Faci prea multe în locul copilului tău? Iată ce rişti

Când copilul tău e suficient de mare să facă diverse “treburi gospodăreşti” de multe ori îţi e “milă” de el, te gândeşti că tu ai făcut destule când erai de vârsta lui, iar el trebuie să-şi trăiască copilăria. Apoi, timpul trece, iar copilului tău îi este din ce în ce mai greu să facă diverse lucruri fie pentru că nu ştie să le facă, fie pentru că i se pare normal să le faci tu. Iar când e adolescent e deja prea târziu. Mai mult, pentru a evita discuţiile în contradictoriu cu copilul tău, vei face, din nou, lucruri care ar fi fost în responsabilitatea lui.

 

Acelaşi lucru se poate spune şi despre teme. Începând de la cele mai mici vârste, la cele mai mari. Este una să-l ajuţi, să-i explici, să-l îndrumi, să-i arăţi ce carte trebuie să citească pentru a ajunge la rezultatul dorit, şi alta să faci temele, compunerile, desenele etc. în locul copilului tău.

 

Deşi la prima vedere pare că îl ajuţi, îl “fereşti” de munca grea şi istovitoare cu care tu ai fost obişnuit de mic, de fapt nu-l pregăteşti cu nimic pentru viaţă, este de părere Debbie Pincus, psihoterapeut cu o experienţă de peste 25 de ani, autoare a 7 cărţi de relaţii interpersonale. Nu va încerca să îşi rezolve singur problemele, nu va căuta soluţii, ci doar va aştepta ca cineva să vină şi să-l scoată din impas. Iar acel cineva e posibil ori să nu vină niciodată, ori să nu fie dispus să-l ajute.

 

Copilul tău ştie să-şi lege singur şireturile, şi cu toate astea i le legi tu pentru că le legi mai repede. Şi apoi devine un obicei. Sau ai un copil mai “uituc” şi de fiecare dată când lasă ceva acasă sau în altă parte, tu te dai fuga şi-i duci/aduci ce a lăsat în urmă.

 

A te pune în locul copilului tău pentru a-l înţelege, nu înseamnă a face lucruri în locul lui. Dacă faci mai multe decât trebuie pentru copilul tău, nu înseamnă că eşti special. De fapt rişti să creşti un copil care, la 23 de ani, de exemplu, nu merge nici la şcoală, nici la muncă, doarme toată ziua, iar noaptea pleacă cu prietenii în club, cerându-ţi, evident, bani de buzunar. Aştepţi de la el să fie cu picioarele pe pământ, mai responsabil. Dar oare, în toţi aceşti ani, l-ai învăţat să fie responsabil?

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 12/05/2013