Secretele creierului unui adolescent. Toti parintii trebuie sa le cunoasca - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Secretele creierului unui adolescent. Toti parintii trebuie sa le cunoasca

Secretele creierului unui adolescent
Credit foto: Imagine de gornostai_nastya de la Pixabay

Adolescentului meu nu pare sa ii pese deloc de scoala. De ce nu este interesat sa isi faca temele si cum il pot eu motiva sa studieze?

Ce alte interese are adolescentul? Pentru cei mai multi dintre adolescenti, este cu siguranta mai amuzant sa joace un joc video sau sa stea pe Facebook decat sa isi faca temele. Este o problema cu care se confrunta toti parintii in epoca moderna, insa o lipsa serioasa de motivare poate semnala fie problemele de invatare sau de procesare a informatiilor. In aceasta situatie, adolescenta este momentul ideal pentru descoperirea oricaror probleme si ajutarea copilului sa isi imbunatateasca punctele tari si sa le intareasca pe cele nevralgice. Oamenii au stiluri diferite de invatare si exista sansa de neuroplasticitate inaintea maturizarii complete a creierului. Creierele adolescentilor au mai multe conexiuni sinaptice decat cele ale adultilor, motiv pentru care sunt mai usor de impresionat si pot crea sinapse noi sau le pot modifica prin invatare. Adolescenti pot invata mult mai rapid si pot memora lucrurile mai repede. Oamenii ar putea crede ca abilitatea de a obtine rezultate academice este dobandita la o varsta foarte frageda, insa lucrurile se pot schimba dramatic in timpul adolescentei. Este o perioada care ofera mari oportunitati care pot schimba destinul unei persoane daca este atenta in aceasta perioada.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Ar trebui sa ma ingrijorez in legatura cu consumul de alcool/droguri?

Aceeasi cantitate de alcool sau droguri are un efect mult mai puternic asupra adolescentilor decat asupra adultilor. Cateva pahare de bauturi alcoolice tari pot distruge creierele adolescentilor, in vreme ce adultii doar se vor imbata. De asemenea, stim ca aceeasi cantitate de droguri puternice va distruge mai mult creierele tinere comparativ cu efectele asupra creierelor adultilor. Stim ca adolescentii invata mai repede, iar dependenta este tot o forma de invatare, asa ca devin dependenti mai repede decat daca ar fi fost expusi la aceeasi substanta mult mai tarziu. Fumatul cronic are un efect pe termen lung, de fapt schimba chimia creierului, exact in acelasi mod in care o fac mediul si invatatul academic. Studiile au aratat ca fumatul in fiecare zi in timpul adolescentei pentru o perioada mai lunga de timp reduce IQ-ul verbal.

De ce adolescentul meu nu renunta deloc la mobil, chiar si atunci cand se afla la masa? Cu siguranta ca Instagram-ul nu poate fi chiar atat de interesant?

Creierul adolescentului este insetat dupa stimulare, stimulare care se gaseste din plin lumea moderna. Pentru ca adolescentii nu au acces la lobul frontal, judecati precum: „De ajuns” sau „Trebuie sa ma opresc si sa fac altceva” nu pot fi facute. Studiile au aratat ca in vreme ce adolescentii sunt mai buni la multitansking in comparatie cu adultii, distractiile precum telefoanele mobile sau alte dispozitive pot afecta invatarea, asa ca ar trebui sa renunte complet la ele in timp ce studiaza.

De ce adolescentii nu se imbraca gros chiar afara este frig sau ploua?

Nu exista o explicatie logica pentru un astfel de comportament. Poate fi exemplu de comportamentul impulsiv, ei nu planifica nimic inainte. Prioritatile lor nu sunt rezonabile. In plus, adolescentii vor face lucruri traznite pentru a se da mari in fata prietenilor, chiar daca asta presupune sa se ude.

Adolescentul meu se da in vant dupa jocurile video. Cum ii afecteaza acestea creierul de adolescent?

Jocurile video sunt o alta sursa de stimulare, iar creierul adolescentului raspunde cu exuberanta la ea. Insa cum creierele lor raspund mai puternic si la stres comparativ cu cele ale adultilor, adolescentii trebuie sa invete priveasca lucrurile din perspectiva jocului. Adultii trebuie sa isi aminteasca ca lobii lor frontali sunt conectati, asa ca pot reflecta si pot face lucruri cu moderatie. Daca adolescentii se concentreaza prea mult pe jocurile video pana acolo incat numai interactioneaza cu oamenii reali, atunci este o problema. Jocurile video si pariurile folosesc aceleasi circuite de recompensa in creier ca dependenta de o anumita substanta.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Cum pot avea grija de sanatatea mintala a adolescentului meu?

Trebuie sa ramai conectat cu adolescentul tau. Problemele sociale frecvente pot dezvalui inceputul unor afectiuni precum anxietatea sau depresia.  De asemenea, tulburarile bipolare si schizofrenia isi pot face aparitia la finalul anilor de adolescenta intrucat este nevoie conectarea lobilor frontali pentru a se manifesta. Tocmai de aceea, atunci cand un copil pare a fi izolat social, ori scade sau creste mult in greutate sau cand nu are grija de el insusi, parintele trebuie sa fie constient ca acestea ar putea fi semnele unor probleme mai grave. La aceasta varsta daca copilul prezenta inceputurile unul boli mintale, ceilalti copii nu il vor putea intelege, intrucat le lipsesc abilitatile empatice.

Sursa: theguardian.com

Imagine de gornostai_nastya de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 16/03/2023