Shop
Ultimele 100 de articole

Educaţie copii: O zi în mintea unui copil rebel

17 iulie 2012, , Vizualizări:
sfatulparintilor.ro-Educaţie copii: O zi în mintea unui copil rebel

Dacă eşti părintele unui copil rebel, uneori agresiv, recalcitrant, căruia nu-i place să respecte reguli, cu siguranţă te întrebi unde ai dat greş în educaţia copilului tău. Te întrebi ce anume îl determină să fie aşa de furios pe viaţă şi pe tine. Cât de des ai auzit formulele „Nu-mi place şcoala! De ce trebuie să mă duc în fiecare zi?! Nu e corect!”, „Pe lângă faptul că profesorul e un nemernic, nici măcar nu mă place!”, „Lasă-mă în pace!”, „În regulă, nu mă mai bate la cap! De ce trebuie să ţipi întotdeauna la mine?!!”? Cât de des a trântit uşa? Cât de des s-au plâns profesorii că le răspunde sau le vorbeşte urât?

Având un astfel de copil te întrebi cu siguranţă ce o fi în capul lui. De ce se ceartă cu tine? Mai mult, începi să crezi că acest copil rebel de urăşte pur şi simplu. Nimic mai fals. De fapt, ei se află în ceea ce se numeşte „eroare de gândire”, o perioadă în care copiii nu-şi pot pune cap la cap emoţiile şi comportamentul. Iar dacă nu primesc ajutor, vor rămâne în această situaţie vreme îndelungată, dacă nu toată viaţa.

 

Iată câteva exemple care te pot ajuta în educaţia copilului tău.

 

Educaţie copii – eroare de gândire #1: “De ce trebuie să merg la şcoală? Nu e drept!”

Ce înseamnă? Pentru copil înseamnă nedreptate. Mulţi copii pun eticheta de “injust”, “nedrept”, “incorect” pe multe dintre realităţile care îi înconjoară. Pericolul este că nu vor respecta nimic din ceea ce li se pare “injust”. De exemplu, limita de viteză este 50 km/h, cu toate acestea, vezi oameni care merg şi cu 65 şi cu 70. Asta pentru că li se pare că 50km/h nu este o viteză corectă. Şi dacă nu e corectă, nu o respectă. Dacă rămâne cu această “nedreptate” întipărită în minte pentru a scăpa de responsabilităţi, există pericolul de a nu fi pregătit pentru viaţa de adult, pentru lumea nouă care îl aşteaptă.

Ce trebuie să faci? Să-i aduci aminte, fără să te cerţi, că şcoala este una dintre responsabilităţile lui. Dacă, de exemplu, nu se poate trezi devreme, spune-i că are nevoie de mai multă odihnă, deci, va trebui să se culce mai devreme pentru a nu mai întârzia la şcoală.

 

 

Educaţie copii – eroare de gândire #2: “Profesorul e un nemernic şi mă urăşte!”

Ce înseamnă? Pentru copil această frază se traduce cu “sunt o victimă”. Mai toţi copiii sunt victime, indiferent de situaţie. De fapt, resping ideea ca ei să fie responsabili de ceva. Pentru că ei sunt o victimă, dau vina pe altcineva. E de vină profesorul, eşti de vină tu, sunt de vină prietenii – şi din asta învaţă să fie persistenţi. Cu cât rămân mai mult agăţaţi de ideea că cineva îi persecută, cu atât mai mult vor avea mai puţine responsabilităţi.

De fiecare dată când îl vei întreba ceva, îţi va spune o poveste tristă, în care se victimizează. Iar tu, ca părinte, trebuie să urmăreşti comportamentul. Fiecare copil este responsabil pentru comportamentul său, mai puţin pe povestea sa. Dacă pui accent pe poveste, îi vei răspunde şi îi vei da de înţeles că eşti de acord cu faptul că nu îşi asumă responsabilitatea.

