Tipuri de comportamente specifice preadolescenței. 5 sfaturi utile pentru a trece mai ușor peste perioadele dificile - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Tipuri de comportamente specifice preadolescenței. 5 sfaturi utile pentru a trece mai ușor peste perioadele dificile

Sfatulparintilor » Adolescenți » Comportament și dezvoltare » Tipuri de comportamente specifice preadolescenței. 5 sfaturi utile pentru a trece mai ușor peste perioadele dificile
Tipuri de comportamente specifice preadolescenței
Credit foto: Pexels

Vârsta preadolescenței vine la copii cu o serie de modificări de comportament, pentru că este perioada în care încep să-și afirme independența. Uneori, asta implică încălcarea regulilor stabilite în casă și contraziceri, din dorința lor de a avea mai multă libertate și de a copia anumite modele de comportament pe care le văd la copiii „cool”. Noua atitudine le poate afecta parcursul școlar și le poate compromite viitorul, însă copiii își dau seama prea puțin de aceste implicații, motiv pentru care este de datoria părinților să intervină și să-i susțină.

Iată care sunt tipurile de comportament specifice preadolescenței și 5 sfaturi utile pentru a trece mai ușor peste perioadele dificile:

Probleme de comportament la școală

„Urăsc școala” – este declarația pe care foarte mulți dintre părinții de preadolescenți o aud aproape zilnic. Copiii pot să ajungă la această credință din două motive: pentru că la această vârstă li se pare mai interesant să fie rebeli sau pentru că la școală chiar le este greu, pentru că încep să studieze materii noi și se lovesc zilnic de provocări. Dacă este vorba de a doua situație, este recomandat să vii în sprijinul copilului, să-i dai meditații sau să-l înscrii la niște cursuri la materia care îl solicită cel mai mult, unde metodele de predare sunt moderne, iar cunoștințele pot fi mult mai ușor asimilate. 

Sunt situații în care preadolescenții care își declară aversiunea față de școală încep să lipsească de la ore și va trebui să verifici în permanență acest lucru.

Contraziceri și lipsă de respect

Așa cum spuneam, la vârsta preadolescenței, copiii încep „lupta” pentru a-și câștiga independența, să facă ce vor și când vor. Asta înseamnă că vor începe să se contrazică cu tine, vor încălca regulile și chiar vor manifesta lipsă de respect față de tine, dar și față de alți adulți. Este o perioadă trecătoare, în cazul în care situația este corect gestionată.

Limbaj sau comportament agresiv

Accesele de furie sunt obișnuite la copii de orice vârstă, însă acestea ar putea să se transforme în perioada preadolescentă și într-un comportament sau limbaj agresiv. Sunt manifestări care pot fi corectate cu condiția ca tu, ca părinte, să eviți să adopți un răspuns similar.

Bullying

Bullyingul este o problemă gravă, care poate duce la abuz emoțional și fizic asupra victimei, potrivit Raising Children. Copiii tind să-i hărțuiască pe alții pentru a se simți puternici. În plus, cred că le pot rezolva alte probleme sociale, cum ar fi integrarea în anumite grupuri. Dacă descoperi că preadolescentul tău are o astfel de atitudine sau, dimpotrivă, este victimă a unui comportament de acest tip, trebuie să acționezi imediat.

Iată câteva sfaturi utile care te vor ajuta să depășești perioadele dificile:

1. Temperează-ți reacțiile – Gestionează orice problemă cu calm și tact. Dacă reacția ta va fi una violentă, copilul va răspunde la fel.

2. Păstrează-ți optimismul – Dacă tu începi să consideri că ai un „copil-problemă”, el chiar poate să devină așa. Păstrează-ți optimismul și găsește căi pentru corectarea comportamentului.

3. Ai răbdare – Problemele serioase se rezolvă în timp, așa că trebuie să ai un pic de răbdare cu copilul tău și vei vedea că lucrurile se vor rezolva.

4. Oferă-i exemple bune – Părinții sunt primele modele de comportament ale copiilor. Astfel, ei vor copia în linii mari ceea ce văd la tine. Dacă tu îi oferi un exemplu bun, cu siguranță că îl va urma.

5. Schimbă regulile – Părinții stabilesc un set de reguli pentru copii, pentru a avea un control absolut asupra acțiunilor lor. Însă, pe măsură ce cresc, este în regulă să mai renunți la o parte dintre ele sau să le adaptezi și să îi dai preadolescentului senzația că are oarece libertate.

Foto: Pexels

Data articol: 25/10/2022