Secretele creierului unui adolescent. Toti parintii trebuie sa le cunoasca - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Secretele creierului unui adolescent. Toti parintii trebuie sa le cunoasca

Sfatulparintilor » Adolescenți » Comportament și dezvoltare » Secretele creierului unui adolescent. Toti parintii trebuie sa le cunoasca
Secretele creierului unui adolescent
Credit foto: Imagine de gornostai_nastya de la Pixabay

Te intrebi de ce sunt adolescentii lenesi, egoisti sau au mereu toane? Frances E. Jensen, autoarea unei carti despre mintea adolescentilor, ne invata cum sa gestionam aceste schimbari hormonale cu care se confrunta orice adolescent.

Experienta personala

In urma cu cativa ani, fiul de 16 ani al autoarei Frances E. Jensen a mazgalit un autoturism. De asemenea, celalalt fiu a venit acasa cu parul vopsit in negru. Aceste lucruri au facut-o pe Jensen, doctor in neurologie la Universitatea din Pennsylvania, sa studieze procesele de gandire a adolescentilor. Descoperirile sale au fost publicate apoi in cartea „Creierul adolescentului”. Jensen a descoperit ca multe dintre lucrurile scrise despre adolescenti si parenting nu explicau conexiunile neuronale si cerebrale care fac din adolescenta o perioada atat de critica si importanta pentru dezvoltarea ulterioara a tinerilor. Doar de curand oamenii de stiinta au inceput sa studieze serios creierul adolescentilor.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Insa ce se intampla creierul unui adolescent ne ajuta, oare, sa gestionam mai usor relatia cu el?

Fara nicio indoiala, sustine Jensen, care considera ca studiile sale i-au permis sa fie un parinte mai rabdator cu baietii sai. „Asteptam un pic cam mult de la adolescenti, avand in vedere modul in care functioneaza creierele lor”, puncteaza omul de stiinta.

Date fiind relatiile tensionate dintre parinti si adolescenti, Jensen vorbeste despre cele mai dificile situatii cu care ne putem confrunta in viata de zi cu zi si cum le putem aborda.

Haine aruncate in dormitor, diverse lucruri imprastiate peste tot, farfurii murdare lasate sub pat… De ce adolescentul meu nu poate sa fie mai ordonat?

Ordinea necesita un nivel al controlului cognitiv mai sofisticat, insa conexiunile din creierul unui adolescent nu sunt favorabile planificarii. Partile creierului sunt conectate intre ele prin sinapse, care sunt izolate, exact precum firele electrice. Izolarea se realizeaza cu ajutorul unei substante grase numite mielina, care se creeaza mai tarziu. Acest proces dureaza multi ani, incepe in spatele creierului si inainteaza incetisor. Ultimele componente ale creierului care se conecteaza sunt cortexul frontal si prefrontal, adica exact zonele care controleaza empatia si asumarea riscurilor. Ceea ce inseamna ca adolescenti extrem de inteligenti vor face lucruri stupide din cauza impulsivitatii. Organizarea este o prioritate pentru cei mai multi dintre adolescenti. Exista alte lucruri de care sunt preocupati. Sunt dezordonati pentru ca nu isi fac suficient timp pentru a ordona lucrurile inainte sa se apuce de altceva.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

De ce fiica mea pare intotdeauna atat de suparata, mai ales in relatia cu mine?

Adolescentii sunt frustrati din cauza unor situatii sau din cauza lor insisi, precum si din cauza altor multor lucruri care nu par sa se potriveasca cu functionarea creierelor lor. Isi asuma riscuri necontrolate, sunt impulsivi pentru ca nu au acces total la lobii frontali, asa ca se confrunta cu schimbari dese de stari emotionale si sunt conflictuali si nervosi.

Adultii pot raspunde in acelasi mod enervant precum cel al copiilor lor. Acest lucru nu inseamna promovarea comportamentul haotic al adolescentilor, ci doar parintii trebuie sa inteleaga ce se intampla in capul copilului lor. Atunci vor dovada de mai multa rabdare si, poate, vor putea sa stea departe de cercul vicios al nervilor. Incearca sa stai aproape de adolescentul tau chiar si atunci cand pare ca vrea sa te indeparteze. Intotdeauna numara pana la 10 si gandeste de doua ori inainte de a deschide gura. Acesta este momentul in care isi pot face aparitia tulburarile mintale, iar enervarea poate fi semnalul pentru aparitia depresiei sau anxietatii.

Ma simt exclus din viata adolescentului meu. De ce nu vorbeste cu mine cuvincios?

Adolescentii sunt la varsta autodescoperirii, adoptarii de noi comportamente asa ca este natural sa inceapa sa taie legaturi. Adolescentii trebuie sa devina independenti, insa traim vremuri complexe si nici o alta generatie de adolescenti de pana acum nu a fost supusa la atat de multi stimuli si expusa la stresul generat de mediul inconjurator, mai ales cel online. De aceea, parintii trebuie sa fie vigilenti si sa ramana conectati cu ei.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

De ce adolescentul meu se culca tarziu, iar dimineata abia il dau jos din pat?

Exista o explicatie biologica pentru astfel de lucruri. Si la alte mamifere apar schimbari ale tiparelor somnului in timpul adolescentei. De la pubertate pana la finalul adolescentei, ceasul lor circadian este programat sa ii faca sa mearga la culcare si sa se trezeasca mai tarziu cu trei-patru ore decat adulti. Aceasta este o problema, pentru ca ii privezi de somn daca ii trezesti la 8:00 dimineata. Este un subiect la care ar trebui sa ne gandim din punct de vedere al societatii si al sistemului educational, intrucat privarea cronica de somn nu-i ajuta pe adolescenti sa performeze la scoala. Stim cat de important este somnul pentru consolidarea memoriei si a invatarii. Este vorba despre intarirea sinapselor, un proces care este impiedicat chimic atunci cand creierul este privat de somn. Mai mult, toata lumea stie ca privarea de somn te face mai impulsiv din punct de vedere emotional.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 16/03/2023