Ce trebuie să faci? Când copilul tău se victimizează trebuie să-i spui “Fiecare este responsabil pentru acţiunile sale. Ar fi bine să nu te mai victimizezi!”. “Îmi spui că profesorul este vinovat că tu nu ţi-ai făcut tema? Totuşi, tema este responsabilitatea ta şi trebuia să o faci. Şi nu e datoria profesorului să-ţi facă pe plac, tu trebuie să-i faci lui pe plac”.

 

Educaţie copii – eroare de gândire #3: “Nu vrei să întârzii la şcoală, nu?”

Ce înseamnă? Când copiii apelează la această tactică, de fapt încearcă să manipuleze. Pentru ei înseamnă “Suntem prieteni şi dacă suntem prieteni trebuie să mă ajuţi să fac X (curăţenie, de exemplu)! Doar nu vrei să întârzii la şcoală, nu?”. Deci pentru ei prietenia înseamnă să-l ajuţi să nu respecte nişte reguli. Iar dacă părinţii îndepărtează toate aceste reguli şi obstacole doar de dragul prieteniei nu fac altceva decât să-i priveze de dezvoltarea abilităţilor de a rezolva probleme în viitor.

Într-o astfel de situaţie trebuie să fii conştient de faptul că în mintea copilului nu eşti chiar o persoană , ci un personaj. Copilul te va trata cum îţi închipui tu că “meriţi” doar atât timp cât îţi joci rolul. Când nu ţi-l vei mai juca vei avea parte doar de reacţii agresive din partea copilului tău.

Ce trebuie să faci? Este foarte important să-ţi laşi copilul să suporte consecinţele faptelor sale. Dacă vrei să fii prietenul copilului tău, trebuie să fii un părinte rezonabil, nici autoritar, nici permisiv. Copiii au nevoie de reguli, de un model.

 

 

Educaţie copii – eroare de gândire #4: “Jocul ăsta e aşa de mişto. Mama nu înţelege deloc, e aşa de obtuză!”

Ce înseamnă? Copiii care au această eroare de gândire sunt în stadiul “mândrie în negativitate”. Copiii rebeli sunt foarte mândri de cunoştinţelor lor, chiar dacă acestea sunt nesănătoase şi nu le fac bine. Sunt fascinaţi de eroii negativi, care le dau sentimentul de putere. Îţi vor povesti cu mândrie despre toate tipurile de droguri pe care le cunoasc şi locurile de unde le pot procura, ştiu mai multe decât crezi despre cum să furi dintr-un magazin. Pentru că au o imagine foarte proastă despre ei, trec graniţa către “rău”. Aşa consideră ei că este normal să-şi rezolve problemele şi conflictele interioare.

Ce trebuie să faci? În primul rând, nu trebuie să te cerţi cu ei. Nu faci decât să dai şi mai multă putere credinţelor lor. În al doilea rând, regulile casei ar trebui să respingă toate jocurile sau programele TV cu care părinţii nu sunt de acord, mai ales dacă acestea sunt violente şi de proastă factură. Iar când îţi povestesc cu mândrie despre fapte negative poţi spune “Nu mă interesează lucrurile astea!”, îi întorci spatele şi pleci. Dacă te enervezi şi începi să te contrazici, transmiţi mesajul că acest comportament are putere asupra ta şi va continua să te aţâţe.

 

 

Nu o lua în nume personal. Toată lumea greşeşte. Fii alături de copilul tău şi ajută-l să iasă din aceste concepţii greşite despre lume care nu-l vor face decât să intre în zone periculoase atunci când va creşte. Mai ales dacă ai un copil adolescent, te vei confrunta şi mai des cu astfel de situaţii. Dar nu uita, adolescenţa este o etapă din dezvoltarea copilului tău. Ajută-l să înveţe să rezolve problemele şi nu să le evite folosindu-se de scuze, manipulări şi minciuni.

Cuvinte cheie: , , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.